Despre impuritatea literaturii

Discount 19,74 lei Preţ standard 32,90 lei
Numai 1996 ramase
SKU
BOK.0810

Scriitorii adevărați se avântă pe pârtiile scrisului asemenea schiorilor pe pârtii nebătătorite de nimeni înainte – este de părere criticul și eseistul Alex. Ștefănescu. Acești scriitori fac uz de reguli, dar sunt reguli inventate chiar de ei.

Criticul literar Alex. Ștefănescu face în această carte o pledoarie pentru scris inedit, scris așa cum nu s-a mai scris, după niște reguli inexitente până acum. El compară scriitorul care scrie fără reguli anumite, fără să urmeze un traseu dinainte delimitat de înaintași, cu schiorii care merg pe cărări nebătute, creându-și propria pârtie, una pe care nu s-a mai schiat înainte. 

Printre temele abordate și care dau titlurile capitolelor se numără: Imitația inventivă (despre literatura aluzivă și procedee literare inventive, despre mijloace artistice, despre artă în general, fidelitate în artă și consumatorul de artă, despre valoarea cognitivă a artei), Despre impuritatea literaturii (despre talent, vocație, menire, despre cauzele artistice și neartistice ale artei, despre imitație inventivă, considerată esențială în artă), Moda roților pătrate (așa numește autorul capitolul și teoria conform căreia asistăm la tot felul de scrieri și scriitori fără talent, înlocuit, după părerea autorului, de activitate a inteligenței, de perfecționare permanentă, apoi autorul vorbește  despre imortalitatea literaturii, despre expresivitatea limbii, dar și despre nevoia de actualizare a limbajului, a vocabularului, pentru ca cititorii să mai înțeleagă realitățile exprimate), Opera literară ca perpetuum mobile, Să ne imaginăm că am fi toți scriitori, În literatură scopul scuză mijloacele, Exegi monumentum, Exprimarea in extenso, A fi sau a nu fi inteligibil.

Ultimul capitol, în loc de postfață, reprezintă un interviu acordat de autor lui Cristian Pătrășconiu.

Informaţii suplimentare
Autor Alex. Ştefănescu
Imprint Corint Istorie Autori Români
Data apariției Mai 2022
Copertă Softcover
Nr. pagini 128
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-070-7
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Despre impuritatea literaturii
Rating-ul tău

ŞTEFĂNESCU, Alex.

     ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născut la 6 noiembrie 1947. Cele mai recente volume ale lui Alex. Ștefănescu sunt Texte care n-au folosit la nimic, Un scriitor, doi scriitori și Mesaj către tineri. Redescoperiți literatura!, apărute în 2014, și Eminescu, poem cu poem. Luceafărul, Eminescu, poem cu poem. Călin (File din poveste) – în 2015.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top