I se spunea Machiavelli. Ștefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea

Discount 49,99 lei Preţ standard 76,90 lei
Numai 1994 ramase
SKU
BOK.0917

În dialogul său cu Lavinia Betea, Ștefan Andrei, ministru al afacerilor externe între 1978 și 1985, dezvăluie multe dintre secretele regimului comunist.

„Ștefan Andrei a fost unul dintre personajele influente de la curtea lui Ceaușescu. Cum altfel, dacă-n pofida cutumelor locului, s-a autopropus aceluia, cu succes, să fie șeful diplomației când însuși dictatorul român se ipostazia într-un pion al politicii mondiale? Deloc întâmplător, așadar, în cercul demnitarilor l-au poreclit Machiavelli. Porecla l-a surprins plăcut pe posesor, recunoscându-l însă drept magistru pe Ceaușescu.

Laureat al unor premii literare, și-n vremea lui Antonescu, și a lui Dej,  Ștefan Andrei și-a început ca ziarist cariera publică. O «artă a portretului» potența harul său de povestitor cu poantă. Cu mintea bogată în conținuturi trăite, citite sau gândite pe loc ori demult, stabilea repezi și neezitante conexiuni. O cultură mozaicată, de tip almanah, prin care epata tehnocrați și politicieni, bulversându-i în trecerile bruște de la un subiect la altul. Uzajul practicii în organizațiile studențești de elită și în reuniuni internaționale care adunau emisarii politici ai Estului și Vestului Europei polizase asperitățile «limbii de lemn» și stereotipiilor comportamentale de «tovarăș cu munci de răspundere». O arhivă vie a personajelor politice pe care le întâlnise ca înalt activist al secției de relații internaționale, ori șef al diplomației, și, în final, viceprim-ministrul răspunzător de exportul țării în criza anilor 1980. Un martor prețios al deciziei, diplomației și faptului politic în România epocii comuniste.

I-am apreciat aparte talentul narativ și spiritul viu. «Nu-i așa că știu lucruri interesante?», mi-a spus adesea. «N-aș vrea să trec cu ele pe lumea cealaltă!»” LAVINIA BETEA

Informaţii suplimentare
Autor

Lavinia Betea
Ștefan Andrei

Imprint Corint Istorie Autori Români
Data apariției mai 2023
Copertă Softcover
Nr. pagini 528
Format 13 x 20 cm
ISBN 9786060881070
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:I se spunea Machiavelli. Ștefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea
Rating-ul tău

BETEA, Lavinia

       LAVINIA BETEA a absolvit Facultatea de Istorie și Filozofie, secția filosofie-istorie și a obținut doctoratul în psihologie la Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca. În prezent, este profesor de psihologie socială și politică și director al Institutului European „Serge Moscovici” al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Abilitată pentru coordonare de doctorate în științe umaniste de Universitatea „Paul Valéry” Montpellier 3 și pentru coordonare de doctorat în științele comunicării de Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. Jurnalistă de presă scrisă și televiziune, a înființat și a condus secția de Istorie Recentă a ziarelor Jurnalul Național (2004–2011) și Adevărul (2011–2013). Actualmente este colaboratoare a TVR și coordonatoarea Colecției Istorie a Editurii Corint. A publicat în calitate de autor sau coordonator 20 de volume, circa o sută de articole științifice și peste două mii articole publicistice. În 2003 a obținut Premiul ,,Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru cartea Lucrețiu Pătrășcanu – moartea unui lider comunist. Domenii de interes științific: psihologie politică, istorie recentă, istorie orală, comunicare media. Apariții editoriale (selecție): Gladiatorii lui Stalin. Începuturile comunismului în România, Editura Leistung Publishing, București, 2018; Viața lui Ceaușescu (coord., 3 volume), Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2015; Editura Adevărul, București, 2013, 2012; Stăpânul secretelor lui Ceaușescu. I se spunea Machiavelli. Ștefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea, Editura Adevărul, București, 2011; Povești din Cartierul Primăverii, Editura Curtea Veche Publishing, București, 2010; 21 august 1968 — Apoteoza lui Ceaușescu (coord.), Editura Polirom, Iași, 2009; Psihologia politică – o disciplină societală (coord. Lavinia Betea, Alexandre Dorna), Editura Curtea Veche, București, 2008; Partea lor de adevăr, Editura Compania, București, 2008; Mentalități și remanențe comuniste, Editura Nemira, București, 2005; Lucrețiu Pătrășcanu. Moartea unui lider comunist, Editura Humanitas, București, 2001.

ȘTEFAN ANDREI (1931–2014) a fost angajat, după terminarea Liceului „Frații Buzești” din Craiova, redactor la secția internațională a Scînteii Tineretului. A absolvit Facultatea de Construcții Hidrotehnice din București (1954), după care a fost numit șef de laborator și asistent la Institutul de Petrol și Gaze din București (1954–1960). Membru de partid din 1957, a condus Comisia cultural-artistică și Comisia internațională a Consiliului UASR (1960-1961) și a fost adjunct al șefului Secției Relații cu Străinătatea a CC al UTM (1961–1965) și adjunct al șefului Secției Relații Externe a CC al PMR/PCR (1965–1966). Membru supleant și plin al CC al PCR (1969–1989), al Secretariatului CC al PCR (1972–1978), al Comitetului Executiv, respectiv al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR (1972–1989). Între 1978 și 1985 a fost ministru al afacerilor externe, iar între 1987 și 1989, viceprim-ministru al Guvernului, poziție din care a dirijat Comerțul Exterior și plata integrală a datoriei externe. Deputat în Marea Adunare Națională (1975–1989).

Salonul Internaţional de carte s-a încheiat, însă #ExperiențaCorint continuă!

Pune în bagajul de vacanţă cele mai vândute cărţi Corint la Bookfest, acum cu 35% reducere.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top