Lansare de carte la Cernăuţi: Ciprian Porumbescu - Jurnal 1879. Cernăuţi – Stupca

Editura  Corint vă invită la o lansare specială a volumului „Ciprian Porumbescu - Jurnal 1879. Cernăuţi – Stupca”, tradus din limba germană de Stanca Scholz-Cionca, autoare şi a studiuui introductiv și notelor. Cernăuțiul a marcat viața studențească a compozitorului și, tocmai de aceea, marți, 19 septembrie 2023, ora 11.00, la Consulatul General al României din Cernăuți pregătim un eveniment dedicat lui Ciprian Porumbescu, chiar în orașul în care a început formarea sa timpurie.

Vă așteptăm să fiți alături de noi la o discuție despre „Ciprian Porumbescu - Jurnal 1879. Cernăuți-Stupca”, cu alte cuvinte, despre acele lucruri intime și mai puțin cunoscute, dar și despre perseverența și tenacitatea unui tânăr artist.

Invitați:

  • Stanca Scholz-Cionca
  • Irina Loredana Stănculescu – Consul general al României la Cernăuți
  • Alexandrina Cernov – Membru de onoare al Academiei Române
  • Maria Toaca – redactor revista „Glasul Bucovinei”

 

Jurnalul din 1879 captează pulsul Cernăuțiului cu evenimentele lui publice și private în impresii personale de o cuceritoare prospețime. Consemnează sărbători religioase și laice, cortegii, concerte, banchete, chefuri și sindrofii, parade, spectacole, coreografii ale puterii imperiale și multe altele. Ca președinte al primei asociații a studenților români, apoi secretar de externe al celei de a doua, dar și membru în alte societăți și grupări, Porumbescu e mereu în centrul activităților tineretului cernăuțean, implicat în mișcările studențești și în viața muzicală a orașului, pe care le animă cu prezența, energia, productivitatea și puterea lui de seducție.

Orașul îl fascinează pe tânărul venit de pe plaiurile Stupcei cu spectacolele lui publice, îl încântă și modernizarea infrastructurii urbane, mai ales înmulțirea localurilor și a cafenelelor pe care le frecventează asiduu. 

Vă promitem un eveniment de neratat cu mărturii și confesiuni, despre unica iubire a compozitorului care este reprodusă în jurnal, o carte despre candoarea și fragilitatea artei, dar și a artistului și a vieții, despre revoltă sau regrete, toate acestea compunând o biografie de excepție a compozitorului, dar și un document fascinant de studiu pentru cei pasionați și nu numai.

Jurnalul din 1879 se publică într-o traducere adecvată la 170 de ani de la nașterea compozitorului și la 140 de la moartea sa. Este cel mai vechi dintre caietele de însemnări diurne ale lui Ciprian Porumbescu, care s-a păstrat integral.