Lansare de carte: Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat, de Doina Jela

Dacă nu aţi reuşit să ajungeţi la întâlnirea noastră, puteţi urmări oricând interesanta discuţie, aici:

 

 

-----------------------

Editura Corint și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Blvd. Regina Elisabeta, nr.38) vă invită vineri, 10 februarie, începând cu ora 18:30, la lansarea cărții Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat, de Doina Jela, publicată recent în imprintul Corint Istorie Autori Români.

Vorbitori:

  • Doina Jela, autor
  • Daniela Zeca-Buzura (scriitoare, realizator emisiuni TV)
  • Neculai Constantin Munteanu (jurnalist)
  • Florin-Răzvan Mihai (coordonatul colecției „Corint Istorie Autori Români”)
  • Antoaneta Cojocaru, actriță, cu o lectură din scrisorile Monicăi Lovinescu

Moderator: Simona Preda

Partener media: PressHub

-----------------------

Descriind legătura puternică dintre o mamă – Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu (1887–1960), fosta soție a criticului literar Eugen Lovinescu – și fiica ei – Monica Lovinescu (1923–2008), unul dintre cei mai vocali opozanți ai regimului comunist, stabilită în Franța încă din 1947 –, Doina Jela prezintă ororile regimului comunist, nemilos cu cei pe care îi socotea „dușmanii” săi.

Autoarea arată în detaliu cum, în jurul Ecaterinei Bălăcioiu-Lovinescu, o pensionară cu o existență discretă, începând din 1955, Securitatea, ca un păianjen dibaci și neobosit, a țesut o pânză de agenți și informatori și și-a mobilizat toate forțele împotriva „prăzii” sale. Telefonul era ascultat în continuu, iar ieșirile ei zilnice, supravegheate cu mare atenție. S-a recurs la toate metodele: șantaj, amenințări, promisiuni mincinoase, îndemnuri „binevoitoare”. Totul cu un singur scop: ca mama să-și trădeze fiica, cerându-i să revină în țară. Ecaterina Bălăcoiu-Lovinescu a rezistat tuturor tentațiilor, în schimb, a plătit scump: a fost arestată în 1958, condamnată la 18 ani de temniță grea pentru „discuții dușmănoase la adresa regimului democrat” și închisă, la vârsta de 71 de ani, la Malmaison, Uranus, Jilava, Văcărești. A murit la penitenciarul spital Văcărești.

  • „Este un imn adus Mamei, cu o finețe psihologică, un rafinament al analizei și în același timp un patetism firesc, care bineînțeles m-a covârșit.” Monica Lovinescu, Jurnal, 1996, 1997
  • „Am găsit în cartea aceasta, efectiv, toate elementele unei tragedii stricto sensu, o tragedie personală înscrisă în tragedia unei epoci și în tragedia literaturii române postbelice.” Matei Călinescu, Revista 22, nr. 24, 1998

Doina Jela este scriitoare, editoare, publicistă.

Volume publicate: Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist; Telejurnalul de noapte; Această dragoste care ne leagă; Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar, carte ecranizată de Lucian Pintilie în Dupăamiaza unui torționar; Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste; Afacerea Meditația Transcendentală, în colaborare cu Cătălin Strat și Mihai Albu; Reușești sau mori – convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski; Ungaria 56, Revolta minților și sfârșitul mitului comunist, în colaborare cu Vladimir Tismăneanu; O sută de zile cu Monica Lovinescu; Oleg Danovski. Omul, artistul, legenda; Villa Margareta, roman; Efectul fluturelui, roman.

A îngrijit și/sau prefațat mai multe ediții, printre care Neculai C. Munteanu, Ultimii șapte ani deacasă. Un ziarist în dosarele Securității; Războiul de treizeci de zile. Jurnal colectiv de campanie.

Alte volume: Ghidul viitorului student, proiect original.

A participat la numeroase volume colective: Analele Sighet; Cum era, cam așa (coord. Călin Mihăilescu); Cartea cu bunici, Războiul de 30 de zile.

Traduceri: Stéphane Courtois, Cartea neagră a comunismului (în colaborare); Boris Souvarine, Stalin; Marguerite Yourcenar, Lovitura de grație; Olga Lossky, Recviem pentru un cui; Stéphane Courtois (coord.), O noapte atât de lungă; Diane Ducert, Femeile dictatorilor, vol. I, II.

A redactat numeroase cărți din engleză, franceză, italiană, în special de istorie recentă și științe sociale.

A coordonat colecțiile Procesul comunismului de la Editura Humanitas și Actual de la Curtea Veche Publishing.

Alte activități: a fondat, împreună cu Mihai Creangă, Teodora Stanciu și alții, Asociația Ziariștilor Independenți din România, filiala românească a Asociației Jurnaliștilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ).

Intrare liberă. Vă așteptăm!