Pe 23 mai 2024 s-au decernat Premiile Fundației Culturale „Magazin istoric” pentru cele mai notabile contribuții ale cercetării istorice din perioada 2022-2023. Editura Corint a fost prezentă cu două premii prestigioase , într-o festivitate organizată de Banca Națională a României.

Portretul literar este o artă, trecând memoria prin filtrul ochiului vigilent și alert la nuanțe.

Cartea "Silvan despre Silvan. Memorii răzlețe", care face parte din portofoliul editurii, este un autentic eveniment literar și o carte extrem de utilă istoriei literare, "Silvan despre Silvan" a fost compus ca un puzzle, din fragmente ce ar putea constitui nucleul unei istorii neoficiale, subiective, a literaturii și culturii naționale din secolul 20.

Personaj enigmatic și versatil, Silvan Ionescu este un martor privilegiat al trecutului. A întâlnit personaje unice, de la Cioran la Nichita Stănescu și de la Petre Țuțea la Herbert von Karajan, cărora le-a creionat portrete memorabile. "Sunt un slujitor al artei, cu dragoste față de alți slujitori ai ei", recunoștea acest portretist strălucit.

 

Filip-Lucian Iorga este al doilea autor premiat, pentru lucrarea sa „De la Stalingrad, cu dragoste. Jurnalul lui Petre Sava, medic militar pe Frontul de Est (1942) și jurnalul soției sale, Luiza” - o perspectivă profund umană și palpabilă asupra realităților războiului.

Volumul conține două jurnale inedite, Jurnalul de campanie scris în 1942 de medicul militar Petre Sava, pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul luptelor de la Cotul Donului, și jurnalul dedicat celor doi copii ai lor începând din 1943 de către soția sa, economista Luiza Sava. Filip-Lucian Iorga aduce la rampă o poveste uimitoare despre cum să-ți păstrezi umanitatea în cele mai inumane împrejurări, în care combină documentul cu ficțiunea istorică filtrate de rigoarea cercetării istorice și anvergura intelectuală.