Cazul tovarășului Tulaev

Discount 35,69 lei Preţ standard 54,90 lei
Numai 1986 ramase
SKU
BOK.0848

În traducerea remarcabilă a lui Doru Mareș, cu o prefață semnată de Susan Sontag, cel mai recent volum adăugat colecției Clasici ai literaturii de la Editura Corint – Cazul tovarășului Tulaev – constituie un veritabil eveniment editorial. În premieră tradus în românește, autorul clasic Victor Serge a reprezentat el însuși o figură fascinantă.

În traducerea remarcabilă a lui Doru Mareș, cu o prefață semnată de Susan Sontag, cel mai recent volum adăugat colecției Clasici ai literaturii de la Editura Corint – Cazul tovarășului Tulaev – constituie un veritabil eveniment editorial. În premieră tradus în română, autorul clasic Victor Serge a reprezentat el însuși o figură fascinantă, cu o poveste de viață ieșită din comun, care însă nu îi concurează nicicum valoroasa operă literară.

Roman unic și neconvențional, o bijuterie a literaturii clasice universale și o lectură fundamentală, Cazul tovarășului Tulaev (L’affaire Toulaév, 1942, publicat pentru prima oară, postum, în 1948) este construit pornind de la fapte istorice reale (asasinarea lui Serghei Kirov și epurările care au urmat în URSS în anii 1930), prozatorul întrebuințând însă tehnicile narative de roman noir. Într-o noapte de iarnă moscovită, tovarășul Tulaev (personaj episodic, deși eponim), înalt oficial al Guvernului, o personalitate de temut a sistemului, care și-a făcut de-a lungul carierei nenumărați dușmani, este împușcat în plină stradă. Din acest moment, mecanismul este angrenat, vinovații sunt nu doar căutați, ci și inventați, iar tentaculele statului polițienesc se întind și asupra fidelilor din sistem, și asupra nevinovaților.

Deși Serge s‑a folosit de limba sa adoptivă, franceza, pentru a scrie, lucrarea constituie o zguduitoare frescă a celebrelor procese de la Moscova și a epurărilor staliniste, depășind, totodată, prin temele abordate, granițele geografice. Autorul reușește atât să redea portretul „marelui conducător” și aparatul birocratic din jurul acestuia, cât și să îi contureze, într-o excepțională frescă literară, pe cei care, curajoși sau lași, demni sau slabi, încă adorându-l pe „marele conducător” ori urându-l și urându-se, vor fi zdrobiți de anchete, mărturisind crime pe care nu le‑au comis. Abundând de umor negru, de imagini poetice și de sumbre descrieri, această scriere singulară reprezintă totodată o sondare a psihologiei terorii.

„[…] Victor Serge a reprezentat pentru mine un exemplu de contopire a două calități contrare: intransigența morală și intelectuală, pe de o parte, și toleranța, compasiunea, de cealaltă.” OCTAVIO PAZ

„Unul dintre cele mai valoroase romane pe care le-a dat literatura rusă în secolul al XX-lea…” THE GUARDIAN

„Geniul romanului [Cazul tovarășului Tulaev] este absolut evident, pe măsură ce acțiunea se întinde de-a lungul Europei anilor 1930, din gulaguri la Kremlin, Paris și Barcelona.” THE TIMES

Cazul tovarășului Tulaev este un roman mult mai puțin convențional decât Întuneric la amiază și 1984 (…).” SUSAN SONTAG, „Nestins (Cazul lui Victor Serge)”, Prefață

Tulaev e impregnată cu misticism; este o lucrare cu nostalgie cosmică, invocând parcă ideea că Serge recurge la însăși eternitatea universului în încercarea de a ocoli disperarea fără margini care se află chiar fața lui.” BOOKFORUM

Informaţii suplimentare
Autor

Victor Serge

Traducător Doru Mareș
Imprint Corint Clasici ai Literaturii
Data apariției Octombrie 2022
Copertă Softcover
Nr. pagini 464
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-115-5
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Cazul tovarășului Tulaev
Rating-ul tău

CĂRȚILE DE CARE NU TE DESPARȚI NICIODATĂ!

Clasici ai literaturii reprezintă colecția de cărți pe care le citești măcar o dată în viață. Sunt acele narațiuni care te formează, care îți amintesc cine ești și care te însoțesc pretutindeni. Autorii de geniu și operele lor strălucite li se adresează atât celor care se află la început de drum și care descoperă moștenirea culturală a umanității, cât și acelora care se întorc la pasiunea pentru clasic.

Romane captivante, nuvele și proze scurte splendide, povești de un realism feroce sau care creează lumi – aceasta este marea literatură, confirmată de cele mai prestigioase premii și de preferința nestrămutată a generații de cititori.

Să ne lăsăm purtați de cărțile care au schimbat lumea, care au provocat gândirea, care au transformat zeitgeist-ul!

SERGE, Victor

VICTOR SERGE – prozator, poet și istoric – s‑a născut la 30 decembrie 1890, sub numele de Victor Lvovici Kibalcici, în Belgia, la Bruxelles, din părinți emigranți politici ruși. Din adolescență a fost adeptul anarhismului și libertarianismului, inițial considerându‑se anarho‑individualist, pentru ca apoi să se apropie treptat de marxism, să adere, mai târziu, la partidul bolșevic și să se regăsească, în urma ascensiunii lui Stalin, în poziția de marxist revoluționar. Din cauza convingerilor sale revoluționare, a suferit nenumărate încarcerări, petrecând astfel mai bine de zece ani în diverse forme de captivitate. A lucrat ca editor, jurnalist și traducător. Este cunoscut mai ales pentru lucrarea autobiografică „Memoriile unui revoluționar” (Mémoires d’un révolutionnaire, publicată, postum, în 1951) și pentru romanele sale, ce prezintă viața revoluționarilor din prima jumătate a secolului al XX‑lea. Cazul tovarășului Tulaev (L’affaire Toulaév, scris între anii 1940 și 1942, dar publicat, postum, pentru prima oară în 1948) este cel mai apreciat dintre romanele sale. Victor Serge s‑a stins din viață într‑un taxi, în urma unui atac de cord, la 17 noiembrie 1947, în Mexic.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top