Lansare de carte și sesiune de autografe la București: „Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară”, de Flori Bălănescu

Editura Corint și Librăria Humanitas Lipscani (Strada Lipscani, nr.42) vă invită vineri, 28 aprilie, începând cu ora 18:30, la evenimentul de lansare a cărții „Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară” de Flori Bălănescu, apărută în colecția „Corint Istorie Autori Români”, coordonată de Florin-Răzvan Mihai. Titlurile colecției sunt disponibile pe site-ul edituracorint.ro și în librăriile din toată țara.

Invitați:

  • Flori Bălănescu, istoric, autoare
  • Clara Mareș, istoric
  • Florin Müller, istoric
  • Doina Jela, scriitoare

Moderator: Simona Preda, istoric, brand manager al Grupului Editorial Corint

Evenimentul va fi transmis live pe paginile de Facebook Editura Corint, Corint Istorie și PressHub, și pe canalele de Youtube Editura Corint și PressHub.

Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

Volumul prezintă principalele momente din viața scriitorului opozant, precum și activitatea sa împotriva regimului Ceaușescu. Pe fondul traumelor fizice, morale și psihomentale provocate de mecanismele represive ale regimului comunist, Paul Goma a lăsat o amprentă asupra conștiinței istorice și conștiinței literare în a doua jumătate a secolului XX.

„Flori Bălănescu reconstituie cu minuțiozitate un întreg univers existențial și etic în care regăsim o lume eterogenă ale cărei ritmuri, opțiuni și direcții au fost influențate chiar de natura regimului comunist: de la teroarea de inspirație stalinistă a anilor 1950 la dictatura național-ceaușistă a anilor 1980. Personajul principal al acestor tablouri succesive derulate într-un fundal istoric bine conturat este scriitorul Paul Goma de al cărui nume se leagă Mișcarea pentru drepturile omului. Falsa dezbatere asupra disidenței și opoziției nu a făcut decât să distragă atenția de la complicitățile, conformismul și demisiile morale ale celei mai mari părți a intelectualității românești. Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară aduce în prim-plan o serie de întrebări-cheie referitoare la istoria regimului comunist din România, dar și a perioadei postdecembriste, care încă își mai caută răspunsul. Prin acest studiu monografic, Flori Bălănescu reușește să recompună nu numai destinul individual al scriitorului Paul Goma, ci realizează o adevărată frescă a societății românești în comunism.” Dr. Mioara Anton

„Cartea face dreptate unui om care a luptat toată viață și a deranjat pe mulți, la cele mai înalte niveluri. Este un studiu monografic scris cu pasiune și profesionalism, în fapt rezultatul unei teze de doctorat susținute cu brio de autoare. O adevărată pagină de istorie contemporană, care demonstrează – dacă mai era nevoie – cât de complicate sunt problemele epocii recente. O lectură absolut necesară pentru buna înțelegere a comunismului românesc.” Prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru

Această carte a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Conținutul volumului nu reprezintă obligatoriu poziția oficială a Institutului.

Editura Corint a fost clasificată în Categoria A, la capitolul Istorie și studii culturale, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din România.

Intrare liberă.