Cititul ne Face mai Buni. 5 Beneficii ale Cititului (# 1 carte pe săptămână).

Cărţile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii. – Andrei Pleșu

De Ziua Națională a Lecturii nu puteam rata prilejul să vă reamintim de cât de folositor îi este sufletului, minții și stării nostre de bine atunci când ne răsfățăm cu o carte bună. Senzația pe care o simți atunci când ții o carte în mână, îi răsfoiești drăgăstos, nerăbdător sau curios paginile sau atunci când întorci tacticos ultima pagina, prelungind momentul în care afli deznodământul poveștii, acea senzație este unică și aproape terapeutică.

De ce ne face cititul mai buni?

Există însă și un număr tot mai mare de dovezi care demonstrează că cei care citesc beneficiază de multiple avantaje cognitive, sociale, psihologice și, chiar morale.

Dincolo de bucuria de a citi o carte printată, de a-i simți mirosul de carte proaspăt scoasă din tipar, studii temeinice au demonstrat faptul că cititul cărților poate îmbunătăți conectivitatea creierului în anumite zone asociate cu crearea de noi perspective și înțelegerea poveștii. Acest lucru ne permite să înțelegem mai bine diverse situații care apar în viața noastră, dar și să-i înțelegem mai bine pe cei din jurul mostru.

Care sunt beneficiile cititului?

Sărbătorește această zi cu lecturi care îți hrănesc imaginația și bucură-te de avantajele pe care cititul ți le oferă în dar. Suntem încă la început de an, nu este prea târziu să îți creezi un obicei și să citești măcar #1 carte pe săptămână.

1 Cititul crește inteligența

Un studiu realizat de cei de la Universitatea Carnegie-Mellon, demonstrează că cititul poate crește cantitatea de materie albă din creier. Altfel spus, atunci când citim, sporim numărul de conexiuni de la nivelul creierului (datorită reținerii și sintetizării informației procesate prin citit). Data viitoare când vrei să dai un search rapid pe net ca să afli informații despre un anumit domeniu, o altă țară sau despre orice altceva, alege o carte pe subiectul respectiv și citește-o din scoarță în scoarță.

2 Cititul sporește atenția

Atunci când citim, mintea își direcționează atenția asupra unui singur subiect (firul narațiunii) și, astfel, apare o creștere a capacității de focusare, dar și de canalizare a atenției.

Aceste două abilități sunt foarte importante, deoarece ne ajută să ne îmbunătățim modul de a lucra (indiferent de domeniu) și de a rezolva mai ușor sarcinile pe care le avem de finalizat.

Scrolling-ul, zapping-ul și tentația omului modern de a zburda dintr-o aplicație într-alta au redus cu mult capacitatea de menținere a atenției și de sintetizare a informației. Unul dintre leacurile care poate remedia atenția împrăștiată sau scăzută  este să îți faci un obicei din a citi cărți scrise. Alege lecturi care să-ți capteze în mod benefic atenția și care să îți creeze o stare bună sau să îți permită să înveți ceva folositor.

3 Cititul dezvoltă gândirea analitică 

Atunci când urmărești un film, vizionezi imaginile cu o atitudine pasivă, însă atunci când citești, participi activ: urmărești firul narațiunii, mintea devine curioasă să înțeleagă termenii din text și sintetizează tot ceea ce citești, creând noi moduri de a înțelege lumea. Astfel,  îți dezvolți gândirea analitică, iar cititul frecvent îți sporește capacitatea de a discrimina, de a face conexiuni și de a înțelege fenomene complexe. 

Tot în cadrul aceluiași proces, creierul își crește plasticitatea, adică capacitatea acestuia de a-și modifica structura internă, de a restructura căile neuronale și de prelucra noi categorii de informație. Atunci când citești cărți, de diferite tipuri și din domenii variate, plasticitatea creierului crește și, astfel, înveți mai ușor lucruri noi și dobândești noi abilități. Totodată stimulează creativitatea, dezvoltând imaginația.

4 Cititul scade nivelul de stres 

S-au realizat studii de către Universitatea din Sussex, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că șase minute de citit în gând poate reduce nivelul de stres cu 68%. Remediile literare sunt la îndemâna tuturor, iar dacă vrei să simți cum timpul capătă o nouă dimensiune, parcă dilatând clipele, citește cât mai des.  

Conform acestui studiu, cititul permite o relaxare mai rapidă și eficientă decât atunci când asculți muzică, ieși la plimbare sau bei o ceașcă de ceai.

Atunci când citim, mintea se concentrează asupra cuvintelor, firului epic, personajelor sau asupra subiectului povestit. Acest lucru ne permite să ținem mintea departe de gânduri negative. Lectura îți permite să evadezi în alte lumi, iar acest lucru capătă aspecte terapeutice, deoarece detensionează inclusiv mușchii capului.

5 Cititul crește nivelul de empatie

Un studiu făcut de Emory University (SUA) a demonstrat că cei care citesc sunt mai empatici (deschiși să înțeleagă și să perceapă sentimentele celorlalți) față de cei care nu citesc deloc.

Cititul frecvent îți poate dezvolta abilitatea de a socializa mai lesne și, astfel, de a crea relații de mai bună calitate.

Există și o metodă terapeutică, denumită biblioterapie, folosită cu mult timp în urmă la grecii antici, care inscripționaseră deasupra intrării unei biblioteci din Teba: loc de vindecare pentru suflet. Biblioterapia a început să se folosească din nou, la sfârșitul secolului XIX, când Sigmund Freud a utilizat literatura în timpul sesiunilor de psihanaliză. După primul război mondial, soldaților traumatizați care se întorceau acasă de pe front li s-a prescris adesea un curs de lectură. Romanele la care se apela des în acest scop erau cele ale lui Jane Austen

Un secol mai târziu, biblioterapia a fost preluată și utilizată în spitale și biblioteci și, mai recent, în multe țări, de către psihologi, asistenți sociali, de către cei cei care îngrijesc vârstnicii sau de medici, ca tehnică terapeutică non-intruzivă și eficientă.

Oricine s-a ghemuit pe un fotoliu comod, cu un ceai fierbinte și un roman bun pentru a evada preț de câteva ore din cotidian, știe ce efect relaxant sau revigorant poate avea lectura. Cititul are o capacitate extraordinară de a ne permite să ieșim din prezent și de a călători în timpuri și locuri de mult uitate sau pe meleaguri de departe.

Așa că, alege să citești măcar # 1 carte pe săptămână.  Iar cartea pe care o citești să fie una dintre bijuteriile scriitoricești de la Corint. Pentru că la noi, poate, ai auzit pentru prima dată: Cititul ne Face mai Buni.