pentru comenzi mai mari de 150 lei
Ritz și Escoffier. Hotelierul, maestrul bucătar și ascensiunea clasei de lux
O călătorie în timp, la cumpăna secolelor XIX–XX, când ilustrul hotelier César Ritz și faimosul chef Auguste Escoffier și-au unit forțele la Savoy pentru a uimi lumea întreagă cu luxul modern al bine-cunoscutului hotel londonez.
Best Cookbooks and Food Books (2018), conform Huffington Post; Cea mai bună carte de non-ficțiune (2018), potrivit The Los Angeles Public Library
- 304 pagini
- 13 x 20 cm
- Softcover
- Corint Istorii Urbane
- vezi toate detaliile
Best Cookbooks and Food Books (2018), conform Huffington Post; Cea mai bună carte de non-ficțiune (2018), potrivit The Los Angeles Public Library
În această carte care abundă în scandaluri și povești despre opulență, Luke Barr îi poartă pe cititori într-o călătorie în timp, în Londra și Parisul de la cumpăna secolelor XIX–XX. Din paginile volumului veți afla cum ilustrul hotelier César Ritz și faimosul chef Auguste Escoffier și-au unit forțele la Savoy, pentru a uimi lumea întreagă cu luxul modern al acestui bine-cunoscut hotel londonez, unde melanjul dintre evreii americani și înalta societate britanică anunța apariția unei noi ordini sociale și ascensiunea clasei de mijloc.
Barr recreează atmosfera palpitantă a perioadei din ajunul Primului Război Mondial, La Belle Époque, atunci când aristocrația britanică a atins apogeul, femeile au început să iasă la restaurant neînsoțite, iar noii îmbogățiți americani și industriașii lipsiți de tact socializau la Londra, etalându-și bunurile de lux. Colaborând la Savoy – hotel care primea clienți fideli și, uneori, pofticioși din cale-afară, precum Oscar Wilde și Sarah Bernhardt –, Escoffier inova în domeniul bucătăriei moderne și influența decisiv gastronomia franceză, iar Ritz înființa primul hotel de lux din lume.
„Ritz & Escoffier se citește ca un roman. Autorul a reușit să evoce cu mult succes atmosfera sfârșitului de secol la Londra și personalitățile celor doi oameni care au jucat un rol esențial în acele vremuri ce debordau de optimism.” Wall Street Journal
„A fost Ritz primul «influencer», așa cum se spune în prezent? «Negustor» de visuri la sfârșit de Epocă Victoriană, el nu a fost doar fondatorul cosmopolitismului de tip nou, ci și vestitorul hotelurilor ca «mod de viață» și a mâncării ca manifestare a culturii populare.” Toronto Star
„Un stil alert și o documentare impecabilă. [...] O carte savuroasă despre un episod definitoriu pentru istoria culinară.” Publishers Weekly
„[O] relatare plină de viață, presărată cu multe anecdote, nu doar o dublă biografie ce curge ușor, ci și o istorie incitantă despre un moment de cotitură din evoluția industriei hotelurilor și restaurantelor.” Booklist
„Când mâncați Peach Melba sau când beți Grand Marnier, ar trebui să le mulțumiți lui Ritz și Escoffier, pentru că ei le-au denumit astfel, iar apoi le-au popularizat.” The Economist
Autor | |
---|---|
Traducător | Ioana Adam |
Prefață | Adrian Majuru |
Imprint | Corint Istorii Urbane |
Data apariției | Noiembrie 2023 |
Copertă | Softcover |
Nr. pagini | 304 |
Format | 13 x 20 cm |
ISBN | 978-606-088-393-7 |
Luke Barr a copilărit în San Francisco Bay Area, din California, Statele Unite ale Americii, și în Elveția. A studiat la Harvard College, lucrând apoi multă vreme ca editor la revista Travel + Leisure. Este autorul volumului Provence, 1970: M.F.K. Fisher, Julia Child, James Beard, and the Reinvention of American Taste (2013), bestseller New York Times. Este unul dintre urmașii scriitoarei americane Mary Frances Kennedy Fisher, autoare specializată în lucrări de gastronomie. Locuiește în Brooklyn, împreună cu soția sa, arhitecta Yumi Moriwaki, și cele două fiice ale lor.