Clubul de istorie Corint #15: Ciprian Porumbescu - Jurnal 1879. Cernăuţi – Stupca

Dacă e miercuri, e momentul de istorie Corint, pe care nu-l ratăm niciodată, nici măcar în primele zile ale anului, când abia ne dezmeticim după revelion. De data aceasta ne vom îndrepta atenţia asupra lui Ciprian Porumbescu, marele compozitor pe care considerăm c-ar trebui să ni-l amintim mereu şi nu doar în anul centenar, care tocmai s-a încheiat.

Şi vă propunem să ne amintim de Ciprian, mai ales aşa cum îl putem vedea prin paginile acestui jurnal: un tânăr exuberant și plin de viață, de voioșie și de umor, despre care strănepoata lui spune că „dacă ar trăi în zilele noastre, sigur ar fi un influencer”.

Aşadar, miercuri, 3 ianuarie 2024, de la obişnuita oră 19.00, la ediţia a 15-a a Clubului de Istorie Corint vă invităm să urmăriţi discuţia emoţionantă purtată de Simona Preda, istoric, Brand Manager Corint, cu strănepoata lui Ciprian Porumbescu, Stanca Scholz‑Cionca, traducătoarea acestui cel mai vechi dintre caietele de însemnări diurne ale compozitorului, care s-a păstrat integral, „Ciprian Porumbescu - Jurnal 1879. Cernăuţi – Stupca”, publicat la editura Corint.

Cronica iubirii romantice e unul dintre straturile textului – o fațetă a portretului intim al lui Porumbescu, căruia jurnalul îi adaugă nuanțe noi, delicate. În structura secvențială a însemnărilor cititorul va desluși – pe lângă impresiile inedite din viața diurnă a unei Bucovine dispărute, pe lângă crâmpeie din viața studențească și muzicală a Cernăuților – drama unei existențe fragile, atacate de boală, și pe cea a unei iubiri asumate cu toată perspectiva ei de neîmplinire. Candoarea cu care sunt dezvăluite este, poate, cea mai prețioasă revelație a Jurnalului.

 

Puteţi urmări discuţia chiar aici:

Parteneri media: History Channel Romania, PressHub

 

Alăturați-vă discuției. Comentați mai jos și participați la dialogul nostru! Dați share prietenilor pasionați de istorie!

✅ Abonați-vă pentru mai multe discuții captivante și activați clopoțelul pentru notificări!

▶️Clubul de Istorie Corint https://bit.ly/ClubIstorie

▶️Podcast #BineDeStiut https://www.youtube.com/@EdituraCorint1/podcasts

Ne puteți scrie oricând la club.istorie@edituracorint.ro și vă puteți abona la newsletterul nostru special pentru pasionații de istorie, aici https://www.whiteimage.biz/corint/2022/no87/ Ne găsiți și pe blog https://edituracorint.ro/blog/category/clubul-de-istorie-corint

 

Istorie #ClubulDeIstorieCorint #Corint #CiprianPorumbescu #compozitor

 

Cartea se găsește în toate librăriile fizice și online din țară, dar și pe site-ul nostru: