Clubul de istorie Corint #23: Prezentul din trecut. Istoria pe care nu o înveți la școală

Salutare pasionați ai istoriei și ai poveștilor bine spuse!

În fiecare miercuri deschidem o fereastră spre trecut prin Clubul de Istorie Corint, iar pentru cea de-a 23-a ediție, vă invităm să vă alăturați nouă într-o călătorie captivantă pornind de la paginile unei cărți ce promite să schimbe perspectiva asupra istoriei și să stimuleze dezvoltarea gândirii critice: „Prezentul din trecut: Istoria pe care nu o înveți la școală”, de Ioan Aurel Pop.

Moderatoarea noastră, Simona Preda, Brand Manager Corint, și invitatul special, distinsul istoric Ion Aurel Pop, președintele Academiei Române, vor fi ghizii noștri în această aventură intelectuală. Într-o epocă în care informațiile sunt la un click distanță, este crucial să înțelegem importanța studierii istoriei pentru dezvoltarea gândirii noastre critice și pentru înțelegerea lumii în care trăim. Cartea despre care vorbim promite să dezvăluie istoria ascunsă, aducând în prim-plan povești și detalii care nu au făcut niciodată parte din manualele școlare obișnuite.

Despre carte:

Cartea de față reconstituie scene din istoria românilor de când există ei ca popor și până în zorii Epocii Moderne, adică de pe la anii 600–700 până pe la 1700. Sunt cam o mie de ani de istorie, bună și rea în același timp, cu de toate, ca viața. Românii nu au trăit în tot acest timp singuri în spațiile sud-est europene, la Dunăre, Nistru, Tisa și în Carpați, ci pe lângă alte popoare și amestecați cu alte popoare și părți de popoare.

În tot acest timp, românii au muncit ca să trăiască, s-au apărat de inamici, i-au și atacat pe aceștia, și-au construit instituții și case, au cultivat câmpuri și au crescut animale, au ridicat biserici pentru iertarea păcatelor lor și pentru slava lui Dumnezeu. Au iubit și au urât. Viața lor nu pare ieșită din comun. Toate popoarele au făcut la fel. Și totuși, există multă unicitate în viața aceasta care pare comună, neinteresantă, ternă. Românii nu au fost nici slavi, ca polonezii, nici fino-ugrici, ca ungurii, ci romanici, singurii romanici din sud-estul Europei.

 

 

Alăturați-vă discuției. Comentați mai jos și participați la dialogul nostru! Dați share prietenilor pasionați de istorie!

✅ Abonați-vă pentru mai multe discuții captivante și activați clopoțelul pentru notificări!

▶️Podcast #BineDeStiut https://www.youtube.com/@EdituraCorint1/podcasts

▶️Clubul de Istorie Corint https://bit.ly/ClubIstorie

Ne puteți scrie oricând la podcast@edituracorint.ro și vă puteți abona la newsletterul nostru special pentru pasionații de istorie, aici https://www.whiteimage.biz/corint/2022/no87/

 

Găsiți cartea în toate librăriile fizice și online din țară, dar și pe site-ul editurii, aici