Mara

30,50 lei
Numai 1988 ramase
SKU
EDU.383

Tema romanului o constituie fresca socială a lumii ardelenești, cu moravurile ei specifice, așezată la interferența satului cu orașul, într-un târg ardelenesc. 

Romanul Mara, cea mai cunoscută operă a lui Ioan Slavici, a fost publicat inițial în revista Vatra, iar în volum a apărut în 1906. Este un roman al inițierii și al formării (bildungsroman) ce prezintă trecerea a doi copii, Persida și Trică, de la copilărie la maturitate. Mara este personajului principal al cărții, în jurul căreia este construită acțiunea. Tema romanului o constituie fresca socială a lumii ardelenești, cu moravurile ei specifice, așezată la interferența satului cu orașul, într-un târg ardelenesc. Acțiunea este plasată la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

„Pentru prima oară în Mara autorul vede, fără dubiu, în ban, o valoare pozitivă, iar în energia întreprinzătoare a eroinei un fapt foarte stimabil. Vechiul tip de tragedie nu mai e posibil.

Mara poate fi, cum spune Călinescu, «tipul comun al femeii de peste munți și, în genere, al văduvei, întreprinzătoare și aprige» la care apare cu desavârșită artă «proporția aceea de zgârcenie și de afecțiune maternă, de hotărâre bărbătească și de sentiment al slăbiciunii femeiești», dar ea nu rămâne mai puțin un tip din afara sferei social-morale a satului.

Precupeața Mara e prima femeie capitalistă din literatura noastră.(…) E o businesswoman.” Nicolae Manolescu

Informaţii suplimentare
Autor Ioan Slavici
Imprint Corint Educaţional
Gen Educațional
Data apariției Martie 2020
Copertă Softcover
Nr. pagini 336
Format 13 x 20
ISBN 978-606-793-738-1
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Mara
Rating-ul tău

SLAVICI, Ioan

Ioan Slavici (1848–1925), prozator, dramaturg, gazetar, a debutat în 1871 în Convorbiri Literare cu o comedie: Fata de birău. Opera sa cuprinde basme (Zâna Zorilor, Floria din codru, Ileana cea șireată, Doi feți cu stea în frunte, Păcală în satul lui), nuvele (Popa Tanda, Moara cu noroc, Budulea Taichii, Scormon, La crucea din sat, Gura satului), piese de teatru și romane (Din bătrâni, Din două lumi, Cel din urma armaș, Din păcat în păcat).

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: