Mănăstirea română. Sărbătorind comunitățile spirituale ale României

Discount 56,10 lei Preţ standard 93,50 lei
Numai 1989 ramase
SKU
BOK.0745

- ediție bilingvă -

La treizeci de ani după ce a pășit prima oară pe pământ românesc, Principesa Sofia imortalizează în albumul de față, prin imagini de o deosebită emoție artistică și tehnică fotografică, părți de istorie românească, așa cum le-a redescoperit ochiul însetat de a cunoaște atât cele patru lăcașuri – mănăstirile Horezu, Sâmbăta de Sus, Văratec și Sucevița –, cât mai ales pe cei care prin viața lor de zi cu zi, ordonată de chemarea religioasă, dau sens istoriei acestor locuri.

Principesa Sofia este recunoscută drept călătoarea familiei regale române. Devotamentul său pentru arta fotografică nu este egalat, poate, decât de marea sa capacitate de a empatiza cu viața celor care adesea nu stârnesc interesul camerelor foto. Așa cum, pe bună dreptate, spune Adrian Cioroianu în Prefață, „lumea surprinsă în aceste minunate fotografii este una pe care majoritatea românilor, de fapt, nu o cunosc decât la suprafață – deși, se știe, Biserica este una dintre instituțiile cele mai populare și mai respectate în țară. Mulți români merg cu regularitate la biserică, mulți vizitează numeroasele mănăstiri cu valoare istorică ale țării, dar puțini sunt cei care ajung să cunoască viața din interiorul acestora”.

În pelerinajul său la cele patru mănăstiri reprezentative pentru istoria și cultura noastră, Principesa Sofia a fost găzduită timp de câteva zile atât la Horezu, cât și la Sâmbăta de Sus, Văratec și Suceava. Astfel, a putut observa și contempla, alături de comunitățile de maici sau de călugări, viața de zi cu zi a acestora – cum se gospodăresc, cum interacționează cu cei din afara sfintelor lăcașuri, serviciul religios etc. A fost mereu însoțită, nu doar de maici ori călugări, ci și de fiica sa Elisabeta-Maria (Elaz), fără să se despartă însă de aparatul foto.

Imaginile „salvate” de Principesa Sofia, care beneficiază și de explicații pe măsură, constituie adevărate fragmente de interpretare istorică și de antropologie culturală. Prin Albumul propus, Principesa Sofia aduce într-o binemeritată actualitate spiritul locului și al timpului celor patru mănăstiri ortodoxe din România, nu doar prin bunurile patrimoniale la a căror conservare contribuie zi de zi călugărițele și călugării care le locuiesc, perpetuând o tradiție de multe secole, ci mai ales prin devotamentul lor față de oameni și de Dumnezeu. Albumul realizat de Principesa Sofia este o remarcabilă demonstrație prin intermediul fotografiilor a modului în care o comunitate, mai strict sau mai lejer delimitată, poate trăi frumos, sănătos și demn în comuniune. Totodată, Albumul poate fi perceput ca dovadă materială a puternicei legături spirituale a Pricipesei Sofia cu patria tatălui său, Regele Mihai, patrie care i-a fost interzisă de regimul comunist jumătate de secol.

Informaţii suplimentare
Autor Principesa Sofia a României
Imprint Corint Istorie cu Blazon
Data apariției Octombrie 2021
Copertă Hardcover
Nr. pagini 200
Format 23 x 28 cm
ISBN 978-606-088-000-4
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Mănăstirea română. Sărbătorind comunitățile spirituale ale României
Rating-ul tău

SOFIA, principesă a României

      Principesa Sofia este cea de a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana. S-a născut la Atena, la 29 octombrie 1957. A făcut studii în Elveţia, Marea Britanie și Statele Unite, unde a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, DC., de unde a obţinut licenţa în design grafic şi un master în fotografie. La 18 ianuarie 1990 a intrat pentru prima dată în România. Este vicepreşedinte al Fundaţiei Principesa Margareta a României, care susţine proiecte durabile în domeniile educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României. În 1995, Principesa Sofia a publicat la Bucureşti o carte de poveşti pentru copii, ilustrată de tineri artişti români, iar veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

Principesa Sofia se bucură de recunoaştere internaţională ca fotograf. În 2018 a primit Premiul Kotinos International de Excelenţă în Fotografie, acordat de Philanthropy International Organization, membră a ONU şi a Saned International Organization.

Din 2018, Principesa Sofia locuieşte permanent în ţară, unde-şi practică profesia de fotograf, având, de asemenea, un rol public şi activ în calitate de membru al familiei regale.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: