I se spunea Machiavelli. Ștefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea

Discount 46,14 lei Preţ standard 76,90 lei
Numai 1957 ramase
SKU
BOK.0917

În dialogul său cu Lavinia Betea, Ștefan Andrei, ministru al afacerilor externe între 1978 și 1985, dezvăluie multe dintre secretele regimului comunist.

„Ștefan Andrei a fost unul dintre personajele influente de la curtea lui Ceaușescu. Cum altfel, dacă-n pofida cutumelor locului, s-a autopropus aceluia, cu succes, să fie șeful diplomației când însuși dictatorul român se ipostazia într-un pion al politicii mondiale? Deloc întâmplător, așadar, în cercul demnitarilor l-au poreclit Machiavelli. Porecla l-a surprins plăcut pe posesor, recunoscându-l însă drept magistru pe Ceaușescu.

Laureat al unor premii literare, și-n vremea lui Antonescu, și a lui Dej,  Ștefan Andrei și-a început ca ziarist cariera publică. O «artă a portretului» potența harul său de povestitor cu poantă. Cu mintea bogată în conținuturi trăite, citite sau gândite pe loc ori demult, stabilea repezi și neezitante conexiuni. O cultură mozaicată, de tip almanah, prin care epata tehnocrați și politicieni, bulversându-i în trecerile bruște de la un subiect la altul. Uzajul practicii în organizațiile studențești de elită și în reuniuni internaționale care adunau emisarii politici ai Estului și Vestului Europei polizase asperitățile «limbii de lemn» și stereotipiilor comportamentale de «tovarăș cu munci de răspundere». O arhivă vie a personajelor politice pe care le întâlnise ca înalt activist al secției de relații internaționale, ori șef al diplomației, și, în final, viceprim-ministrul răspunzător de exportul țării în criza anilor 1980. Un martor prețios al deciziei, diplomației și faptului politic în România epocii comuniste.

I-am apreciat aparte talentul narativ și spiritul viu. «Nu-i așa că știu lucruri interesante?», mi-a spus adesea. «N-aș vrea să trec cu ele pe lumea cealaltă!»” LAVINIA BETEA

Informaţii suplimentare
Autor

Lavinia Betea
Ștefan Andrei

Imprint Corint Istorie Autori Români
Data apariției Mai 2023
Copertă Softcover
Nr. pagini 528
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-107-0
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:I se spunea Machiavelli. Ștefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea
Rating-ul tău

      Lavinia Betea a absolvit Facultatea de Istorie și Filozofie, secția filozofie-istorie, și a obținut doctoratul în psihologie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În prezent, este profesor de psihologie socială și politică și director al Institutului European „Serge Moscovici” al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Abilitată pentru coordonare de doctorate în științe umaniste de Universitatea „Paul Valéry” Montpellier 3 și pentru coordonare de doctorat în științele comunicării de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Jurnalistă de presă scrisă și televiziune, a înființat și a condus secția de Istorie Recentă a ziarelor Jurnalul Național (2004–2011) și Adevărul (2011–2013). A inițiat și a colaborat la seria de documentare Adevăruri despre trecut la TVR. Este autor sau coordonator a 28 de volume, a publicat circa o sută de articole științifice și peste două mii de articole publicistice. În 2003 a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru cartea Lucrețiu Pătrășcanu. Moartea unui lider comunist (2001).

ȘTEFAN ANDREI (1931–2014) a fost angajat, după terminarea Liceului „Frații Buzești” din Craiova, redactor la secția internațională a Scînteii Tineretului. A absolvit Facultatea de Construcții Hidrotehnice din București (1954), după care a fost numit șef de laborator și asistent la Institutul de Petrol și Gaze din București (1954–1960). Membru de partid din 1957, a condus Comisia cultural-artistică și Comisia internațională a Consiliului UASR (1960-1961) și a fost adjunct al șefului Secției Relații cu Străinătatea a CC al UTM (1961–1965) și adjunct al șefului Secției Relații Externe a CC al PMR/PCR (1965–1966). Membru supleant și plin al CC al PCR (1969–1989), al Secretariatului CC al PCR (1972–1978), al Comitetului Executiv, respectiv al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR (1972–1989). Între 1978 și 1985 a fost ministru al afacerilor externe, iar între 1987 și 1989, viceprim-ministru al Guvernului, poziție din care a dirijat Comerțul Exterior și plata integrală a datoriei externe. Deputat în Marea Adunare Națională (1975–1989).

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top