Clubul de istorie Corint #11: După căderea Romanovilor. Elita rusă în exil la Paris

Salutări, entuziaști ai istoriei!

După succesul răsunător al sezonului trecut, suntem încântați să vă anunțăm că, din noiembrie, Clubul de Istorie Corint revine într-un nou format și se adaptează vremurilor! Știm că timpul e prețios, așa că ne mutăm întâlnirile online, astfel încât să rămâneți conectați cu noi și cu istoria, confortabil, de la voi de acasă.

Vă invităm, așadar, să-i urmăriți pe istoricii Andrei Pogăciaș și Ion M. Ioniță, povestind despre ce făceau la Paris aristocrații și intelectualii ruși, înainte și după Revoluția din 1917. Desigur, pornind de la un nou volum apărut la Corint, După căderea Romanovilor. Elita rusă în exil la Paris, de Helen Rappaport.

Elita rusă petrecea deșănțat în Parisul anilor de la începutul secolului XX. Averi întregi se scurgeau în buzunarele hotelierilor, proprietarilor de restaurante, comercianților de bunuri de lux și artistelor care se răsfățau în paturile Marilor Duci din familia Romanov sau ai altor reprezentanți de marcă ai nobilimii ruse. În același timp, Ballets Russes și artiștii ruși schimbau din temelii arta, chiar în capitala mondială a artelor.

După Primul Război Mondial însă, odată cu căderea Imperiului țarist, fosta elită rusă a ajuns în zdrențe la Paris. Foști generali au ajuns șoferi de taxi sau vânzători ambulanți, foste prințese au ajuns cusătorese sau bucătărese. Și lista poate continua, cu sfârșituri tragice în multe cazuri.

O carte despre răsturnarea unei lumi, despre o apocalipsă a unui sistem care a dăinuit câteva sute de ani. O carte care arată cât de ușor și de adânc poți să cazi în neant, mai ales dacă te afli în vârful gloriei.

Clubul de istorie se transmite live pe paginile de Facebook Editura Corint, Corint Istorie, PressHubRomania, HistoryChannelRomania, precum și pe canalul de Youtube Editura Corint.

Parteneri media: History Channel Romania, PressHub

Ne puteți scrie oricând la club.istorie@edituracorint.ro și vă puteți abona la newsletterul nostru special pentru pasionații de istorie, aici https://www.whiteimage.biz/corint/2022/no87/

Cartea se găsește în toate librăriile fizice și online din țară, dar și pe site-ul nostru: