Lansare de carte: I love you, my Marie. Scrisorile lui Barbu Știrbey către regina Maria

Editura Corint și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, nr.38, Bucureşti) vă invită vineri, 10 noiembrie, începând cu ora 19:00, la o discuție prilejuită de apariția cărții „I love you, my Marie. Scrisorile lui Barbu Știrbey către regina Maria” (editor: Cătălin Strat, traducător: Carmen Dobre).

La discuție vor participa Cătălin Strat, editor și Tudor-Vișan Miu, istoric.

Moderator: Simona Preda, brand manager al Editurii Corint.

Despre carte: 

La Arhivele Naționale ale României se păstrează scrisorile pe care omul politic și eminența cenușie Barbu Știrbey i le-a trimis reginei Maria între 1909 și 1937. Redactate în franceză, cu tonul care se cuvine a fi folosit când un supus i se adresează reginei, aceste scrisori alcătuiesc un minunat documentar despre aristocrația românească și europeană, despre cercurile înalte ale puterii și despre viața cotidiană a oamenilor bogați și influenți din prima jumătate a secolului XX.

Nu au fost scrise niciodată cu gândul că ar putea fi publicate, dimpotrivă, de teama unor priviri indiscrete, unele nume sunt înlocuite cu inițiale sau cu criptonime, și este evident că între cei doi corespondenți exista un cod. La fel ca secvențele de litere aparent lipsite de sens ily, ilymm, ilymmily, mmily, strecurate printre rânduri, care ascund o continuă și clandestină declarație de dragoste. Sunt prescurtatea de la „I love you, my Marie” și dovada de netăgăduit a iubirii pe care discretul Barbu Știrbey i-a purtat-o zeci de ani reginei Maria.

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări pe care o puteți face aici.

Despre autor: 

Barbu Știrbey (1872–1946) a fost un om politic, un mare finanțist și un industriaș important al României. Urmaș al domnului muntean Barbu Știrbei și, pe linie maternă, al vechilor Brâncoveni, a deținut prea puține demnități în stat (administrator al Domeniilor Coroanei și, pentru câteva săptămâni, în 1927, prim-ministru), dar a avut o mare influență în viața politică, bucurându-se întotdeauna de admirația contemporanilor. În anii 1930, din cauza urii neîmpăcate a regelui Carol al II-lea, a fost silit să părăsească pentru o vreme România. Istoria este însă nedreaptă cu acest fermecător aristocrat când îl ignoră ca om politic și se arată interesată mai mult de complexa și îndelungata sa relație cu regina Maria a României.