Lansare de carte & sesiune de autografe Ana și Lucian Iorga la Craiova: Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana

Editura Corint, în parteneriat cu Filarmonica „Oltenia” din Craiova (Calea Unirii, nr. 16) vă invită joi, 13 aprilie 2023, în foaierul filarmonicii, începând cu ora 18:0, la o discuție despre istorie, memorie și descoperiri de familie plecând de la volumul „Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana” de Ana Iorga și Filip Lucian Iorga.

Invitați:

  • Ana Iorga, autor
  • Filip Lucian Iorga, autor
  • Sorin Liviu Damean, istoric

Moderator: Simona Preda.

O noutate ca formulă narativă, cartea este un studiu de microistorie, o lucrare de nonficţiune pe care autorii au scris-o cu gândul la bunici. E o aventură a descoperirii istoriilor de familie, o călătorie palpitantă prin arhive, uneori grea și împovărătoare, dar de cele mai multe ori lină, entuziasmantă și în final eliberatoare.

Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga au documentat povestea bunicilor Anei timp de peste 10 ani. Cartea conţine peste 300 de fotografii inedite, date din documentele păstrate în familie, din corespondenţă, din interviuri cu membrii familiei, din presa interbelică, din lucrări publicate, jurnale de război, arhivele publice și dosarele Securităţii. Tabloul unei epoci se rafinează prin destinele individuale și prin istoriile personale. Iar căutarea lor este o călătorie care nu se sfârșește niciodată. Cine o începe știe că efortul merită din plin.

„Cartea curajului şi a candorii este o poveste de iubire şi de supravieţuire. Este povestea lui Radu C. Mihail, cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, militar neînfricat pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial și viitor colonel a cărui insolenţă i‐a înfuriat teribil pe comuniști, și a frumoasei Ana Vasilescu, educatoare în perioada interbelică, Miss Ciuc în 1930 și, din câte se știe și avem toată îndreptăţirea să credem, râvnitoare să devină o bună mamă de familie. Poftiţi în lumea de acum 100 de ani, în care ei doi se pregăteau pentru viaţă și, credeţi‐ne pe cuvânt, o făceau cu mare entuziasm, pentru că aveau toate motivele să fie încrezători. Când Radu Mihail își începea cariera de ofiţer și absol‐ vea școală militară după școală militară, Ana Vasilescu învăţa să devină o bună maîtresse de maison, adică un soi de stăpână a casei, coordonatoare a personalului de serviciu și executantă ea însăși a treburilor domestice. Iar învăţătura asta nu însemna deloc biletul de intrare triumfală într‐o viaţă anostă de gospodină, cum ne‐am putea închipui azi, ci dobândirea unui arsenal zdravăn de cunoștinţe practice, vrednicie, tact și seninătate în rezolvarea treburilor zilnice. Un arsenal nepreţuit de trucuri și reţete pe care le veţi putea folosi din plin.” – Ana Iorga și Filip Lucian Iorga.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm!