Regina-mamă Elena

Discount 31,13 lei Preţ standard 41,50 lei
SKU
BOK.0445

Mariajul și despărțirea de Carol al II‑lea

„Regina Elena a României s-a născut într-una dintre cele mai ilustre familii din istorie, în străvechea dinastie a Danemarcei, care ajunsese să domnească și în Grecia. Era descendența directă a Reginei Victoria a Marii Britanii și a mai multor regi ai Prusiei și împărați ai Germaniei, pentru a nu pomeni decât puțin din strălucitul ei pedigree. Lucru încă și mai rar, Elena a întrunit calități greu de întâlnit laolaltă: a fost, în diverse etape ale vieții ei,  fiică de rege, soră de rege, noră de rege, soție de viitor rege și mamă de rege. Dar acest rar privilegiu genealogic a fost, poate, și povara destinului Elenei. Pentru că aproape orice referire la ea, orice caracterizare și orice judecată se raportează mai întâi la regii în preajma cărora a trăit, iar viața Elenei, trăsăturile ei de caracter, trăirile ei, bucuriile și suferințele, credințele și speranțele ei rămân aproape întotdeauna în umbră, în plan secund. Însăși titulatura cea mai cunoscută a ei o plasează acolo. Ea nu este Regina, ci Regina-mamă. [...] A fost iubită de români ca victima a unei casătorii nereușite cu nestăpânitul Carol al II-lea și a fost respectată ca mamă protectoare a micului și apoi tânărului rege Mihai. Dar nu a fost cu adevarat cunoscută.”

Filip-Lucian IORGA

Informaţii suplimentare
Autor Simona Preda
Data apariției Octombrie 2018
Copertă Flexicover
Nr. pagini 240
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-793-442-7
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Regina-mamă Elena
Rating-ul tău

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligență, bun-gust și subtilitatea conversației din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântați nu numai cu avere și ranguri, ci și cu patriotism, spirit de sacrificiu și simțul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografi i, evocări, literatură „cu ștaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică și plină de farmec a vechilor elite românești sau de pe alte meleaguri. Purtați de dorința de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon și să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.

Simona Preda(n. 1978) este istoric, scriitoare, jurnalist cultural, cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Doctor în Istorie, diploma obținută la Universitatea din București, Facultatea de Istorie (2011). Volume: Queen Marie of Romania’s Fashion, Diplomacy, and Enduring Legacy: Reigning in Style (în curs de publicare); The Institutionalization of Indoctrination: An Exploratory Investigation Based on the Romanian Case Study (coautor, 2022); România de totdeauna. Simona Preda în dialog cu Acad. Georgeta Filitti (2022); Cabinetul albastru (2021); Regina-mamă Elena, mariajul și despărțirea de Carol al II-lea (2018); Patrie română, țară de eroi! (2014)

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top