De la Stalingrad, cu dragoste. Jurnalul lui Petre Sava, medic militar pe Frontul de Est (1942) și jurnalul soției sale, Luiza

Discount 32,94 lei Preţ standard 54,90 lei
Numai 947 ramase
SKU
BOK.0988

Volumul conține două jurnale inedite, Jurnalul de campanie scris în 1942 de medicul militar Petre Sava, pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul luptelor de la Cotul Donului, și jurnalul dedicat celor doi copii ai lor începând din 1943 de către soția sa, economista Luiza Sava. O poveste despre dragoste și război, despre curaj și tandrețe, despre cum să-ți păstrezi umanitatea în cele mai inumane împrejurări.

Volumul conține două jurnale inedite, publicate pentru prima dată aici. Primul este intitulat Jurnalul de campanie și a fost scris în 1942 de medicul militar Petre Sava, pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul luptelor de la Cotul Donului. La 80 de ani de la sfârșitul bătăliei de la Stalingrad avem pentru prima dată sub ochi una dintre rarele mărturii scrise chiar în timpul acestei grele bătălii. Soția medicului militar Petre Sava, economista Luiza Sava, a scris ea însăși, începând din 1943, un jurnal dedicat celor doi copii ai lor.

Cele două jurnale dovedesc ce comori de memorie ascund în continuare arhivele private și cât este de urgent ca istoricii români de azi, dincolo de cercetarea arhivelor publice și de scrierea unor studii ample, în care să sintetizeze mărturii istorice deja publicate, să continue să caute urmele trecutului și în arhivele private, în casele urmașilor celor care au făcut istoria despre care scriem. Nu numai că arhivele de familie pot completa informațiile din arhivele publice, dar de multe ori ele păstrează mărturii mai personale, mai calde, mai complexe, care palpită de viață. În exemplul de față, un jurnal scris la cald, chiar în timpul războiului, plin de reflecții personale și de detalii care nu mai pot fi găsite în nicio altă sursă. Nici în rapoarte militare, nici în memorii scrise la mulți ani după desfășurarea evenimentelor. Completat în oglindă de însemnările casnice ale soției, versiunea acelei părți a familiei rămase acasă pe timp de război.

Suntem martorii unei povești deopotrivă despre dragoste și război, despre curaj și tandrețe, despre cum să-ți păstrezi umanitatea în cele mai inumane împrejurări.

Informaţii suplimentare
Autor

Filip-Lucian Iorga

Ilustrator Ilustrații din colecția personală a autorului
Imprint Corint Istorie cu Blazon
Data apariției Noiembrie 2023
Copertă Softcover
Nr. pagini 160
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-401-9
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:De la Stalingrad, cu dragoste. Jurnalul lui Petre Sava, medic militar pe Frontul de Est (1942) și jurnalul soției sale, Luiza
Rating-ul tău

Filip Iorga

 

Filip-Lucian Iorga (n. 1982) este istoric și scriitor, urmaș al unui vechi neam de moșneni. Doctor în istorie al Universității din București, cu stagii de studii și de cercetare la Universitatea Sorbona și la INALCO (Paris), postdoctorat la Academia Română. Lector universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Departamentul de Studii Culturale. Inițiatorul și coordonatorul colecției Istorie cu blazon de la Editura Corint. Inițiatorul proiectului de cercetare „Memoria elitelor românești”. Fellow al Royal Numismatic Society, membru al Royal Historical Society, al Comisiei Internaționale pentru Demografie Istorică (ICHD), membru în Consiliul Director și în Consiliul Ştiinţific al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică Sever Zotta, director adjunct al Centrului de Studii Europene din cadrul Facultății de Litere a Universității din București. În 2008 a primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. A publicat 13 cărţi, printre care: Strămoşi pe alese. Călătorie în imaginarul genealogic al boierimii române, Un cântec de lebădă. Vlăstare boiereşti în Primul Război Mondial, Breviar pentru păstrarea clipelor (convorbiri cu Alexandru Paleologu), Trecutul este viu (convorbiri cu Neagu Djuvara), Le tempérament oecuménique (convorbiri cu Jean Delumeau, Neagu Djuvara, Emmanuel Le Roy Ladurie, Jacques Le Goff, Eric Mension-Rigau, Jordi Savall), Copilărie regală, Moșnenii Bărăganului. Istoria crucilor din piatră de la Poiana, județul Ialomița (cu Andreea Panait). Împreună cu Ana Iorga a publicat volumele Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana, Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moşilor și Marea Unire pentru cei mici. Detalii pe site-ul www.filipiorga.com

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligență, bun-gust și subtilitatea conversației din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântați nu numai cu avere și ranguri, ci și cu patriotism, spirit de sacrificiu și simțul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografi i, evocări, literatură „cu ștaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică și plină de farmec a vechilor elite românești sau de pe alte meleaguri. Purtați de dorința de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon și să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top