Bucureștiul sub bombardamente (1941–1944)

Autor:

Alexandru Armă

Discount 41,11 lei Preţ standard 63,25 lei
Numai 976 ramase
SKU
BOK.1073

O evocare emoționantă, bine documentată, a atacurilor aeriene din anii celui de-Al Doilea Război Mondial asupra Bucureștiului.

Impactul emoțional și psihologic al atacurilor aeriene din anii celui de-Al Doilea Război Mondial asupra Bucureștiului este deconstruit la o distanță de 80 de ani de prospețimea mărturiei directe. Documentele de arhivă asigură baza unei realități istorice pe care nu o putem surprinde decât în esența profund umană, contorsionată și lipsită de apărare a martorilor români, americani și englezi care au avut șansa de a scăpa de focul bombardierelor americane și engleze. Moartea miilor de civili nevinovați amplifică o vinovăție difuză, resimțită de aviatorii prizonieri (supuși ei înșiși bombardamentelor propriilor camarazi), uimiți de tratamentul bun și civilizat al românilor. Traumatizați de acțiunile militare ale Aliaților și vulnerabilizați de apropierea trupelor sovietice, românii au făcut față acestor momente grele cu profesionalism și empatie.

 

„Am vrut să ieșim prin scara care duce spre Calea Victoriei, dar nu se putea. Căldura care emana de la Floarea-Soarului era atât de mare, încât unii au suferit grave arsuri, numai fiindcă vântul și-a schimbat direcția. Cineva a descuiat o ușă blindată, de incendiu, care dădea spre strada Luterană. Era soare, dar nu se vedea bine. Mult fum cu miros specific (atunci aveam să-l cunosc) și fâșii lungi de funingine. […] Floarea-Soarelui, hotelul Splendid etc. etc. nu mai existau. […] Ajungând în Piața Buzești, am văzut o mulțime care se înghesuia în jurul unui obiect pe care nu-l puteam vedea. Împins de o curiozitate morbidă, mă apropiam, când din zidul de oameni a apărut, scos de subțiori, un disperat care urla. Înnebunise de ceea ce văzuse! Cu greu mi-am făcut loc prin mulțimea împietrită de oroare.” Gheorghe Jurgea-Negrilești

Informaţii suplimentare
Autor

Alexandru Armă

Imprint Corint Istorie Autori Români
Gen Istorie, Memorii, jurnale, bibliografii, Politică, Cultură generală
Vârsta +16 ani
Data apariției Iunie 2024
Copertă Softcover
Nr. pagini 384
Format 13 x 20 cm
ISBN 9786067935592
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Bucureștiul sub bombardamente (1941–1944)
Rating-ul tău

Alexandru Armă (n. 1979, București) este licențiat în istorie și geografie la Universitatea din București (2004). A urmat programul de master ,,România în secolul XX” la Universitatea din București. Autor și coautor a 12 cărți. A publicat numeroase studii și articole în diverse reviste de specialitate și a colaborat la realizarea mai multor filme documentare. Dintre cărțile publicate, amintim: Infern deasupra Ploieștiului. Bombardamentul de la 1 august 1943 (2012); Blindatele Cerului. Grupul în est și în vest, 1943–1945 (2013; Premiul ,,Aurel Vlaicu” al Fundației Culturale Magazin Istoric, 2014); Bucureștiul sub bombele germane, august-noiembrie 1916 (2015; Premiul ,,George Potra” al Fundației Culturale Magazin Istoric, 2016); Aviatorul Ioan Milu. Biografia unui as (2022); Bombardamentul din 4 aprilie 1944, o tragedie bucureșteană (2024).

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top