Eveniment regal: sesiune de autografe cu ASR Principesa Sofia a României, autoarea volumului „Mănăstirea română”

Editura Corint și Librăria Diverta Lipscani (str.Lipscani, nr.30-34) vă invită marți, 19 decembrie 2023, începând cu ora 18:30, la un eveniment prilejuit de apariția albumului  „Mănăstirea română. Sărbătorind comunitățile spirituale ale României” (ediție bilingvă).

Alături de ASR Principesa Sofia a României participă Cristina Bogdan, decan al Facultății de Litere, UB și Vlad Eftenie – arhitect, fotograf.

Moderator: Simona Preda, brand manager al Editurii Corint. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.

Ne-ar face o deosebită plăcere să fiți alături de noi la acest eveniment care închide seria întâlnirilor noastre cu publicul de anul acesta. Vă rugăm să ne transmiteți răspunsul dvs. până vineri, 15 decembrie pe adresa de email ruxandra.georgescu@edituracorint.ro sau la numărul de telefon 0786 883 338.

Principesa Sofia este recunoscută drept călătoarea familiei regale române. Devotamentul său pentru arta fotografică nu este egalat, poate, decât de marea sa capacitate de a empatiza cu viața celor care adesea nu stârnesc interesul camerelor foto. Așa cum, pe bună dreptate, spune Adrian Cioroianu în Prefață, „lumea surprinsă în aceste minunate fotografii este una pe care majoritatea românilor, de fapt, nu o cunosc decât la suprafață – deși, se știe, Biserica este una dintre instituțiile cele mai populare și mai respectate în țară. Mulți români merg cu regularitate la biserică, mulți vizitează numeroasele mănăstiri cu valoare istorică ale țării, dar puțini sunt cei care ajung să cunoască viața din interiorul acestora”.

În pelerinajul său la cele patru mănăstiri reprezentative pentru istoria și cultura noastră, Principesa Sofia a fost găzduită timp de câteva zile atât la Horezu, cât și la Sâmbăta de Sus, Văratec și Suceava. Astfel, a putut observa și contempla, alături de comunitățile de maici sau de călugări, viața de zi cu zi a acestora – cum se gospodăresc, cum interacționează cu cei din afara sfintelor lăcașuri, serviciul religios etc. A fost mereu însoțită, nu doar de maici ori călugări, ci și de fiica sa Elisabeta-Maria (Elaz), fără să se despartă însă de aparatul foto.

Imaginile „salvate” de Principesa Sofia, care beneficiază și de explicații pe măsură, constituie adevărate fragmente de interpretare istorică și de antropologie culturală. Prin Albumul propus, Principesa Sofia aduce într-o binemeritată actualitate spiritul locului și al timpului celor patru mănăstiri ortodoxe din România, nu doar prin bunurile patrimoniale la a căror conservare contribuie zi de zi călugărițele și călugării care le locuiesc, perpetuând o tradiție de multe secole, ci mai ales prin devotamentul lor față de oameni și de Dumnezeu. Albumul realizat de Principesa Sofia este o remarcabilă demonstrație prin intermediul fotografiilor a modului în care o comunitate, mai strict sau mai lejer delimitată, poate trăi frumos, sănătos și demn în comuniune. Totodată, Albumul poate fi perceput ca dovadă materială a puternicei legături spirituale a Pricipesei Sofia cu patria tatălui său, Regele Mihai, patrie care i-a fost interzisă de regimul comunist jumătate de secol.