Lansare de carte: Viața de zi cu zi în documente vechi de familie de Cătălin D. Constantin

Un vitraliu colorat prin care se întrezăresc fâșii de trecut. Un colonel îmblânzitor de cai, o profesoară de științe naturale și o văduvă din Craiova. Trei povești care ajung până la noi prin detaliile unui cotidian atent inventariat și restaurat narativ de Cătălin D. Constantin într-o carte-muzeu de-o rară eleganță epică: „Viața de zi cu zi în documente vechi de familie”.

Miercuri, 2 noiembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Lipscani, Editura Corint vă invită să luați parte la o discuție pe care o intuim savuroasă despre istoriile mici care alcătuiesc istoria majusculă. 

Invitați:

  • Cătălin D. Constantin, autor, fotograf, antropolog, editor și jurnalist cultural,

  • Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București și coordonatorul colecției Corint Istorii urbane,

  • Doina Ruști, scriitoare, scenaristă, regizoare și profesoară de scriere creativă,

  • Florin Răzvan Mihai, istoric, cercetător și editor coordonator Corint. 

Moderatoare: Ioana Bâldea Constantinescu, jurnalist cultural și brand manager Corint.

Cartea face o radiografie asupra faptului cotidian, într-un mod plăcut și inteligent, imaginarul unor familii aflându-se în relație cu marea istorie, iluzie întreținută subtil de autor prin analize, comentarii care devin treptat un fundal convingător al celor trei dosare de existență. Profund și integrat admirabil, comentariul auctorial mi se pare de evidentă subtilitate, complet lipsit de suficiența sau de tonul doctoral al studiilor academice, dar susținut de o uriașă documentare, de o cunoaștere exactă a epocii și a problemelor ei – diferențiate regional. Există aproape un dialog al autorului, când cu personajul, când cu cititorul. Stilul ușor eseistic, narația specifică antropologiei culturale și documentul recontextualizat fac din această carte una dintre cele mai interesante „povești” despre viața privată a societății pe care comunismul a radiat-o. Oameni obișnuiți, clasă de mijloc și o încredere în viață, astăzi pierdută, te leagă definitiv de cele trei personaje care par să fi scris special pentru Cătălin D. Constantin. (Doina Ruști)

 

 

 

Alte titluri din imprintul Istorii Urbane care te-ar putea interesa:

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina