Ce am văzut în România Mică. Anecdote istorice

Discount 35,69 lei Preţ standard 54,90 lei
Numai 1964 ramase
SKU
BOK.0957

Ce am văzut în România Mică este o carte de amintiri formată din două­zeci de povestiri, una mai savuroasă decât cealaltă. Ediția de față reproduce integral textul apărut în Biblioteca ziarului Universul No. 8, Ce am văzut în România Mică. Anecdote istorice de Archibald, București, Editura Societății Anonime „Universul”, Strada Brezoianu N‑rul 11, 1926.

Pentru a înțelege amintirile jurnalistice ale lui Archibald (pseudonimul lui Gheorghe Rădulescu) trebuie avute în vedere transformările suferite de societatea românească după Marea Unire.

El oferă o imagine a României Mici, „guvernată în afară de principiile și de prescripțiunile con­stituționale și abandonată unui regim de dictatură fără răspundere: dictatura primilor-miniștri și a șefilor de partid”, după expresia lui Constantin Argetoianu. Politicianul se referea la alternanța la putere a liberalilor – cei care voiau, chipurile, continuarea reformelor – și a conservatorilor – cei care spuneau că România a avut parte de suficiente reforme și că acum consolidarea statului este misiunea primordială. Însă, la Archibald apare însă o imagine transfigurată de amintirea duioasă pe care o poartă liderilor conservatori – mai ales lui Lascăr Catargiu –, dar și marilor lideri liberali pre­cum Ion C. Brătianu și D.A. Sturdza; o Românie a marilor personalități literare pe care le-a cunoscut Archibald, în primul rând a lui Caragiale.

Amintirile lui Archibald, cu toate micile feste pe care i le joacă memoria, construiesc un tablou original și plin de sevă despre ce au însemnat cele două mari partide din România regelui Carol I, liberalii și conservatorii, iar ilustrația de epocă a volumului de față ne ajută să intrăm în atmosfera socială, culturală și politică a vremii.

Informaţii suplimentare
Autor

Archibald (Gheorghe Rădulescu)

Prefață Text îngrijit, note și studiu introductiv de Sorin Cristescu
Imprint Corint Istorie cu Blazon
Data apariției August 2023
Copertă Softcover
Nr. pagini 176
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-339-5
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Ce am văzut în România Mică. Anecdote istorice
Rating-ul tău

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligență, bun-gust și subtilitatea conversației din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântați nu numai cu avere și ranguri, ci și cu patriotism, spirit de sacrificiu și simțul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografi i, evocări, literatură „cu ștaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică și plină de farmec a vechilor elite românești sau de pe alte meleaguri. Purtați de dorința de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon și să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top