Clubul de istorie Corint #14: Anul 1000. Exploratori, negustori și începutul globalizării

În fiecare miercuri e timpul pentru obișnuita noastră incursiune în trecut. Așadar, vă așteptăm, miercuri, 27 decembrie, de la ora 19.00, la ediția a 14-a a Clubului de Istorie Corint!

De data aceasta ne-am gândit să analizăm începuturile globalizării. Pentru mulți, acest fenomen pare de istorie recentă, însă se pare că a început de fapt prin anul 1000. Pe acest subiect, avem privilegiul să vă prezentăm o discuție fascinantă între doi respectați istorici, Andrei Pogăciaș și Marian Coman, pornind de la cartea „Anul 1000. Exploratori, negustori și începutul globalizării” de Valerie Hansen.

Cartea explorează o epocă în care creștinismul se extindea, Imperiul Bizantin își începea declinul, iar Califatul musulman domina comerțul cu sclavi și aur. În acest context, vikingii deschid drumuri spre noi orizonturi, conectând popoarele dincolo de Atlantic cu Europa, Asia și Africa.

Astăzi toți folosim tehnologia bluetooth, dar știați că denumirea provine tocmai din anii 1000? De la regele danez Harald Dinte Albastru care, cu ajutorul creştinării, a unificat Danemarca şi Norvegia. Iar simbolul e unificarea celor două rune care alcătuiesc iniţialele numelui lui Harald Bluetooth Dinte Albastru.

Puteți urmări discuția chiar aici:

 

Clubul de Istorie Corint rămâne un spațiu de explorare și descoperire. Invităm toți iubitorii de istorie să ne scrieți oricând la club.istorie@edituracorint.ro și să vă abonați la newsletterul nostru special pentru pasionații de istorie, aici.

 

Parteneri media: PressHub, History Channel Romania

#Istorie #ClubulDeIstorieCorint #Anul1000 #ValerieHansen #AndreiPogăciaș #MarianComan #Globalizare #IstoriaUmanității

 

Cartea se găsește în toate librăriile fizice și online din țară, dar și aici: