Familia Moruzi din Trapezunt. Scurt studiu genealogic

32,90 lei
SKU
BOK.0478

ISTORIA CU BLAZON ESTE ISTORIA ELITELOR AUTENTICE.

Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligenţă, bun-gust şi subtilitatea conversaţiei din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântaţi nu numai cu avere şi ranguri, ci şi cu patriotism, spirit de sacrificiu şi simţul datoriei. Studii istorice, jurnale, memorii, monografii, evocări, literatură „cu ştaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică şi plină de farmec a vechilor elite româneşti sau de pe alte meleaguri.

„Florin Marinescu a consacrat o parte din eforturile sale istoriografice familiei Moruzi, ilustrată în istoria noastră prin doi domni (Constantin Dimitrie și fiul său, Alexandru Constantin) și mari dregători în veacul fanariot, dar și prin câteva personalități ale vieții publice românești în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a celui următor. Nu-I amintesc decât pe Dimitrie C. Moruzi (1850–1914) din ramura basarabeană, scriitor apreciat, autorul zguduitoarei cărți Pribegi în țară răpită (1912), pe Sebastian Moruzi (1865–1950), din ramura de la Pechea, unchiul matern al istoricului Gheorghe I. Brătianu, deschis către problemele cu care se confruntau țăranii români și încrezător în putința de a le veni în ajutor (naivitate rău răsplătită), și pe medicul Alexandru C. Moruzi (1900–1957), specialist de primă mână în domeniul neurochirurgiei. Să nu-l trecem cu vederea nici pe bunicul acestuia, personaj celebru al vremii sale, «cneazul» Dimitrie P. Moruzi (1847–1916), din ramura de la Zvoriștea, prefectul Poliției Capitalei, pe seama căruia au circulat multe glume.”

ȘTEFAN S. GOROVEI

Informaţii suplimentare
Autor Florin Marinescu
Data apariției Ianuarie 2019
Copertă Flexicover
Nr. pagini 160
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-793-557-8
new_isbn 9786067935578
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Familia Moruzi din Trapezunt. Scurt studiu genealogic
Rating-ul tău

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligență, bun-gust și subtilitatea conversației din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântați nu numai cu avere și ranguri, ci și cu patriotism, spirit de sacrificiu și simțul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografi i, evocări, literatură „cu ștaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică și plină de farmec a vechilor elite românești sau de pe alte meleaguri. Purtați de dorința de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon și să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.

MARINESCU, Florin

Florin Marinescu s-a născut la 31 martie 1946. Absolvent al Facultății de Istorie din București și doctor în istorie al aceleiași facultăți. Din 1978 s-a stabilit cu familia în Grecia. A publicat 24 de cărți, singur sau în colaborare, și peste 150 de studii și articole legate mai ales de relaţiile românilor cu Muntele Athos, dar și de istoria unor familii fanariote. Pentru Genealogia familiei Moruzi în limba franceză (Atena, 1987) a primit Premiul Comnène al Confederației Internaţionale de Genealogie și Heraldică. Este membru al Academiei Internaționale de Genealogie și face parte din opt societăți istorice sau genealogice din România, Grecia și Republica Moldova.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top