Stalin și poporul rus... Democrație și dictatură în România contemporană. Stalinismul în România (vol.2)

Discount 36,30 lei Preţ standard 60,50 lei
Numai 1976 ramase
SKU
BOK.0755

Volumul prezintă principalele evenimente politice din perioada 1945–1948 care au condus la instaurarea regimului comunist, descriind forțele politice interne și relațiile dintre acestea, precum și activitatea regelui Mihai I.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, au urmat doi ani și jumătate de frământări politice, în care partide vechi și noi concurau pentru a intra în grațiile populației, pronunțându-se pentru reforme îndrăznețe. Cu ajutorul reprezentanților Uniunii Sovietice și bazându-se pe directivele lui Stalin, Partidul Comunist din România (redenumit Partidul Comunist Român) a exercitat presiuni tot mai puternice asupra regelui și a măcinat puțin câte puțin principalele partide de opoziție: Național-Țărănesc și Național Liberal. Constantin Titel Petrescu, liderul social-democraților, a fost îndepărtat de la conducerea propriului partid pentru că se manifesta tot mai critic față de guvernul Groza și deciziile acestuia.

Într-un context intern tot mai agitat și violent, cu sprijin sovietic evident și profitând de neputința britanicilor și a americanilor, comuniștii și „tovarășii lor de drum” au organizat și au câștigat alegerile generale din 1946, printr-un fals grosolan. Iar 1947 a fost anul asaltului final asupra ultimelor obstacole din calea comunizării totale a țării: Iuliu Maniu, colegii săi din conducerea Partidului Național-Țărănesc și regele Mihai I.

Informaţii suplimentare
Autor Gheorghe Onișoru
Imprint Corint Istorie Autori Români
Data apariției Noiembrie 2021
Copertă Softcover
Nr. pagini 456
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-019-6
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Stalin și poporul rus... Democrație și dictatură în România contemporană. Stalinismul în România (vol.2)
Rating-ul tău

ONIȘORU, Gheorghe

      Gheorghe Onișoru (n. 1963) este licențiat în istorie-filosofie al Universității „Al.I. Cuza” din Iași, promoția 1987, unde și-a susținut și doctoratul în istorie în iulie 1995, sub conducerea științifică a prof. univ. dr. Dumitru Șandru. De la 1 octombrie 1990 a lucrat la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași al Academiei Române, unde a promovat până la gradul de cercetător principal I. Din 2003 s-a transferat la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din București. Începând din 1998 a început să predea în învățământul superior, iar din 1 octombrie 2014 este profesor titular la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde este și conducător de doctorate (din 2002). Specialist în istorie contemporană, a publicat mai multe monografii și cursuri universitare, între care amintim Alianțe și confruntări între partidele politice din România, 1944–1947, „Pecetea lui Stalin”. Cazul Vasile Luca și Istoria lumii contemporane. De la revoluția bolșevică până în zilele noastre (1917–2015). Din mai 2020 este membru titular al Secției de Istorie de la Academia Oamenilor de Știință din România. A fost primul președinte al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (2000–2006).

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: