#ÎnCurând: Cele mai așteptate 24 de titluri Corint în 2024 

La început de an, sperăm că privirile pasionaților de lectură se îndreaptă cu nerăbdare către orizontul editorial. Aşadar, cu deosebit entuziasm, vă oferim acum o scurtă incursiune în viitor şi vă prezentăm cele mai așteptate 24 de titluri ce vor fi publicate la Editura Corint în anul 2024. Pentru toate celelalte, stați aproape de noi pe blog, pe Facebook, Instagram, TikTok și Youtube


Haideţi să începem cu ficțiunea, pentru că în povești evadăm, poveștile vindecă și din povești învățăm. Pregătim călătorii captivante în universuri noi și neexplorate, fiecare poveste fiind o aventură în sine.  


Rețete cubaneze pentru o inimă frântă (A Cuban Girl's Guide to Tea and Tomorrow) de Laura Taylor Namey, CorinTeens

Un roman cald și înduioșător despre cum să îți faci prieteni, să te lași în voia iubirii, chiar dacă inima încă îți e plină de suferință, despre curajul de a renunța la ce îți face rău, dar și despre savuroasa gastronomie cubaneză! Buen provecho! 

Reapariția lui Rachel Price (The Reappearance of Rachel Price) de Holly Jackson, Leda Edge 

Neobosita Holly Jackson, autoarea seriei-fenomen Crima perfectă, revine cu un thriller amețitor despre o adolescentă hotărâtă să descopere adevărul șocant din spatele dispariției misterioase a propriei mame în timp ce se lasă filmată pentru un documentar privind chiar acest caz. Atenție! Motor! Minciuni! 

Surori de spadă și cântec (Sisters of Sword and Song) de Rebecca Ross, Leda Edge 

O poveste lirică și plină de magie despre sacrificiu, maturizare și mântuire, având în centru legătura indestructibilă dintre două surori. Tu ce ai face dacă sora pe care o adori ar avea de ispășit o pedeapsă de 15 ani pentru crimă? 

My Dark Romeo (titlu provizoriu: Întunericul lui Romeo) de Parker S. Huntington și L.J. Shen, Leda Bazaar 

O reinterpretare uluitoare și sexy a poveștii Romeo și Julieta. Numai că, de data aceasta, Romeo nu e mânat de iubire, ci de dorința de răzbunare, în vreme ce Julieta plănuiește să își rescrie soarta. 

Între două iubiri (One True Loves) de Taylor Jenkins Reid, Leda Bazaar 

Taylor Jenkins Reid, autoarea bestsellerelor Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo, Carrie Soto se întoarce sau Scandalul din Malibu, este pregătită să te încânte, dar și să te tulbure cu o poveste despre o femeie silită să aleagă între a rămâne alături de soțul pe care îl credea mort într-un accident de elicopter și bărbatul care a ajutat-o să redescopere frumusețea vieții în perioada de „văduvie”. 

The Nanny (titlu provizoriu: Dădaca) de Lana Ferguson, Leda Bazaar 

O poveste deopotrivă dulce și incendiară despre o tânără aflată într-o situație imposibilă care descoperă că tatăl copilului pentru care lucrează ca dădacă ar putea fi cel mai mare (Only)fan al ei. Un roman amuzant și savuros, plin de scene fierbinți, pentru romanticele incurabile! 

The War Widow (titlu provizoriu: Văduva de război) de Tara Moss, Leda Bazaar 

O fostă corespondentă de război devenită șefa unei agenții de detectivi particulari din Sydney primește sarcina de a investiga dispariția misterioasă a unui tânăr de origine europeană. Ancheta o va duce pe protagonistă în locuri dintre cele mai diferite, făcând-o să se strecoare cu abilitate printre cei mai strălucitori membri ai înaltei societăți, dar și printre greii lumii interlope. Cartea perfectă pentru admiratorii seducătoarei detective Phryne din serialul de succes Cazurile lui Miss Fisher. Glamour, șampanie și pericol! 

Secretul bibliotecarei, de Marie Benedict şi Victoria Christopher Murray, Corint Fiction 

La douăzeci și ceva de ani, Belle da Costa Greene este angajată de magnatul J.P. Morgan să se ocupe de colecția lui de manuscrise, cărți și opere de artă rare, adăpostită în recent construita Bibliotecă Pierpont Morgan. Belle devine o figură omniprezentă în societatea newyorkeză și unul dintre cei mai puternici oameni din lumea artei și a cărților. Dar Belle are un secret, pe care trebuie să-l protejeze cu orice preț. Nu s-a născut Belle da Costa Greene, ci Belle Marion Greener. Este fiica lui Richard Greener, primul absolvent de culoare de la Harvard.  

Paisprezece  zile, un roman colectiv scris de 36 de scriitori și coordonat de Margaret Atwood și Douglas Preston, Corint Fiction 

Paisprezece zile este un roman bazat pe colaborare, uimitor și original – ai putea chiar să-l numești un eveniment literar. Este scris de 36 de autori americani și canadieni, din toate genurile, cu vârste cuprinse între 30 și 85 de ani, care provin dintr-o varietate remarcabilă de medii culturale, politice, sociale și religioase. Povestitorii din Paisprezece zile sunt un grup de locuitori ai New Yorkului care au rămas în oraș în timpul pandemiei de Covid-19, neputând să se refugieze la țară, așa cum au făcut majoritatea locuitorilor cu dare de mână ai metropolei, la începutul pandemiei, și așa cum au făcut cei privilegiați de secole întregi atunci când s-au confruntat cu un dezastru. În fiecare seară, vecinii se strâng pe acoperișul clădirii lor dărăpănate din Lower East Side, bătând în oale, aclamând personalul medical, certându-se – și spunând povești.

Dincolo nu e nimeni, de Stelian Tănase, Corint Fiction 

O poveste care se țese în jurul descoperirii vieții și morții unui personaj enigmatic – pictorul Adam Bruno, menționat în treacăt și în romanul Negustorul de antichități. Intrăm într-o lume deja familiară literar, mustind de colocvialitate și jargon de mahala, creată magistral de scriitorul Stelian Tănase, în care vom urmări cu sufletul la gură „ancheta” jurnalistului Sergiu Macarie întreprinsă în „cătunul” Bucureștiului. 

 


2024 va fi un an în care istoria continuă să prindă viață prin paginile fascinante ale cărților noastre, deschizând ferestre către lumi demult apuse sau evenimente care au modelat civilizația. 


Când totul devine armă, de Mark Galeotti, Corint Istorie 

Pe măsură ce conflictul revine în Europa, expertul în criminalitate transnațională Mark Galeotti oferă un studiu cuprinzător și inovator despre acest nou mod în care se poartă războiul. Pretutindeni în lume dezinformarea, spionajul, acțiunile subversive și crimele destabilizează țările și creează crize de legitimitate. Ce avem de făcut în această situație? Galeotti ne prezintă modalități de supraviețuire, de adaptare și chiar de a profita de oportunitățile oferite de noua realitate.   

Războiul Sfânt al României, de Grant T. Harward, Corint Istorie 

Istoricul american Grant T. Harward a ajuns la concluzia că, în timpul luptelor de pe Frontul de Est, militarii români au fost puternic motivați de un amestec ideologic bazat pe naționalism, antisemitism și anticomunism, fapt care le-a sporit mult agresivitatea în raport cu populația civilă, partizanii sau cu prizonierii de război inamici. El a făcut documentarea la arhivele militare de la Pitești și București şi a ajuns la conclzia că armata română a fost parte la crimele Holocaustului și la crimele de război care au avut loc în teritoriile românești eliberate în 1940 sau în teritoriile sovietice.

Masacrul de la Katyn, de Thomas Urban, Corint Istorie 

Cartea este o analiză zguduitoare a uneia dintre cele mai mari crime din istoria Uniunii Sovietice: asasinarea a peste 20.000 de ofițeri, polițiști și intelectuali polonezi. Autorul Thomas Urban a consultat surse sovietice, poloneze și germane și oferă o viziune credibilă și aprofundată asupra modului în care a decurs masacrul și asupra felului în care Moscova a încercat, de-a lungul deceniilor, să evite asumarea responsabilității pentru această faptă infamă.

Prințesele roșii. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul comunist, de Lavinia Betea, Corint Istorie Autori Români 

Lavinia Betea este deja cunoscută pentru numeroasele cărţi despre perioada comunismului, I se spunea Machiavelli sau Ceauşescu şi epoca sa fiind două dintre cele mai vândute în ultima perioadă. De data aceasta, autoarea prezintă destinele fetelor liderilor comuniști, capitole extinse fiind rezervate Svetlanei Stalina (Alliluieva), Vasilicăi (Licăi) Gheorghiu, Zoiei Ceaușescu, dar nu lipsesc pasaje dedicate Svetlanei Molotova, Radei Hrușciova, Anei Pauker ori Aleksandrei Kollontai. 

Partea lor de adevăr, ediția a doua, revizuită și adăugită, de Lavinia Betea, Corint Istorie Autori Români

Cartea conţine trei interviuri luate de către Lavinia Betea unor decidenți din vremea comunismului românesc:

  • Ion Gheorghe Maurer, ministru al Afacerilor Externe (1957-1958), președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale (1958-1961), președinte al Consiliului de Miniștri (1961-1974),
  • Alexandru Bârlădeanu, ministru al Comerțului Exterior (1948-1953), vicepreședinte al Comisiei de Stat pentru Planificare (1953-1955), vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (1955-1968),
  • Corneliu Mănescu, ambasador al României la Budapesta (1960-1961), ministru al Afacerilor Externe (1961-1972), președinte al celei de-a XXII-a sesiuni a Adunării Generale a ONU (1967-1968). 

Exil și rivalități. Principele Nicolae, de Diana Mandache, Corint Istorie cu Blazon 

O altă autoare prestigioasă a trustului nostru editorial este Diana Mandache, iar în 2024 ne aduce o nouă bijuterie istorică, de data aceasta despre Principele Nicolae. Fiecare membru al familiei regale a avut propriul drum. Nicolae și l-a făurit pe al său în lungul exil, autointitulându-se ambasador al încrederii. Ceea ce l-a caracterizat pe principe în discuțiile cu prietenii sau în cele publice a fost optimismul constant cu privire la schimbarea în viitor a regimului politic în România. Chiar dacă nu a mai revenit în țara natală, a căutat să sprijine comunitățile de români întâlnite, iar cultura o vedea ca un mijloc eficient de propagandă a exilului, dar și personală, în timpul Războiului Rece. 

Însemnările unui biciclist de la Corpul II, cu prilejul campaniei din Bulgaria în anul 1913, de Darvin Voiculescu, Corint Istorie cu Blazon

Dintre relatările, impresiile de pe front sau de călătorie sau dintre textele cu caracter memorialistic privitoare la Războaiele Balcanice sau la Marele Război, scrise de militari sau civili, mai întotdeauna sunt puse în prim-plan contribuțiile unor personalități, ale unor autori cu notorietate, mai rar cele scrise de cărturari „de provincie”. Pentru a judeca valoarea cărții scrise de Darvin Voiculescu, trebuie spus că autorul nu este o personalitate ci unul dintre autorii „mici”, care ne prezintă o perspectivă mult mai directă, din mijlocul soldaților, subofițerilor și ofițerilor români participanți la campania din Bulgaria, oferind perspective și detalii pe care autori aflați în poziții guvernamentale importante sau jurnaliști și scriitori cunoscuți nu le pot oferi.

Partea întunecată a minții. Povești adevărate din viața mea de psiholog criminalist, de Kerry Daynes, în afara colecțiilor 

Cu onestitate, dar și cu un umor surprinzător, Kerry Daynes își poartă cititorii, ca într-o investigație, în neobișnuita lume a unui psiholog criminalist, povestind despre cazurile în care a fost implicată și despre pacienții care au jucat un rol fundamental în cariera sa. 

 


Un loc aparte în planurile noastre editoriale continuă să-l ocupe cărţile pentru copii şi cele educaţionale, care-i ajută pe cei mici să își lărgească nivelul de cunoștințe, să înțeleagă și să gestioneze propriile emoții și să dezvolte empatia față de cei din jur. Vă lăsăm aici doar câteva dintre titlurile pe care le pregătim în acest an.


Bondărel descoperă frumusețile naturii, de Britta Sabbag, Maite Kelly, Joëlle Tourlonias, Corint Junior 

Prietenul iubit al copiilor, Bondărel, pe care-l cunosc deja din cele 10 cărţi apărute de-a lungul anilor la Corint Junior, pornește acum într-o minunată călătorie de explorare a pajiștii. Îi invităm pe toţi copii să descopere împreună cu el plante, animale și insecte uimitoare. O lecție despre frumusețea naturii, precum și despre importanța protejării planetei. 

Cel mai deștept puști din Univers, de Chris Grabenstein, Corint Junior

Oare ce s-ar întâmpla dacă ai putea învăța totul doar mâncând jeleuri? Copiii pot afla răspunsul din această nouă serie plină de distracție, semnată de Chris Grabenstein, autor de bestsellere internaţionale, între care seriile Biblioteca domnului Lemoncello, Max Einstein sau Vânătorii de comori.

După ce mănâncă, din greșeală, un borcănel plin cu capsule cu cunoștințe ingerabile (despre care crede că sunt jeleuri), Jake se transformă în cel mai deștept puști din Univers. În scurt timp, toată lumea începe să aibă nevoie de el - guvernul, corporațiile mari -, însă Jake trebuie să găsească o cale de a jongla cu avantajele și dezavantajele nou-descoperitei sale genialități. 

Știința cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală, de Dan Vodnar, Corint Educațional  

Bijuteria noastră în domeniu educațional este colecția „[materia] pe care nu o înveți la școală” – texte esențiale care merg la inima și mintea tinerilor cititori, dincolo de litera curriculei/disciplină, de contexte socio-politice, tendințe editoriale etc. Volumul dedicat chimiei, pe care-l pregătim pentru 2024, cuprinde atât aspecte teoretice, cât și aspecte practice pe care le întâlnim în bucătărie în fiecare zi. Chimia se află în spatele fiecărui fenomen culinar, iar în această carte veți descoperi elementele de bază ale chimiei alimentare, împreună cu surprinzătoarele procese care au loc între molecule, dar și tehnicile consacrate și cele moderne care sunt utilizate pentru dezvoltarea preparatelor culinare.

 


Și, desigur, vom continua să publicăm ediții deosebite în Corint clasici ai literaturiicolecția de cărți pe care le citești măcar o dată în viață. Sunt acele narațiuni care te formează, care îți amintesc cine ești și care te însoțesc pretutindeni. Romane captivante, nuvele și proze scurte splendide, povești de un realism feroce sau care creează lumi – aceasta este marea literatură, confirmată de cele mai prestigioase premii și de preferința nestrămutată a generații de cititori.

Vă prezentăm aici doar câteva dintre titlurile la care lucrăm în acest an.


Iluzii pierdute, de Honoré de Balzac, Corint clasici ai literaturii 

Urmărind povestea tânărului poet Lucien Chardon și a legăturilor pe care acesta le dezvoltă pe parcursul romanului - cu doamna de Bargeton, de care se îndrăgostește, sau cu tipograful David Sechard, prietenul său -, descoperim o imagine impresionantă a societății franceze din prima jumătate a secolului al XIX-lea și a moravurilor acesteia. 

Foamea, de Knut Hamsun, Corint clasici ai literaturii

Într-o manieră neobișnuită și pe alocuri haioasă, norvegianul Knut Hamsun descrie încercările unui tânăr înfometat de a-și găsi locul și de a se salva, în timp ce pierde simțul realității, făcând loc unei existențe iluzorii. 

Portretul unei doamne, de Henry James, Corint clasici ai literaturii

Aflăm povestea lui Isabel Archer, o tânără americană entuziastă, independentă, care moștenește o sumă foarte mare de bani, dar care devine ulterior victima unei scheme machiavelice a doi expați americani. O poveste despre încercarea de a-ți lua propriul destin în mâini, despre dragoste, trădare și putere - o poveste modernă, care tratează problematici valabile și astăzi.