Clubul de Istorie Corint #17: Din culisele Micii Uniri. 24 ianuarie 1859

Salutări, entuziaști ai momentelor de cumpănă ale istoriei!

Este miercuri, ziua noastră preferată, când vă invităm să deschidem împreună pagini vii ale istoriei. De această dată, într-o ediție specială a Clubului de Istorie Corint, miercuri, 24 ianuarie, de la ora 19,00, vă propunem o incursiune în culisele unui eveniment care a schimbat destinul unei națiuni: Mica Unire de la 24 ianuarie 1859. Dar în loc să ne concentrăm pe evenimentele bine cunoscute, vom arunca o privire mai apropiată asupra omului din centrul acestui vârtej istoric – Alexandru Ioan Cuza.

Într-o lume guvernată de superputeri și interese străine, Mica Unire a fost o adevărată demonstrație de voință și inteligență politică. Nu doar că a reușit să unească două principate sub același domnitor într-un context internațional tensionat, dar a și deschis calea pentru reformele profunde care au pus bazele statului român modern.

Însă cine este Cuza și de ce a fost ales? Până la acel moment, nu era o figură importantă, iar forțele politice din Moldova și din Țara Românească sperau să fie un domnitor-marionetă, pe care să-l controleze cum doresc. Mare le-a fost surpriza să descopere că Alexandru Ioan Cuza nu era deloc așa. Dimpotrivă, le-a arătat tuturor încă din prima zi de domnie, că el nu va putea fi manipulat și că are o viziune proprie asupra viitorului Principatelor Române.

Dar omul Cuza nu a organizat toate reformele exclusiv pentru binele țării. El visa, de fapt, să dețină puterea și controlul absolute și chiar să clădească o dinastie. În acest scop, are doi băieți cu amanta pentru că soția nu-i dăruise urmași.

Toate acestea sunt dezbătute de gazda noastră, Simona Preda, Brand Manager Corint, alături de invitatul său, istoricul Alin Ciupală.

Puteți urmări discuția chiar aici:

 

Ne veți putea urmări, de asemenea, pe canalul de YouTube al Editurii Corint, pe Spotify, pe blogul nostru, unde veți găsi înregistrarea integrală a discuției, și desigur pe canalele partenerilor noștri media.

 

Alăturați-vă discuției. Comentați mai jos și participați la dialogul nostru! Dați share prietenilor pasionați de istorie! 

✅ Abonați-vă pentru mai multe discuții captivante și activați clopoțelul pentru notificări! 

▶️Clubul de Istorie Corint https://bit.ly/ClubIstorie 

▶️Podcast #BineDeStiut https://www.youtube.com/@EdituraCorint1/podcasts 

Ne puteți scrie oricând la club.istorie@edituracorint.ro și vă puteți abona la newsletterul nostru special pentru pasionații de istorie, aici https://www.whiteimage.biz/corint/2022/no87/

Ne găsiți și pe blog https://edituracorint.ro/blog/category/clubul-de-istorie-corint 

clubistorie #micaunire #corint #istorie #Cuza #Kogalniceanu #Catargiu #unirea1859 #24 ianuarie