Ruxandra Câmpeanu, câștigătoare a Premiului Tânărul Critic al anului 2022

Ruxandra Câmpeanu este câștigătoarea Premiului Tânărul Critic al anului 2022, acordat pe 15 ianuarie în cadrul Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022. Volumul „Dincolo de regulile jocului. Trepte și limite ale compromisului intelectual în perioada 1948–1964: Mihai Ralea, G. Călinescu și Tudor Vianu” a apărut la Editura Corint, în colecția Corint Istorie Autori Români, coordonată de Florin-Răzvan Mihai și a beneficiat de sprijinul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Ce înseamnă, pentru autoare, acest premiu?

„Oricât ne-am dori să ajungă la cât mai multă lume, cărțile de specialitate au, în mod inevitabil, o adresabilitate mai restrânsă decât literatura. Așa că, pentru mine, premiul din cadrul Galei Tinerilor Scriitori este în primul rând o reacție venită, în forma ultra-concentrată a unui verdict, chiar din partea principalului public pe care l-am avut în vedere: cel al specialiștilor. Cuvântul lor contează mult pentru mine, așa că mă bucură acest semn pozitiv și sper ca „Dincolo de regulile jocului” să fie o carte relevantă pentru toți cei care sunt interesați, într-un fel sau altul, de prima vârstă a comunismului românesc și de temele mai largi pe care le-am abordat.” – Ruxandra Câmpeanu

„Cartea Ruxandrei Câmpeanu reprezintă o cercetare cât se poate de atentă și de pertinentă asupra unei teme dificile și delicate a istoriei noastre culturale recente. Țin să remarc motivația profundă a autoarei, dedicația ei, probate în extinderea cercetării înainte și după epoca fixată în titlu, în fundamentarea teoretică a judecăților sale, în examenul critic al tuturor ipotezelor adoptate. Ruxandra Câmpeanu nu numai că nu evită dificultățile, dar parcă înaintează în întâmpinarea acestora sau chiar le inventează spre a-și stimula imaginația și argumentația. Densitatea intelectuală și acuratețea expresiei merită, la rândul lor, o mențiune specială. Probitate, inteligență, talent; rareori o carte de debut conține atâtea certitudini și promisiuni.” - Mircea Martin

RUXANDRA CÂMPEANU (n. 1988) este absolventă a Facultății de Litere a Universității din București. În 2020 a obținut titlul de doctor în filologie, cu distincția summa cum laude, la aceeași universitate. De zece ani, lucrează ca redactor de carte și traducător. Cartea de față, bazată pe teza de doctorat, reprezintă debutul său editorial. În 2021 a câștigat concursul de manuscrise „Teze de doctorat pe subiecte de istorie recentă” organizat de IICCMER.

 

Lansat în 2017, Imprintul Corint Istorie Autori Români și-a propus încă de la început să promoveze istorici specializați în diverse domenii ale istoriei, de la istoria veche până la perioada postcomunistă ori chiar istoria imediată. De-a lungul timpului, în această colecție au apărut lucrări despre monarhia română, comunism, Primul Război Mondial, elitele secolelor XVIII-XX, emigrarea românilor în Occident în ultimele decenii, războiul din Ucraina ș.a. Coordonatorul colecției este istoricul Florin-Răzvan Mihai, cercetător științific la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (Academia Română).  Grație acestui imprint, editura Corint a fost clasificată în Categoria A, la capitolul Istorie și studii culturale, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din România.