Suflete moarte

Autor:

N.V. GOGOL

Discount 32,94 lei Preţ standard 54,90 lei
Numai 1976 ramase
SKU
BOK.0779

Suflete moarte (1842) este un roman unic în literatura clasică și un punct de reper în scrierea de expresie rusă. Romanul reflectă viața în Rusia feudală, stilistic îmbinând realismul obiectiv cu elementele de absurd, dar și comicul, frizând grotescul, cu nuanțele tragice. Pavel Ivanovici Cicikov, „consilier de colegiu, boier”, așa cum se prezintă întotdeauna, are ideea genială de a se îmbogăți rapid printr-o înșelătorie, cumpărând „suflete moarte” de iobagi. Personajele întâlnite în călătoriile sale au devenit prototipuri literare, cu toții conturând un tablou picaresc și totodată tragic, așa cum nu mai există în literatură.

Descris de autorul însuși drept „poem epic în proză”, Suflete moarte (1842) este un roman unic în literatura clasică și un punct de reper în scrierea de expresie rusă. Romanul reflectă viața în Rusia feudală, stilistic îmbinând realismul obiectiv cu elementele de absurd, dar și comicul, frizând grotescul, cu nuanțele tragice. Pavel Ivanovici Cicikov, „consilier de colegiu, boier”, așa cum se prezintă întotdeauna, are ideea genială de a se îmbogăți rapid printr-o înșelătorie: va cumpăra „suflete moarte” de iobagi – al căror deces nu a fost încă declarat, figurând deci în continuare ca persoane vii –, pentru care proprietarii încă sunt nevoiți să plătească taxe către stat, și le va revinde apoi. Deși nu s-a dat niciodată înapoi de la câștiguri necinstite, Cicikov este convins că de această dată are să folosească banii ca să își cumpere pământ și să devină și el moșier respectabil. Unii dintre cei întâlniți în călătoriile sale sunt cuceriți de manierele impecabile și de carisma boierului nou-venit, alții acceptă tranzacțiile propuse conștienți fiind de infracțiunea comisă. Cu toții însă conturează un tablou picaresc și totodată tragic, așa cum nu mai există în literatură.

Pentru publicul român, Suflete moarte apare acum în imprintul „Clasici ai literaturii” beneficiind de o nouă traducere, semnată de Anca Irina Ionescu, și de o prefață scrisă de Antoaneta Olteanu.

 „Gogol era o ființă stranie, însă geniul este întotdeauna straniu.” Vladimir Nabokov

„[Gogol este] la fel de necesar precum e lumina.” Flannery O’Connor

„[…] în Suflete moarte, […] Gogol ne-a arătat că în spatele oricărui lucru care stârnește râsul se ascunde nu o comedie, ci o tragedie.” Ivan Panin

„Atunci când [...] s-a abandonat, zăbovind pe marginea prăpastiei interioare, [Gogol] a devenit cel mai mare artist pe care l-a dat Rusia până acum.” Vladimir Nabokov

Informaţii suplimentare
Autor N.V. GOGOL
Traducător Anca Irina Ionescu
Imprint Corint Clasici ai Literaturii
Data apariției Februarie 2022
Copertă Softcover
Nr. pagini 464
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-008-0
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Suflete moarte
Rating-ul tău

GOGOL, N.V.

N.V. GOGOL, prozator, romancier și dramaturg rus de origine ucraineană născut în 1809, este cunoscut mai ales pentru romanul Suflete moarte – subintitulat de autor „poem”, piesa de teatru Revizorul și scrierile de mai mici dimensiuni Mantaua, Nasul, Taras Bulba și Cum sa certat Ivan Ivanovici cu Ivan Nikiforovici. În opera sa, Gogol îmbină realismul obiectiv cu elementele de fantastic și de absurd, dar și comicul-grotesc cu nuanțele tragice. Spirit bântuit de contradicții, pendulând mereu între poli, în plan atât personal, cât și artistic, scriitorul rămâne un punct de reper în literatura ultimelor aproape două sute de ani și unul dintre cei mai mari autori de expresie rusă.

CĂRȚILE DE CARE NU TE DESPARȚI NICIODATĂ!

Clasici ai literaturii reprezintă colecția de cărți pe care le citești măcar o dată în viață. Sunt acele narațiuni care te formează, care îți amintesc cine ești și care te însoțesc pretutindeni. Autorii de geniu și operele lor strălucite li se adresează atât celor care se află la început de drum și care descoperă moștenirea culturală a umanității, cât și acelora care se întorc la pasiunea pentru clasic.

Romane captivante, nuvele și proze scurte splendide, povești de un realism feroce sau care creează lumi – aceasta este marea literatură, confirmată de cele mai prestigioase premii și de preferința nestrămutată a generații de cititori.

Să ne lăsăm purtați de cărțile care au schimbat lumea, care au provocat gândirea, care au transformat zeitgeist-ul!

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: