România de totdeauna. Simona Preda în dialog cu acad. Georgeta Filitti

Discount 41,28 lei Preţ standard 63,50 lei
Numai 1980 ramase
SKU
BOK.0856

Dialogul dintre Simona Preda și acad. Georgeta Filitti pornește de la poveștile despre oamenii de altădată și ideea de elite. Întreaga discuție dialog este, în fondul său intim, o pledoarie pentru deschidere, educație, exercițiul mult uitat al admirației, virtuțile tradiționale și, în același timp, refuzul oricăror tentații utopice.

„Boierimea română cuprinde unele familii care își au obârșia în secolul al XIV‑lea, ele au evoluat în societatea noastră ocupând funcții până în epoca modernă, au importat principii liberale, s‑au școlit, și‑au făcut un profil social întemeiat pe o proprietate care le-a conferit putere. Unii dintre ei au mers mai departe, în pas cu vremea, și și-au adecvat modul de viață burghez – în sensul că au intrat în afaceri, în viața reală, încetând să mai fie simpli rentieri, de pildă Știrbei ori Bibescu. Familiile au rămas foarte apropiate de Occident, iar relațiile de rudenie sau de prietenie cu vesticii au fost remarcabile. Și, din acest punct de vedere, eu stărui să spun că nu am intrat în Europa în 2007, că nu un act juridic ne conferă acest statut european. Boierimea a avut precumpănitor mentalitate europeană prin contactul de mai bine de o sută de ani cu Europa.” GEORGETA FILITTI

 „Printre temele de discuție se regăsesc formarea și rolul elitelor intelectuale românești în cursul unor proiecte succesive de modernizare a societății, dar și recuperarea lor – sau a ceea ce a mai rămas din ele – după «tăvălugul» comunist. Dialogul se construiește în jurul personalităților – bărbați și femei – care fac parte din aristocrația românească sau care descind din vechi familii de domnitori. Sunt atinse tangențial și teme referitoare la procesele modernizatoare prin care a trecut România pe parcursul secolelor trecute – perioada fanariotă, Unirea de la 1859, crearea statului național, monarhia, liberalismul, dictatura carlistă, stalinismul, democrația imperfectă postcomunistă –, precum și detalii legate de cochetăria personajelor care au populat epocile trecute, de capriciile și pasiunile lor.” SIMONA PREDA

Informaţii suplimentare
Autor

Simona Preda
Georgeta Filitti

Imprint Corint Istorie Autori Români
Data apariției Octombrie 2022
Copertă Softcover
Nr. pagini 256
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-132-2
new_isbn 9786060881322
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:România de totdeauna. Simona Preda în dialog cu acad. Georgeta Filitti
Rating-ul tău

PREDA, Simona

SIMONA PREDA este istoric, publicist, eseist. Este licențiată în filosofie și istorie la Universitatea din București și a obținut doctoratul în istorie cu teza „Literatura istorică pentru copii în România comunistă. Paradigma omului nou”. A publicat volumele Patrie română, țară de eroi (Curtea Veche Publishing, 2014), „Tot înainte!”. Amintiri din copilărie (coautor, alături de Valeriu Antonovici, Curtea Veche Publishing, 2016). În prezent este jurnalist cultural și colaborează cu articole la revistele România Literară, Orizont, LaPunkt.

FILITTI, Georgeta

Georgeta Filitti este istoric român, autoare și editoare a numeroase volume de istorie, traducătoare. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București (1961). Doctor în Istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1971). Editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române (1961–1998), consilier la Fundația Ion Ghica (1997–2004), bibliotecar și șef de serviciu la Biblioteca Metropolitană București (2004–2007) și cercetător la Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (2007–2010), lector la Fundația Calea Victoriei (din 2009). A publicat numeroase cărți, ediții critice, peste 400 de articole în reviste de specialitate din țară și străinătate. A susținut conferințe anuale la Universitatea „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte (din 1985) și în străinătate (Grecia, Franţa, Germania). A obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu (1983). Decorată de regele Mihai I cu Crucea Casei Regale (2012) și de președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2019). Membru de onoare al Academiei Române (2022).

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top