Pagini de jurnal vol. II (1931-1936)

Discount 46,48 lei Preţ standard 71,50 lei
Numai 1974 ramase
SKU
BOK.0849

Perioada 1931–1936 din Jurnalul Simonei Lahovary coincide cu ultimii ani ai vieții sale, totodată și cu ultimii ani ca doamnă de onoare a reginei Maria, care avea să se stingă doi ani mai târziu. Loială până la capăt, plină de afecțiune pentru regina sa, Simky rămâne extrem de discretă în privința notațiilor de ordin personal. Nu la fel de rezervată este în privința personajelor publice, începând cu regele Carol al II-lea, Argetoianu, Averescu, Titulescu și atâția alți politicieni, până la verișoara sa, Martha Bibescu, ori Elena Văcărescu, pe care sarcasmul și ironia fină nu le ocolesc.

Volumul conține Jurnalul din anii 1931–1936, care sunt și ultimii ani ai vieții Simonei Lahovary – cunoscută ca Simky –, una dintre îndrăgitele doamne de onoare ale reginei Maria.

Din 1930, când se petrece intempestiv Restaurația, Simky este martoră nu doar în calitatea sa oficială, de însoțitoare a reginei în diversele împrejurări cerute de protocol, ci și din culise a întâmplărilor din preajma sau care îl au în vizor pe regele Carol al II-lea. Astfel, implicată în viața cotidiană a reginei Maria, Simona Lahovary asistă la frecușurile necontenite dintre regină și fiul său cel mare, caracterizând-o pe aceasta concesivă, bucurându‑se de fiecare gest gingaș („indulgentă, impulsivă, dar niciodată rea sau meschină”), pe măsură ce intră într‑un con de umbră.

Traducătoarea și a acestui ultim volum, doamna Georgeta Filitti, observă că regina și doamna sa de onoare nu au doar o relație rece, protocolară, ci sunt prietene. Loialitatea și afecțiunea doamnei de onoare față de regina sa rămân intacte, în ciuda simțului de observație acut al memorialistei, care nu „iartă” de transcrierea pe hârtie nimic din ceea ce trăiește și este sigură că merită să rămână: „În Jurnalul Simonei Lahovary își fac loc și considerații izvorâte din condiția ei de memorialistă, dar și de scriitoare în emergență.

Când încep să se publice Memoriile reginei, tonul e neiertător: «E sigură că știe să scrie, ce știe e să vadă și să‑și amintească; harul literar îi lipsește, ca și cel de exprimare originală».Afecțiunea doamnei de onoare este însă neștirbită. Contrazice părerile fanteziste ale regelui despre pretinsa ei strădanie de a o învrăjbi pe regină cu el și îndură destule afronturi provocate de călcarea protocolului dispusă de Carol. Poate, ca o ultimă nedreptate, ar fi împărtășit soarta Irinei Procopiu, altă doamnă de onoare, căreia, după mai bine de 25 de ani de serviciu, monarhul n‑a binevoit să‑i acorde vreo pensie. Simona Lahovary a fost scutită, prin stingerea din viață, survenită în 1936”.

Informaţii suplimentare
Autor

Simona Lahovary

Traducător Georgeta Filitti
Prefață Georgeta Filitti
Imprint Corint Istorie cu Blazon
Data apariției Octombrie 2022
Copertă Softcover
Nr. pagini 416
Format 13 x 20 cm
Număr volum 2
ISBN 978-606-088-120-9
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Pagini de jurnal vol. II (1931-1936)
Rating-ul tău

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligență, bun-gust și subtilitatea conversației din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântați nu numai cu avere și ranguri, ci și cu patriotism, spirit de sacrificiu și simțul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografi i, evocări, literatură „cu ștaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică și plină de farmec a vechilor elite românești sau de pe alte meleaguri. Purtați de dorința de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon și să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.

LAHOVARY, Simona

      SIMONA LAHOVARY (1881–1936) a fost fiica lui Alexandru N. Lahovary (1841–1897), cunoscut avocat și om politic conservator, și a Simonei Lahovary (născută Ghermani; 1858–1915). Simky, cum i se spunea, s-a căsătorit cu Mihai Scarlat Pherekyde (1878–1952), de care a divorțat ulterior. A fost una dintre doamnele de onoare ale reginei Maria.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top