Dragă Sisiluţ, noi pe lumea asta nu o să ne mai vedem

71,50 lei
Numai 1983 ramase
SKU
BOK.0803

Drame de familie din vremea comunismului

Volumul prezintă 19 interviuri de istorie orală despre experiențele traumatizante ale membrilor familiilor unor deținuți politici sau unor opozanți ai regimului comunist executați, decedați în detenție ori închiși și persecutați fără milă după eliberare.

•Volumul relevă atât o moștenire spirituală, un destin împărtășit, cât și tehnicile și practicile regimului comunist, aplicate asiduu împotriva celor identificați drept dușmanii regimului, fiind rezultatul unui proces lung de documentare și realizare a unor interviuri de istorie orală cu membri ai familiilor unor deținuți politici sau unor opozanți ai regimului comunist care au fost executați ori au murit fără proces.
 
•Editate pentru a deveni un discurs la persoana întâi, aproape un monolog identitar, interviurile surprind lumi diferite în limbaje diferite și încearcă să ilustreze cât mai multe situații și elemente ale calendarului persecuției în timpul regimului comunist, de la rezistența din munții Făgăraș, executarea fără proces, în ascunzătorile din munții Apuseni, a membrilor grupurilor care se opuneau cu arma noului regim, munca forțată în coloniile de muncă din România și internările administrative, fără proces (în perioada 1948–1965), deportările în Bărăgan până la suferința familiilor preoților greco-catolici și ortodocși ori a celor care au fost închiși la Pitești și Periprava.
 
•„Am ascultat poveștile celor care încă își caută părintele care nu are un mormânt, după ce a fost executat, a murit într-un penitenciar sau a murit într-o colonie de muncă (Periprava). Reculegerea, pentru unii, nu are un loc fizic. Dar am ascultat și poveștile celor care încearcă să înțeleagă opoziția, detenția, suferința părintelui. Unele interviuri rememorează destinul unor foști deținuți politici prin interpretarea copiilor, care au încercat să priceapă de ce părintele s-a ridicat împotriva regimului, de ce au fost persecutați, ca familie, toată viața. Pentru mulți, momentul 1989 a permis începerea căutării adevărului în arhive, așa au putut înțelege o parte din întâmplările din timpul regimului comunist.” Anca Ștef
Informaţii suplimentare
Autor Anca Ștef
Raul Ștef
Imprint Corint Istorie Autori Români
Data apariției Mai 2022
Copertă Softcover
Nr. pagini 320
Format 21 x 21 cm
ISBN 978-606-088-057-8
new_isbn 9786060880578
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Dragă Sisiluţ, noi pe lumea asta nu o să ne mai vedem
Rating-ul tău

STEF, Anca

Anca Ștef (n. 1982) a urmat studii superioare în Jurnalistică – Științele Comunicării, Sociologie, Managementul Conflictului la Universitatea Babeș-Bolyai. În prezent, urmează cursurile MPhil/PhD la School of History, Philosophy and Culture, Oxford Brookes University, Marea Britanie. Este coautor, alături de fotograful Raul Ștef, al volumului de interviuri și fotografii Supraviețuitorii. Mărturii din temnițele comuniste ale României, Editura Humanitas, București, 2014, publicat cu sprijinul IICCMER. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. Dezvoltă proiecte de cercetare a istoriei recente. În 2017 a primit un grant din partea The Rațiu Family Charitable Foundation pentru documentarea impactului persecuțiilor regimului comunist asupra familiilor deținuților politici, care s-a materializat în acest proiect de istorie orală.

STEF, Raul

Raul Ștef (n. 1982) este fotojurnalist și videograf, specializat în fotografie documentară, interesat de documentarea temelor majore de interes social și de istoria recentă. A absolvit un masterat în Fotografie documentară și fotojurnalism la University of the Arts London (2010) ca bursier al Rațiu Family Charitable Foundation cu un eseu despre migrație. Licențiat în Jurnalism (2005) și Sociologie (2008) la Universitatea Babeș-Bolyai. A realizat proiecte documentare cu granturi de la Institutul Cultural Român Londra, The European Cultural Foundation, Altemus International, Agenția de fotografie VII. A publicat fotografii în majoritatea publicațiilor românești și în presa internațională. A contribuit la cartea On the Traces of Socialism in Serbia, Konrad Adenauer Stiftung, Belgrad, 2020. Este coautor al volumului Supraviețuitorii. Mărturii din temnițele comuniste ale României, Editura Humanitas, București, 2014. Fotografiile sale au fost expuse la Institutul Cultural Român Londra, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, în Varșovia. Site personal: www.raulstef.com.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: