Iuliu Barasch – Medicină de pionierat în Țara Românească

Discount 48,43 lei Preţ standard 74,50 lei
Numai 1980 ramase
SKU
BOK.0895

Competentul doctor Iuliu Barasch ne vorbește despre români, evrei și alte neamuri cu înțelegere și empatie, iar atunci când este critic o face cu umor și detașare. Umanitatea i-a rămas nealterată de duritatea și grozăviile pe care le-a văzut și trăit în bogata lui activitate de medic în Țara Românească.

În urmă cu 181 de ani, pe vremea când societatea românească făcea primii pași pe calea occidentalizării, iar elita țării era preocupată cu punerea în practică a ideilor Revoluției franceze, un bărbat evreu cu o minte ascuțită și cu o inimă generoasă a ales să vină și să se stabilească în Valahia. Era medic, cu un doctorat în „medicină și chirurgie” la Berlin, vorbitor a două limbi europene de largă circulație (germană și franceză, fără a mai număra limbile ebraică, latină și slavă) și preocupat de mai multe tipuri de cunoaștere (religie, filozofie, științe naturale, taxonomie, literatură, drept). Ca etnic evreu, Iuliu Barasch a făcut o carieră remarcabilă în Țara Românească, fiind medic, profesor, director de spital și gazetar. A întemeiat primul spital de copii din Valahia și două gazete influente, a fost membru în conducerea mai multor societății științifice și a militat pentru drepturile politice ale evreilor de aici, dar și pentru modernizarea cultului sinagogal. A susținut conferințe publice în țară și străinătate, a tradus și a scris mai multe cărți.

Din pură sete de cunoaștere, după ce s-a stabilit în spațiul românesc, doctorul Barasch a studiat problematica bolilor, epidemiilor și epizootiilor cu care s-a confruntat și a scris despre toate acestea, descriind în cele mai mici detalii societatea afectată de molime, experiențele personale privind vaccinarea împotriva variolei la oameni sau a pestei la animale, dar și gândurile sale privitoare la cauzele evenimentelor.

Informaţii suplimentare
Autor

Lidia Trăuşan-Matu

Imprint Corint Istorie cu Blazon
Data apariției Februarie 2023
Copertă Softcover
Nr. pagini 368
Format 16,5 x 22 cm
ISBN 978-606-088-166-7
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Iuliu Barasch – Medicină de pionierat în Țara Românească
Rating-ul tău

Lidia Trăuşan-Matu este cadru didactic universitar la Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București, şi secretar științific al Societăţii Române de Istoria Medicinei. Autoare de cărți şi studii referitoare la istoria socială a medicinei, cu accent pe medicalizarea societății românești, prosopografia elitelor medicale, problematica epidemiilor în istorie și legătura dintre artă, societate şi boli. Printre lucrările publicate se numără: De la leac la reţetă. Medicalizarea societății românești în veacul al XIX-lea (1831–1869), Editura Universităţii din Bucureşti, 2011; Cronica de artă. Despre pictori şi tablouri în paginile gazetelor românești din veacul al XIX-lea (1860–1900), editor, Editura Mega, 2 vol., Cluj-Napoca, 2017, 2018.

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligență, bun-gust și subtilitatea conversației din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântați nu numai cu avere și ranguri, ci și cu patriotism, spirit de sacrificiu și simțul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografi i, evocări, literatură „cu ștaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică și plină de farmec a vechilor elite românești sau de pe alte meleaguri. Purtați de dorința de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon și să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top