15 ianuarie: ce se sărbătorește și ce este Ziua Culturii Naționale

De ce și de când 15 ianuarie

În fiecare an, începând din 2011, data de 15 ianuarie este declarată - prin lege - Ziua Culturii Naționale. Sărbătoarea a fost aleasă pentru a marca ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu. Poet, prozator și jurnalist, Mihai Eminescu este considerat cea mai cunoscută și influentă personalitate din cultura română.

Ce este cultura națională

Culturile naționale au rădăcinile în valorile dobândite ce se transmit din generație în generație. Cultura română este bogată și diversificată. Ea reprezintă punctul de convergență dintre culturile a 3 regiuni (Europa Centrală, Europa de Est și Peninsula Balcanică), fără a fi absorbită de niciuna dintre acestea. Identitatea culturii naționale s-a format în straturi, de-a lungul secolelor, reflectând culturile populațiilor cu care locuitorii de aici au împărțit teritoriul României de astăzi.

Cultura modernă resimte o puternică influență occidentală, în special din zonele franceză și germană, însă cea contemporană s-a dezvoltat sub influența valorilor anglo-saxone.

Referințe & piloni

De la basme și balade populare, la creațiile marilor scriitori clasici și poezia (post)modernistă a lui Nichita Stănescu, bogăția culturii literare românești ilustrează nevoia de a transmite tradiții și de a exprima aspirația și identitatea națională.

Oferta specială a Editurii Corint

Cu prilejul acestei sărbători, Editura Corint vine cu o oferă specială pentru toți iubitorii de istorie națională și literatură românească: reduceri de până 50% la cărțile autorilor români!

Ai ocazia unică de a adăuga în colecția ta de cărți, autori care au definit și continuă să contureze peisajul literar românesc.

Comandă online cărțile scriitorilor și poeților români și conectează-te cu operele de valoare ale istoriei și literaturii noastre.