#BineDeStiut S1.E7 | Să vorbim deschis despre Holocaustul românesc

Bun regăsit, pasionați ai istoriei și ai poveștilor bine spuse!

 

Astăzi e din nou miercuri, deci, așa cum sperăm că știți deja, este momentul de istorie Corint. Suntem deosebit de încântați și vă mulțumim că urmăriți în număr atât de mare podcastul nostru #BineDeStiut, o sursă nu doar de lecții de istorie, ci și de povești emoționante despre putere, curaj și sacrificiu!

În episodul de astăzi, 21 februarie 2024, de la ora 19.00, am ales o temă deosebit de importantă pentru vremurile pe care le trăim: antisemitismul, extremismul și discursul urii. Trebuie să ne afundăm în trecut și să învățăm să citim semnele chiar și când nu par evidente, mai ales că traversăm o perioadă în care se întrevede pericolul ascensiunii unor formațiuni extremiste sau cu tentă extremistă în lume.

Și unde am putea găsi cele mai potrivite lecții pentru a înțelege astfel de lucruri dacă nu în studierea Holocaustului?

Cultivarea memoriei și învățarea toleranței, ca exercițiu de sinceritate, sunt forme de asumare a propriei identități, iar educația și înțelegerea sunt cele mai bune modalități pentru a susține democrația și libertatea, pentru a contracara intoleranța și extremismul. În acest scop, Ministerul Educației a introdus, din acest an școlar, o disciplină nouă pentru liceele din România: Istoria evreilor. Holocaustul.

Așa cum v-am obișnuit deja în podcastul nostru #BineDeStiut, avem și astăzi specialiști de excepție care ne ajută să înțelegem mai bine cum s-a putut ajunge la acest fenomen cumplit, ce tip de atitudine a dus la Holocaust, cum s-a manifestat la noi în țară și de ce nu s-a vorbit despre asta în perioada comunismului.

Gazda episodului de astăzi este Sorin Turturică, istoric, coordonator Corint Istorie, iar invitații săi sunt Felicia Waldman, specialistă în istoria și patrimoniul evreilor din România, conferențiar la Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere, Universitatea din București, și Adrian Cioflâncă, istoric specializat în istoria antisemitismului și a Holocaustului, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România.

Vă așteptăm, așadar, de la ora 19.00, să descoperim împreună cum și de ce a apărut antisemitismul în lume și cum ne putem educa să evităm pe viitor astfel de fenomene extremiste.

Puteți urmări episodul nostru și direct aici.

Ne puteți urmări, de asemenea, pe canalul de YouTube al Editurii Corint, pe Spotify, pe blogul nostru, unde veți găsi înregistrarea integrală a discuției, și desigur pe canalele partenerilor noștri media, History Channel și PressHub.

Alăturați-vă discuției. Comentați mai jos și participați la dialogul nostru! Dați share prietenilor pasionați de istorie!

✅ Abonați-vă pentru mai multe discuții captivante și activați clopoțelul pentru notificări!

▶️Podcast #BineDeStiut https://www.youtube.com/@EdituraCorint1/podcasts

▶️Clubul de Istorie Corint https://bit.ly/ClubIstorie

Ne puteți scrie oricând la podcast@edituracorint.ro și vă puteți abona la newsletterul nostru special pentru pasionații de istorie, aici https://www.whiteimage.biz/corint/2022/no87/

Ne găsiți și pe blog  https://edituracorint.ro/blog/category/podcast

Producător Gabriela Mitrovici

În speranța că v-am stârnit curiozitatea și doriți să aflați și mai multe despre Holocaust și al Doilea Război Mondial, găsiți la editura noastră o serie de cărți pe această temă: