#BineDeStiut S1.E2: Drumul inimii Reginei Maria

Salutare, pasionați ai istoriei și ai poveștilor bine spuse! 

 

Mai întâi vrem să vă mulţumim şi să vă transmitem că suntem deosebit de încântaţi că atât de mulţi dintre voi aţi urmărit primul episod al podcastului nostru #BineDeStiut S1.E1 | Dracula, Vlad Țepeș și Vlad Dracul – adevăr versus mit

 

În episodul al doilea, la care dăm play miercuri, 15 noiembrie, la ora 19.00, ne-am gândit să vorbim despre o personalitate remarcabilă şi influentă în istoria României, extrem de iubită şi de popor. Este vorba despre regina Maria, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, care a devenit coloana vertebrală a României în timpurile tulburi ale Primului Război Mondial.

 

În acest episod, Simona Preda şi invitaţii săi, istoricii-scriitori Georgeta Filitti şi Tudor Vişan-Miu, încearcă să refacă drumul inimii reginei Maria şi să explice de ce nu s-a putut odihni în tihnă şi a fost mutată de atâtea ori.

 

Regina scrie în testament că doreşte ca inima să-i fie așezată sub lespedea bisericii Stella Maris, pe care a clădit-o la Balcic. În 1940, când România a pierdut Cadrilaterul, principesa Ileana decide ca inima mamei sale să fie adusă la Bran. Comuniștii se tem însă că românii nu vor renunţa la dragostea faţă de regina Maria şi vor face pelerinaje la stânca în care se afla inima sa, aşa că, în 1968, distrug lăcaşul şi mută caseta.

 

În acest episod al podcastului nostru vom încerca să găsim răspunsuri la mai multe întrebări, cum ar fi:

 

  • De ce a dorit regina Maria să-i fie îngropată inima în alt loc decât trupul?
  • Cum a supraviețuit acest simbol al dragostei regale prin vremuri tulburi și schimbări istorice?
  • Ce-au făcut comuniștii cu inima reginei Maria?
  • Unde se află astăzi?

 

 

Partener media: PressHub 

Blog: https://edituracorint.ro/blog/category/podcast 

Youtube: https://bit.ly/BineDeStiutPodcast 

Spotify: https://podcasters.spotify.com/pod/show/corint 

Abonare newsletter: https://bit.ly/AbonarePodcastBineDeStiut 

E-mail: podcast@edituracorint.ro 

Producător: Gabriela Mitrovici

#BineDeStiut #podcast 

 

Grupul Editorial Corint a publicat de-a lungul anilor numeroase cărţi despre Casa Regală a României. Vezi aici unele dintre acestea: