Integrarea României în sfera de influență sovietică (1944–1947). Perspective internaționale și locale

Discount 49,50 lei Preţ standard 82,50 lei
Numai 1976 ramase
SKU
BOK.0925

O analiză a contextului politic al României postbelice, privind din diverse perspective (monarhistă, comunistă, național-țărănistă, liberală, sovietică, americană și britanică).

„Volumul profesorului Emanuel Copilaș este o resursă bibliografică prețioasă și este recomandabilă tinerei generații și nu numai, pentru a înțelege regimul politic democratic actual, în care libertatea de exprimare și libera circulație a persoanelor nu sunt îngrădite.” Adevărul.ro 

Pornind de la câteva întrebări esențiale – De ce a ajuns cel mai redus și dezorganizat partid comunist est-european de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial să se transforme, câteva decenii mai târziu, în partidul comunist est-european cu cel mai mare număr de membri? Cum a fost posibilă o astfel de contradicție? Și cum o putem aborda și înțelege, altfel decât prin clișeele dreptei intelectuale? –, autorul încearcă să elucideze contextul politic extrem de complex și de volatil al României postbelice.

„Nu putem descifra prezentul dacă nu știm decât să condamnăm trecutul, așa cum nu putem pătrunde trecutul dacă urmărim, conștient sau nu, să substituim condamnarea înțelegerii. Iată de ce sarcinile științifice pe care le avem când vine vorba de investigarea trecutului într-un context în care structura de clasă a interbelicului a dispărut de mult, dar inerția ideologică a perioadei mai puțin sunt cu atât mai mari. Vechea structură de clasă nu mai există, dar vechea inerție ideologică interbelică a supraviețuit și s-a actualizat cum nu se poate mai bine, chiar după o jumătate de secol de socialism de stat care nu a făcut decât să o păstreze în amorțire, aceasta așteptând parcă momentul propice pentru a reveni în poziția discursivă privilegiată cu care a fost obișnuită – teafără, nevătămată și în pas cu vremurile. E cumva o lecție neasimilată aici sau o simplă speculație dialectică?” Emanuel Copilaș

Informaţii suplimentare
Autor

Emanuel Copilaș

Imprint Corint Istorie Autori Români
Data apariției Mai 2023
Copertă Softcover
Nr. pagini 592
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-296-1
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Integrarea României în sfera de influență sovietică (1944–1947). Perspective internaționale și locale
Rating-ul tău

Emanuel Copilaș a absolvit Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, specializarea Științe Politice, la Universitatea de Vest din Timișoara. Doctoratul l-a obținut în specializarea Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent este conferențiar și coordonator de doctorate la departamentul de Științe Politice din cadrul Universității de Vest din Timișoara. A publicat cărți și capitole de carte la diferite edituri din țară și străinătate (România, Austria, Serbia), articole științifice în reviste naționale și internaționale (România, Anglia, Statele Unite ale Americii, Republica Moldova), respectiv a participat la conferințe și manifestări științifice naționale și internaționale (România, Mexic, Argentina, Brazilia, Peru, Ungaria, Polonia, Croația). Este activ de asemenea în presa culturală din România. 

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top