URSS (1922–1991). Un secol de la constituire, trei decenii de la destrămare. Percepții actuale

Discount 46,13 lei Preţ standard 65,90 lei
SKU
BOK.1023

Un volum despre Războiul Rece, în care istorici din România, Rusia și Republica Moldova investighează trecutul Uniunii Sovietice, unul dintre cele mai mari state din istoria omenirii.

Printr-un demers istoriografic de amploare, apelând la surse dintre cele mai variate – literatură de specialitate, romane, interviuri, documente din arhive, presa vremii –, istorici din România, Rusia și Republica Moldova investighează trecutul unuia dintre cele mai mari state din istoria omenirii. În volum veți găsi răspunsuri la întrebări esențiale despre teme importante ale Războiului Rece: Cum a luat ființă Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS)? Cum au perceput oamenii de rând prăbușirea „imperiului” sovietic? A existat, cu adevărat, la sfârșitul anilor 1980, o revoluție antinomenclaturistă? Putea Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, să evite finalul din 1991? De ce consideră sovietologii că acțiunile Ucrainei au fost decisive pentru dispariția URSS? Cum s-a desprins Republica Moldova de uniune? Care a fost rolul temutului KGB în procesul complex al destrămării Uniunii Sovietice? Ce cred istoricii ruși despre reformele declanșate în deceniul al nouălea, perestroika și glasnost?

„Lucrarea cuprinde opt studii elaborate de cercetători cu o excelentă cunoaștere a istoriei Uniunii Sovietice și un interesant dialog purtat de doi istorici ruși. Acestea dau contur unei imagini de ansamblu asupra evoluției unui imperiu care s-a vrut a fi negarea a tot ce a existat ca practică politică în organizarea și funcționarea unui stat în secolul XX, dar care s-a dovedit a fi nu numai neviabil, ci și un experiment dureros pentru zeci de milioane de oameni în interior și o amenințare imperialistă în politica internațională. Centrul de greutate al analizelor cade pe rezolvarea unor întrebări care în cercetarea academică au răspunsuri controversate, uneori diametral opuse, privind cauzele care au condus la destrămarea imperiului și, mai ales, consecințele acestui fenomen pentru ruși și pentru națiunile din componența Uniunii Sovietice. Fiecare dintre studii ar putea fi o lucrare de sine stătătoare care ar permite cititorului să-și formeze propria imagine asupra unor segmente-tunel din evoluția în timp și spațiu a URSS ca actor major al lumii în secolul trecut.” Constantin Hlihor

Informaţii suplimentare
Autor

Cristian Chirca
Florin-Răzvan Mihai

Imprint Corint Istorie Autori Români
Gen Istorie, Politică, Cultură generală
Data apariției martie 2024
Copertă Softcover
Nr. pagini 336
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-411-8
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:URSS (1922–1991). Un secol de la constituire, trei decenii de la destrămare. Percepții actuale
Rating-ul tău

Florin‑Răzvan Mihai este doctor în istorie, cercetător științific III în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, unde ocupă funcțiile de redactor‑șef al Editurii I.N.S.T. și de secretar de redacție al revistei „Arhivele Totalitarismului”. Doctor în istorie al Universității din București (2012) cu o teză despre minoritatea ucraineană din România interbelică, coordonată de acad. Dinu C. Giurescu. A publicat sute de articole în presa scrisă pe teme de istorie, la ziarele „Jurnalul național” și „Adevărul”, în perioada 2006‑2013. Domenii de interes: relațiile internaționale în perioada regimului Ceaușescu; viața politică în România interbelică. A primit Premiul „Gheorghe Bezviconi” al Fundației Culturale „Magazin istoric”, 2021, pentru lucrarea Problema Basarabiei în relațiile româno‑sovietice, 1918‑2018, Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”, Editura Litera, București, 2020, coordonatori Florin‑Răzvan Mihai și Vasile Buga. Volume recente: Problema Basarabiei în relațiile româno‑sovietice, 1918‑2018, Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”, Editura Litera, București, 2020, coordonatori Florin‑Răzvan Mihai și Vasile Buga.

Cristian Chirca este lect. univ. dr. la Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. A absolvit studiile doctorale în domeniul „Filologie”, iar lucrările publicate până în prezent vizează, cu precădere, domenii de cercetare precum istoria civilizației ruse, morfologia limbii ruse și geoistoria Rusiei. Cărți recente: Alexandru Grigoriu, Cristian Chirca (ed.), Aspecte ale revoluției române din decembrie 1989 în presa britanică și americană, Editura IRRD, București, 2019; Post‑imperium – ideea rusă a secolului al XXI‑lea, Editura Universității din București, București, 2018.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top