Adolf Hitler. Însemnări intime și politice (vol.2)

Discount 39,54 lei Preţ standard 65,90 lei
Numai 1975 ramase
SKU
BOK.0756

Redarea conversațiilor purtate de Adolf Hitler în prezența altor lideri și oficiali naziști

martie 1942–noiembrie 1944

Primul volum al Însemnărilor intime și politice a fost consacrat perioadei cuprinse între iulie 1941 și martie 1942. În acele aproximativ nouă luni, conflagrația a căpătat o anvergură mondială, dictatorul german reafirmându-și de nenumărate ori hotărârea de a-și duce la îndeplinire planul imperialist și punând la punct, în secret așa-numita Soluție finală.

Acest al doilea volum cuprinde însemnările făcute de secretarii lui Hitler între martie 1942 și noiembrie 1944. Este un interval de timp caracterizat prin schimbarea evidentă a raportului de forțe dintre părțile beligerante, când discuțiile cu privire la actualitatea militară se răresc, iar nostalgia își face simțită prezența. Între două diatribe, militarul se trezește visând la pace.

Fără a ține seama de realitățile geopolitice, ideea rasistă a creării unui Reich pe continent în contrapondere la Imperiul Britanic ajunge să-l obsedeze pe Hitler până la orbire, astfel încât însemnările se opresc pentru o vreme la 7 septembrie 1942. Ele se vor relua sporadic abia în iunie 1943, pentru a se încheia definitiv la 30 noiembrie 1944, cu cinci luni înainte de moartea dictatorului.

Însoțite de un foarte bogat aparat critic, Însemnările dezvăluie concepția politică, filosofică și strategică a conducătorului Germaniei naziste, furnizând elementele necesare înțelegerii ideologiei și deciziilor luate de acesta inclusiv în calitate de comandant militar.

„ Adolf Hitler este, în istoria Răului, un personaj emblematic. La aproape opt decenii de la căderea regimului său și de la moartea sa, după zeci sau sute de mii de texte, studii, documentare sau volume care l-au avut drept subiect, Hitler rămâne pe mai departe, în egală măsură, disprețuit și interesant din punct de vedere comercial. Acest al doilea volum al Însemnărilor fostului führer va continua, așadar, să ne uimească din motive diverse.ˮ  • Adrian Cioroianu

Informaţii suplimentare
Autor Adolf Hitler
François Delpla
Traducător Anca Irina Ionescu
Imprint Corint Istorie
Data apariției Noiembrie 2021
Copertă Softcover
Nr. pagini 648
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-005-9
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Adolf Hitler. Însemnări intime și politice (vol.2)
Rating-ul tău

HITLER, Adolf

Adolf Hitler (1889–1945), lider al Partidului Național-Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP) din anul 1921, a devenit cancelar al Germaniei in 1933 și fuhrer in 1934. A declanșat o politică revizionistă prin care au fost incălcate sistematic prevederile Tratatului de la Versailles, iar Germania a redevenit o mare putere europeană. In 1939, a declanșat cel de-al Doilea Război Mondial printr-un atac asupra Poloniei. Este responsabil de aplicarea Soluției Finale, in urma căreia o mare parte a populației evreiești din Europa a fost exterminată. S-a sinucis in buncărul Cancelariei Reichului. Este autorul volumului Lupta mea (1925), cartea de căpătai a mișcării național-socialiste.

 DELPLA, François

François Delpla (n. 1948) este un istoric francez specializat in istoria celui de-al Doilea Război Mondial, a nazismului și a Rezistenței franceze. A obținut titlul de doctor la Universite Pantheon-Sorbonne (Paris) in 2002 cu lucrarea Décision et décideurs français et britanniques de la chute de Daladier aux lendemains de Montoire (mars-novembre 1940). Printre volumele publicate de acesta menționăm: Hitler (1999), Les Tentatrices du diable – Hitler, la part des femmes (2005), Nuremberg face à l’histoire (2006), Une histoire du Troisième Reich (2014).

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top