#BineDeStiut S1.E3 |  Miliardarii naziști. Istoria neagră a BMW, Volkswagen, Porsche și nu numai

Salutare, pasionați ai istoriei și ai poveștilor bine spuse!

Mai întâi vă transmitem mulțumiri, ne bucurăm suntem onorați că atât de mulți dintre voi ați urmărit primele două episoade ale podcastului nostru #BineDeStiut:

Vrem să continuăm să vă dezvăluim aspecte din istorie mai puțin cunoscute şi care ne-ar ajuta să înţelegem mai bine prezentul.

În episodul al treilea, la care dăm play miercuri, 29 noiembrie, la ora 19.00, analizăm metodele sinistre prin care cele mai bogate dinastii germane de astăzi au acumulat averi în timpul regimului lui Hitler și, în pofida ororilor cu care  au pactizat, urmașii acestora nu sunt deloc deranjați de practicile bunicilor sau părinților lor.

Simona Preda și invitații săi, istoricii Dr. Florian Banu și Sorin Turturică, vor răspunde la unele dintre întrebările pe care ni le punem mulți dintre noi:

  • De ce au finanțat masiv proprietarii BMW, Benz, Porche, Allianz, Dr. Oetker, Krup și alții campania lui Hitler, când știau că asta va însemna sfârșitul democrației pentru Germania?
  • Cât de mult a profitat părintele dinastiei Quandt, din spatele BMW, de relaţia mamei sale, Magda Goebbels, cu Hitler?
  • De ce au fost reabilitați de instanță afaceriștii naziști capturați la sfârșitul războiului?
  • De ce fundațiile caritabile ale miliardarilor naziști poartă şi astăzi numele colaboraționiștilor?

 

„Oamenii de afaceri au fost avertizați că alegerile care vor veni vor stabili destinul Germaniei pentru foarte multă vreme. Vor fi poate ultimele alegeri poate chiar în următorii 100 de ani. Deci li s-a spus foarte clar că dacă se vor câștiga aceste alegeri se va instaura un regim dictatorial, un regim totalitar. Or, ei nu au avut nici o ezitare, nici o șovăire să finanțeze această campanie, ceea ce arată foarte clar că până la urmă între regimul democratic și bani, oamenii de afaceri nu au ezitat să aleagă banii.” Dr. Florian Banu

 

„Atunci când statul german a început să-i excludă din economie pe evrei, au venit oamenii de afaceri și le-au luat locul, le-au luat sediile, le-au luat resursele, le-au luat piețele, pe un preț de nimic sau fără nici un leu. Acești oameni de afaceri care colaborau cu naziștii, nu numai Quant, și Porsche, și Flick, și Krup, și infama firmă IG Farben care avea afaceri la Auschwitz, au profitat de nefericirea celor trimiși să muncească forțat, de vulnerabilitatea lor, și i-au exploatat până la epuizare. Foarte mulți au murit de epuizare.” Sorin Turturică

 

Episodul va fi disponibil de miercuri, 29 noiembrie, ora 19.00, pe blogul Editurii Corint, pe canalul de Youtube Editura Corint, dar și pe Spotify, Apple Podcasts, pe Podcastul Google, precum și pe canalele partenerilor noștri media.

 

Partener media: History Channel Romania,  PressHub

Blog: https://edituracorint.ro/blog/category/podcast

Youtube: https://bit.ly/BineDeStiutPodcast

Spotify: https://podcasters.spotify.com/pod/show/corint

Abonare newsletter: https://bit.ly/AbonarePodcastBineDeStiut

E-mail: podcast@edituracorint.ro

Producător: Gabriela Mitrovici

#BineDeStiut #podcast #nazisti #corint

 

Editura Corint a publicat de-a lungul timpului foarte multe cărți despre regimul nazist și consecințele lui. Puteți găsi aici o parte dintre ele: