Fragment în avanpremieră: Manifest, de Bernardine Evaristo, în traducerea Andreei Călin

Noutatea lunii septembrie în imprintul Corint Fiction este mult așteptatul volum Manifest, de Bernardine Evaristo, un manifest al forței de neoprit din fiecare dintre noi.

Manifest este relatarea intimă și curajoasă a felului în care Bernardine Evaristo a reușit să scrie istorie. De la copilăria marcată de rasism, până la descoperirea artelor teatrale, de la înființarea în anii 1980, în Regatul Unit, a primei companii teatrale pentru femeile de culoare, până la procesul de maturizare prin care a ajuns să fie scriitoarea deschizătoare de drumuri, profesoara, mentorul și activista pe care o vedem acum – Bernardine își exprimă revolta împotriva curentelor tradiționale și dedicația de o viață față de comunitate și față de propriul spirit creativ.

Prin intermediul experiențelor sale extraordinare, autoarea ne oferă o perspectivă complexă asupra rasei, a claselor sociale, feminismului, sexualității și asupra înaintării în vârstă în Anglia modernă.

Povestea vieții lui Bernardine Evaristo este un manifest despre curaj, integritate, optimism, inventivitate și tenacitate. Este un manifest pentru oricine a trăit vreodată la marginea societății și pentru oricine vrea să-și lase amprenta asupra istoriei. Este un manifest al forței de neoprit din fiecare dintre noi.

 

„Un Bildungsroman nonficțional care reprezintă un monument impresionant dedicat vieții creative a femeilor de culoare.” HOPE WABUKE, NPR

„O reimaginare a memoriilor ca manual de creativitate, activism și reinventare de sine.” Seattle Times

„Pe de o parte, carte de memorii, iar pe de alta, meditație asupra perseverenței, creativității și activismului. O odă minunată adusă tenacității și curajului, precum și un portret intim al uneia dintre cele mai talentate scriitoare.” Kirkus Reviews

Manifest, un volum care altminteri ar putea fi numit «Portret al artistului ca tânără femeie de culoare», este povestea atât de necesară a maturizării unei femei de culoare în cursul aventurii de a plăsmui o lume creativă profund autentică […]. Așa cum apare ea detaliată în Manifest, viața lui Evaristo este povestea visurilor transformate în realitate printr-o credință nezdruncinată în sine, în pofida zgomotului negativist al lumii.” HOPE WABUKE, NPR

Premii:

  • Considerată cea mai bună carte a anului de Time, Kirkus Reviews și Washington Independent Review of Books
  • The New York Times Book Review Editors’ Choice

 

Despre autoare:

BERNARDINE EVARISTO este autoarea a opt cărți de ficțiune, inclusiv romanul Fată, femeie, alta – recompensat cu Premiul Booker în 2019. În 2020, a fost răsplătită cu Indie Book Award for Fiction, iar la British Book Awards a câștigat atât premiul Fiction Book of the Year, cât și Author of the Year. În iunie 2020 a devenit prima femeie de culoare și prima scriitoare britanică de culoare care a ajuns în topurile de ficțiune din Regatul Unit. Cărțile ei pot fi citite acum în mai multe limbi pe tot mapamondul. Este profesoară de scriere creativă la Brunel University din Londra, vicepreședinte ales pe viață al Royal Society of Literature, membru onorific al St Anne’s College, University of Oxford, și membru onorific al American Academy of Arts and Sciences. A înființat Brunel International African Poetry Prize, programul de mentorat Brunel International African și a participat la înființarea Spread the Word Britain și a primei companii teatrale pentru femei de culoare, Theatre of Black Women.

În 2021, a lansat seria „Black Britain, Writing Back”, în colaborare cu Penguin Books, pentru a promova scriitori britanici de culoare, din secolul trecut. S-a născut la Londra, unde locuieşte și în prezent.

 

 


FRAGMENT ÎN AVANPREMIERĂ

Traducere de Andreea Călin

 

MANIFESTUL EVARISTO

Există un manifest în noi toți, unul care iese la iveală de‑a lungul vieților noastre, se schimbă & se reconfigurează prin intermediul experiențelor noastre. Acesta este al meu.

Toată lumea ar trebui să aibă ocazia să creeze, să împărtășească & să consume povești care le reflectă cultura & comunitățile, pentru ca toți să ne simțim validați în egală măsură.

Povestitorii trebuie să depășească toate obstacolele interne & externe punând pe primul loc devotamentul nostru pentru obiective, muncă asiduă, meșteșug, originalitate & perseverență.

Creativitatea se mișcă liber în imaginațiile noastre, așteptându‑ne să ne folosim de ea. Nu trebuie să fie constrânsă de reguli sau de cenzură, dar, cu toate acestea, nu ar trebui să‑i ignorăm contextele sociopolitice.

Fii rebel, neobedient & curajos în creativitatea ta, asumă‑ți riscuri în loc să urmezi traseele previzibile; cei care fac lucrurile cuminți nu contribuie la progresul culturii și civilizației noastre.

O persoană înțeleaptă își alege parteneri care îi vor susține creativitatea & renunță la cei care i‑o vor submina, sabota sau chiar distruge.

Succesul personal are cel mai mult sens atunci când este folosit pentru a ridica întregi comunități care altminteri ar rămâne în urmă. Suntem cu toții interconectați & trebuie să avem grijă unii de alții.

Societatea funcționează prin intermediul unor rețele puternice & adesea impenetrabile care îi susțin ierarhiile tribale, așa că trebuie să ne dezvoltăm propriile noastre sisteme în contrapondere.

Trebuie să transmitem ceea ce știm generației următoare & să ne exprimăm recunoștința față de cei care ne ajută – nimeni nu ajunge nicăieri de unul singur.

Strămoșii ne veghează în tăcere din spate, sufletele moarte ale celor dragi, plecați, care sunt motivul pentru care am ajuns să existăm – trebuie să ne aducem aminte de ei.