pentru comenzi mai mari de 200 lei

Sărbătorile Pascale sunt zile de conștientizare a puterii de renaștere, de bucurie și de reconectare cu cei dragi. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, presiunea pe care o resimt legat de pregătirea bucatelor tradiționale, invitarea rudelor mai apropriate sau mai îndepărtate se transformă ușor în stres și, în cele din urmă, aceștia ajung să piardă bucuria momentelor respective și, chiar semnificația sărbătorii în sine.
Să faci curățenie în casă, să mergi la cumpărături (în magazine deja foarte aglomerate) pentru prepararea bucatelor și întreaga organizare a zilelor de sărbătoare- toate acestea pot adăuga volum suplimentar de muncă și pot spori anxietatea. Chiar și petrecerea timpului cu anumite rude pe care le vezi rar, doar la astfel de ocazii, poate adauga neliniște și poate schimba dinamica familiei de bază.
Dacă într-un articol anterior, te îndemnam să te reîndrăgostești de cărți, natură și citit, astăzi, este vorba tot despre o reîndrăgostire de propriul timp cu tine și cei dragi.
Iată 5 moduri prin care să reduci stresul de sărbători și să te bucuri mai mult de… cărți, lalele și toporași, adică de acele lucruri mărunte care te fac să încetinești ritmul și să simți că trăiești, cu bucurie, alături de cei pe care îi iubești.
1 Alege alimente ușoare și nutritive
Primul secret care te va ajuta să traversezi sărbătorile cu seninătate este legat de nutriție. Paștele, la fel ca și Crăciunul, este o sărbătoare cu multe bucate tradiționale grele pentru adulți (miel, cozonac, pască). Și pentru copii poate fi o provocare culinară, deoarece primesc multe dulciuri, în special ciocolată, sub diverse forme: de iepuraș, de pui sau de ou.
Ultimele cercetări au arătat că există o legătură strânsă între starea de bine mentală/ emoțională și felul în care ne hrănim. Cei care mănâncă preponderant echilibrat (multe legume, fructe, peste și cantități reduse de carne, paste făinoase și dulciuri) au înregistrat un nivel mai ridicat al stării de bine.
Este în regulă să ne răsfățăm ocazional, dar să ținem cont și să adaugăm un set suplimentar de exerciții fizice, pentru a consuma caloriile în plus (încă o jumătate de oră de mers pe jos sau încă 20 de minute pe bicicletă).
Pentru a reduce nivelul de stres, ia în considerare anul acesta pregătirea unei mese cât mai echilibrate și hrănitoare, optează pentru fructe, legume, pește (în defavoarea tradiției), cereale integrale, nuci, ouă și carne slabă de curcan (sau anumite părți de la porc).
Și pentru a muta focusul de pe mâncare, alege câteva titluri pentru cei mari, dar și pentru cei mici, pentru a învăța lucruri noi sau pentru a vă relaxa în familie, cu o lectură bună:
Sugestie lectură:
Atlasul ilustrat al lumii pentru copii- Nicholas Harris
2 Exprimă recunoștință pentru lucrurile care te fac fericit
Exprimarea recunoștinței, reflectarea asupra lucrurilor pentru care ești recunoscător în perioada Paștelui este un mod excelent de a evita o stare emoțională negativă.
Poți scrie pe o bucată de hârtie cel puțin 5 lucruri care te fac să te simți recunoscător/ recunoscătoare, poți să le enumeri mental sau poți începe un jurnal al recunoștinței (acolo poți nota până la 10 lucruri care te fac fericit).
Fii cât poți de specific(ă). De exemplu, în loc să scrii: Sunt recunoscător pentru soția mea, scrie motivul pentru care te simți recunoscător: Sunt recunoscător pentru că soția mea îmi împărtășește pasiunea pentru mașini sau Sunt recunoscătoare pentru că prietenii mei mi-au făcut o vizită surpriză de ziua mea.
Este important să te focusezi pe oamenii și pe relațiile pentru care ești recunoscător, mai degrabă, decât pe posesiunile materiale.
Privește în jurul tău și vei găsi cu ușurință motive pentru care să fii fericit(ă), de la cele mai mărunte (păsările călătoare care se întorc din țările calde, zilele senine), până la cele care contează foarte mult pentru tine (aici notezi tu).
Cu siguranță, poți fi recunoscător pentru o bibliotecă generoasă, plină cu lecturi care îți bucură sufletul. Iar dacă vrei să mai adaugi un motiv de bucurie pe rafturile ei, iată câteva sugestii mai jos.
Sugestie lectură:
Annelies. Povestea lui Anne Frank continuă...- David R. Gillham
3 Stai departe de ecrane și de rețelele de socializare
Rețelele de socializare pot avea un impact mare asupra sănătății noastre mentale, atât pozitiv, cât și negativ.
Atunci când cineva (cu o viață socială mai puțin activă) vede pe profilul altcuiva fotografii din vacanța de Paște, poze pline de distracție sau cu mâncăruri delicioase, poate apărea comparația și chiar diminuarea importanței propriilor alegeri.
Poți reduce aceste sentimente negative legate de propriile alegeri luând pauză de la stat pe rețelele de socializare, în vacanța de Paște. Petrece mai mult timp făcând lucruri care îți aduc ție bucurie (indiferent dacă sunt glam sau nu).
Poți explora diverse părți ale lumii sau poți naviga prin istorie cu o carte bună. Aici lăsăm câteva idei de lectură, una chiar despre un castel de la noi din țară și despre rezidenții săi de viță nobilă.
Sugestie lectură:
Anul 1000. Exploratori, negustori și începutul globalizării- Valerie Hansen
Castelul Pelişor. Reşedinţă princiară şi regală (1903–1948)- Macrina Oproiu
4 Organizează o ieșire cu familia sau prietenii
Programarea timpului cu familia și prietenii, chiar și virtual, este o modalitate excelentă de a combate sentimentele de singurătate care pot fi toxice pentru sănătatea mentală. Cercetătorii au subliniat faptul că socializările de calitate, cu oameni dragi, pot scădea riscul de a dezvolta depresie.
Dacă și prietenii tăi iubesc lectura, poți organiza un club de carte în acele zile libere, întâlniri de câteva ore, timp în care discutați subiectul unei cărți pe care toți ați citit-o. Vezi mai jos sugestii, avem una și pentru cei mici, iubitori de poezii.
Sugestie lectură:
Pe mâna sorții- Hannah Bonam-Young
Primele mele versuri, poezii și cântecele- Ilustratii de Walter Riess
5 Devino creativ(ă) și/ sau citește o carte cu un iepuraș pe copertă
Potrivit cercetărilor, activitatea creativă are un efect pozitiv asupra sănătății noastre mentale. Cei care iau parte la proiecte creative în mod regulat se simt mai fericiți decât cei care nu au preocupări creative.
Dacă ai nevoie de un imbold sau nu știi de unde să începi, îți recomandăm o seară de privit stelele cu cei dragi (cu sau fără telescop), mai jos găsesti și un ghid astronomic pentru copii (și nu numai). Tot alături de copii, poți organiza o vânătoare de ouă de Paște. Adaugă ca premiu povestea iepurașului Quincy, iar cei mici vor fi foarte fericiți.
Sugestie lectură:
Cu ILIE prin galaxie. Carte de astronomie- Claudiu Tănăselia
Darul Iepurașului Quincy- Jessica Vitalis
Dacă ai reținut câteva idei care să te ajute să te reîndrăgostești de timpul tău liber alături de cei dragi, atunci nu putem decât să-ți urăm Sărbători Binecuvântate, pline de activități creative și multe motive de fericire! Și nu uita, cititul ne face mai buni!