Labirintul morții

Discount 23,10 lei Preţ standard 38,50 lei
Numai 1994 ramase
SKU
BOK.0788

Spionaj în Brăila ocupată de germani (1917–1918)

Timp de doi ani, între decembrie 1916 și noiembrie 1918, România s-a aflat sub ocupația Puterilor Centrale. Situat foarte aproape de linia frontului, orașul-port Brăila s-a numărat printre așezările cu mare importanță strategică ale acelei perioade – motiv pentru care orice act de nesupunere din partea locuitorilor a fost aspru pedepsit de autoritățile de ocupație. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Petre Gr. Ionașcu (1892–1920), ziarist care în perioada neutralității României a fost unul dintre criticii îndârjiți ai imperialismului german.

Arestat la începutul lui 1918 ca „șef ” al unui lot de brăileni și ofițeri români evadați din lagăre implicați în „marele spionaj de la Dunăre”, a fost judecat de Curtea Marțială Germană și condamnat la moarte, pedeapsă comutată la 10 ani de închisoare. Mai întâi a fost trimis în exil forțat la Râmnicu‑Vâlcea, apoi închis la Gross‑Strehlitz, în Silezia. Foarte slăbit din cauza tratamentului inuman din detenție, Petre Gr. Ionașcu, protagonistul celei mai importante filiere de spionaj deconspirate în zona Dunării de Jos, a murit la puțină vreme după încheierea conflagrației.

Povestea vieții lui este una despre trădare, patriotism, solidaritate umană, cruzime și dragoste în vremuri grele, de război.

„Romanul scris de Petre Gr. Ionașcu este o incursiune prin experiența carcerală a «gazetarului‑spion». Ionașcu descrie, în cuvinte simple și pline de sensibilitate, traseul prin universul concentraționar german din anii Marelui Război, uzând de experiența unui vechi ziarist care știe să plaseze anterior acestor evenimente momentele emoționante ale execuțiilor al căror martor a fost în vara lui 1917.” (Cristian Constantin)

Informaţii suplimentare
Autor Petre Gr. Ionașcu
Imprint Corint Istorie Autori Români
Data apariției Februarie 2022
Copertă Softcover
Nr. pagini 168
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-036-3
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Labirintul morții
Rating-ul tău
IONASCU, Petre
 
Petre Gr. Ionașcu (Iași, 1892 – Brăila, 21 ianuarie 1920) a fost comisar sanitar în cadrul Serviciului de Salubritate din Brăila și „redactor‑proprietar” al ziarului local săptămânal Drepturile. De‑a lungul timpului a fost redactor și corespondent al mai multor gazete și reviste culturale brăilene și naționale, dintre care putem aminti: Luceafărul, Orizontul, Gazeta Meseriașilor, Telegrama, Minerva și Seara. În perioada neutralității României (1914–1916), s‑a numărat printre criticii Puterilor Centrale și ai imperialismului german. Arestat de autoritățile germane de ocupație sub acuzația de spionaj la începutul lui 1918, a fost judecat și condamnat la moarte, pedeapsă comutată la 10 ani de închisoare. A fost închis la Gross‑Strehlitz, în Silezia. S‑a reîntors în Brăila abia în 1919 și a murit la puțină vreme după aceea, din cauza problemelor de sănătate declanșate pe perioada detenției sale.
Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: