Lansare de carte și sesiune de autografe: „Prințesele roșii” de Lavinia Betea

«...Îi am în vedere pe toți aceia care cred că mama ori tata, dacă nu ambii părinți le-au distrus viitorul. Dar mai ales, pe părinții frustrați sau nefericiți că nu sunt ascultați, onorați sau mândri de copiii lor»

Lavinia Betea, Prințesele roșii

 

Editura Corint vă invită la evenimentul de lansare a cărții „Prințesele roșii”, cel mai recent volum al Laviniei Betea, autoare recunoscută pentru activitatea de cercetare în istoria recentă a comunismului.

Lansarea va avea loc joi, 7 martie, de la ora 19:00, la Muzeul Comunismului din Centrul Vechi (cu intrarea de pe strada Soarelui nr. 1). Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări aici.

Invitați să vorbească despre noua apariție editorială:

  • Stelian Tănase - istoric și scriitor
  • Sergiu Andon – ziarist și scriitor
  • Nadine Vlădescu – jurnalist senior TVR
  • Dinu Angelescu - primul soț al Zoiei Ceaușescu

 

Moderator:  Florin-Răzvan Mihai - coord. Corint Istorie Autori Români

 

Prințesele Roșii” oferă o explorare narativă fascinantă și bine documentată asupra figurilor feminine din umbra unor notorii dictatori comuniști: Ceaușescu, Dej, Pauker, Brejnev și Stalin.

Cartea propune o perspectivă originală asupra eșecurilor liderilor comuniști ca părinți în contextul încercărilor de a modela „omul nou” în statele pe care le-au condus. Este, concomitent, o lecție de istorie, o analiză psihologică și o introspecție în dinamica relațiilor părinte-copil, altfel spus o lectură obligatorie pentru pasionații de istorie și psihologie și - prin extensie - parenting.

Lavinia Betea ne deschide o fereastră spre intimitatea complexă și puțin cunoscută a a creatorilor ideologiei marxist-leniniste și a liderilor comuniști, în antiteză cu cotidianul relațiilor maritale și parentale ale cetățenilor obișnuiți, propunând câteva reprezentative studii de caz: Zoia Ceaușescu, Lica Gheorghiu, Tatiana Pauker și Svetlana Allilueva Stalina.

 

Despre autoare:

Lavinia Betea a absolvit Facultatea de Istorie și Filozofie, secția filozofie-istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde  a obținut și doctoratul în psihologie.

În prezent, este profesor de psihologie socială și politică și director al Institutului European „Serge Moscovici” al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Lavinia Betea deține dublă abilitare pentru coordonarea de doctorate: în științe umaniste de către Universitatea „Paul Valéry” Montpellier 3 și în științele comunicării de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Jurnalistă cu activitate prodigioasă în presa scrisă și televiziune, Lavinia Betea a înființat și a condus secția de Istorie Recentă a publicațiilor Jurnalul Național (2004 - 2011) și Adevărul (2011 - 2013).

A inițiat și a colaborat la seria de documentare Adevăruri despre trecut la TVR. Este autor sau coordonator a 28 de volume, a publicat circa o sută de articole științifice și peste două mii de texte publicistice. În  anul 2003 a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru cartea Lucrețiu Pătrășcanu. Moartea unui lider comunist (2001).

 

Alte titluri publicate de Lavinia Betea la Editura Corint: