pentru comenzi mai mari de 200 lei
România de totdeauna. Simona Preda în dialog cu acad. Georgeta Filitti
Dialogul dintre Simona Preda și acad. Georgeta Filitti pornește de la poveștile despre oamenii de altădată și ideea de elite. Întreaga discuție dialog este, în fondul său intim, o pledoarie pentru deschidere, educație, exercițiul mult uitat al admirației, virtuțile tradiționale și, în același timp, refuzul oricăror tentații utopice.
- 256 pagini
- 13 x 20 cm
- Softcover
- Corint Istorie Autori Români
- vezi toate detaliile
„Boierimea română cuprinde unele familii care își au obârșia în secolul al XIV‑lea, ele au evoluat în societatea noastră ocupând funcții până în epoca modernă, au importat principii liberale, s‑au școlit, și‑au făcut un profil social întemeiat pe o proprietate care le-a conferit putere. Unii dintre ei au mers mai departe, în pas cu vremea, și și-au adecvat modul de viață burghez – în sensul că au intrat în afaceri, în viața reală, încetând să mai fie simpli rentieri, de pildă Știrbei ori Bibescu. Familiile au rămas foarte apropiate de Occident, iar relațiile de rudenie sau de prietenie cu vesticii au fost remarcabile. Și, din acest punct de vedere, eu stărui să spun că nu am intrat în Europa în 2007, că nu un act juridic ne conferă acest statut european. Boierimea a avut precumpănitor mentalitate europeană prin contactul de mai bine de o sută de ani cu Europa.” GEORGETA FILITTI
„Printre temele de discuție se regăsesc formarea și rolul elitelor intelectuale românești în cursul unor proiecte succesive de modernizare a societății, dar și recuperarea lor – sau a ceea ce a mai rămas din ele – după «tăvălugul» comunist. Dialogul se construiește în jurul personalităților – bărbați și femei – care fac parte din aristocrația românească sau care descind din vechi familii de domnitori. Sunt atinse tangențial și teme referitoare la procesele modernizatoare prin care a trecut România pe parcursul secolelor trecute – perioada fanariotă, Unirea de la 1859, crearea statului național, monarhia, liberalismul, dictatura carlistă, stalinismul, democrația imperfectă postcomunistă –, precum și detalii legate de cochetăria personajelor care au populat epocile trecute, de capriciile și pasiunile lor.” SIMONA PREDA
Autor | |
---|---|
Imprint | Corint Istorie Autori Români |
Data apariției | Octombrie 2022 |
Copertă | Softcover |
Nr. pagini | 256 |
Format | 13 x 20 cm |
ISBN | 978-606-088-132-2 |
Simona Preda(n. 1978) este istoric, scriitoare, jurnalist cultural, cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Doctor în Istorie, diploma obținută la Universitatea din București, Facultatea de Istorie (2011). Volume: Queen Marie of Romania’s Fashion, Diplomacy, and Enduring Legacy: Reigning in Style (în curs de publicare); The Institutionalization of Indoctrination: An Exploratory Investigation Based on the Romanian Case Study (coautor, 2022); România de totdeauna. Simona Preda în dialog cu Acad. Georgeta Filitti (2022); Cabinetul albastru (2021); Regina-mamă Elena, mariajul și despărțirea de Carol al II-lea (2018); Patrie română, țară de eroi! (2014)
FILITTI, Georgeta
Georgeta Filitti este istoric român, autoare și editoare a numeroase volume de istorie, traducătoare. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București (1961). Doctor în Istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1971). Editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române (1961–1998), consilier la Fundația Ion Ghica (1997–2004), bibliotecar și șef de serviciu la Biblioteca Metropolitană București (2004–2007) și cercetător la Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (2007–2010), lector la Fundația Calea Victoriei (din 2009). A publicat numeroase cărți, ediții critice, peste 400 de articole în reviste de specialitate din țară și străinătate. A susținut conferințe anuale la Universitatea „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte (din 1985) și în străinătate (Grecia, Franţa, Germania). A obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu (1983). Decorată de regele Mihai I cu Crucea Casei Regale (2012) și de președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2019). Membru de onoare al Academiei Române (2022).