Lansarea romanului Secretul bibliotecarei și dezbatere pe tema Biblioteca - spațiu de trăit

Moto:

«...în ce măsură se poate spune despre cineva că „are” o bibliotecă, că este posesorul, proprietarul unei biblioteci, fie ea şi personale?» (Bogdan Ghiu, Misterele Bibliotecii, Liternet 2020)

 

Lansarea cărții Secretul bibliotecarei este un excelent prilej de a conversa pe tema Biblioteca - spațiu de trăit, vineri, 16 februarie, de la ora 19:00, la Cărturești Carusel, alături de specialiști aflați în dublă ipostază: cititori pasionați și profesioniști în mânuirea cuvintelor.

Invitați:

  • Roxana Dumitrache – feministă
  • Bogdan Ghiu - scriitor
  • Nona Rapotan - editor
  • Ana Antonescu – coord. Corint Fiction

 

Moderează: Simona Preda - brand manager Editura Corint

 

Biblioteca a fost mereu un loc plin de mister, de povești, un loc intim, dar și foarte populat cu emoții. „Un spațiu cu totul privat, care mă cuprindea și mă oglindea totodată“, scria  Alberto Manguel.

Biblioteca este și o relație, nu doar un loc. Legătura ei cu spațiul geografic, cu timpul și contextul istoric în care este alcătuită creează conexiuni noi între proprietar - a cărui hartă de preocupări și plăceri este proiectată -  și alți cititori, prieteni, curioși sau chiar invidioși.

Tocmai pentru că este mister, paradis sau labirint, una din primele cărți publicate în acest an de Editura Corint este Secretul bibliotecarei, scrisă de două autoare americane de bestsellers: Marie Benedict și Victoria Christopher Murray.

Secretul bibliotecarei este o ficțiune istorică în care autoarele au reconstituit viața celei mai de succes bibliotecare a Americii, un personaj la fel de fascinant și inteligent în realitate, precum în carte: Belle da Costa Greene.

Născută într-o familie de culoare, dar cu pielea creolă, Belle și-a ascuns originea ca să poată învăța și triumfa într-o America rasistă și segregaționistă. A ajuns bibliotecara personală a bogătașului J. P. Morgan și i-a transformat dorința de a colecționa manuscrise rare în cea mai importantă bibliotecă-instituție.

„Îndrăzneala mea este motivul pentru care Biblioteca Piermont Morgan este pe cale să devină de neegalat în lume”, spune personajul Belle.

 

Anul acesta, Biblioteca-Muzeu Morgan din New York sărbătorește centenarul ca instituție publică și a ales s-o facă omagiind-o pe cea care a fost sufletul ei: Belle da Costa Greene.

Se va vorbi despre toate acestea și despre altele înrudite cu tema în clădirea de pe strada Lipscani care găzduiește Cărturești Carusel și care a aparținut familiei de bancheri Chrissoveloni încă din anul 1903. „Cel mai probabil, prima cărămidă a clădirii a fost pusă undeva la mijlocul secolului al XIX-lea”, a povestit Jean Chrissoveloni, moştenitorul celei mai vechi familii de bancheri din România, care s-a luptat ani de-a rândul pentru a recupera edificiul.

Similitudinea cu Biblioteca-Muzeu Morgan, chiar și în micro, constă și în faptul că Jean Chrissoveloni, asemeni lui Jack Morgan (fiul lui J.P. Morgan), a pus spațiul în circuitul public și al publicului cititor.

Cartea Secretul bibliotecarei este disponibilă în librării, dar și aici.