Bâlciul deșertăciunilor

Discount 57,68 lei Preţ standard 76,90 lei
Numai 1992 ramase
SKU
BOK.0718

Inovator la vremea sa, devenit astăzi un reper al literaturii clasice și considerat capodopera scriitorului, Bâlciul deșertăciunilor reprezintă o satiră socială a cărei acțiune se petrece în timpul Războaielor Napoleoniene. 

Inovator la vremea sa, devenit astăzi un reper al literaturii clasice și considerat capodopera scriitorului, Bâlciul deșertăciunilor reprezintă o satiră socială a cărei acțiune se petrece în timpul Războaielor Napoleoniene. Având subtitlul „Un roman fără erou”, narațiunea urmărește destinul a două tinere antagoniste: amorala Becky Sharp, una dintre cele mai memorabile și mai charismatice antieroine create în literatură, hotărâtă să își depășească statutul cu care s-a născut și să urce, cu orice preț, pe scara socială, și Amelia Sedley, o figură tipic victoriană, posesoare a unui suflet blând, dar naivă în dragostea ei idealizantă pentru chipeșul ostaș parvenit George Osborne. În mijlocul acestei lumi pline de culoare și dinamism, redată cu umor și înțelepciune, stă William Dobin, un gentilom în adevăratul sens, care își păstrează onoarea în iureșul societății engleze de la începutul secolului al XIX-lea.

Încă din perioada de început, în care apare sub formă de foiletoane (1847–1848), romanul – primul semnat de autor cu propriul nume, și nu cu pseudonime cu rezonanță comică – îi va pecetlui statutul lui Thackeray de scriitor faimos și îi va aduce prosperitatea, Bâlciul deșertăciunilor ajungând să fie apreciat chiar de acei lorzi și acele lady al căror prototip este descris cu mult sarcasm.

Ediția apărută la Editura Corint sub imprintul Clasici ai literaturii – în traducerea lui Lucian Popa – beneficiază și de o prefață semnată de Dragoș Zetu, de tabel cronologic și de un aparat critic bogat, menit să pună pentru cititorul modern opera în contextul epocii.

Romanul figurează în topul „The Big Read” alcătuit în 2003 de BBC, în urma votului a 250.000 de cititori.

„Spiritul lui [W.M. Thackeray] este strălucitor, umorul, atrăgător, dar amândouă sunt la fel de legate de geniul lui profund, așa cum un fulger difuz pâlpâind la marginea unui nor văratic se leagă de scânteia electrică aducătoare de moarte ascunsă în miezul lui.”- Charlotte Brontë, sub pseudonimul Currer Bell, în prefața romanului Jane Eyre  

„ [...] o nouă întrebare se cere a fi analizată: este capabilă o societate construită în jurul războiului și a acumulării de capital să devină o sursă a valorilor morale? Este, oare, corupția distribuită în mod egal între toate clasele sociale? Dacă întreaga societate este coruptă, mai poate exista virtute la nivelul individului? Naratorul lui Thackeray nu se sfiește să își exprime liber părerile, uneori direct, alteori îmbrăcând haina satirei, ceea ce îl scoate deseori pe cititor din fluxul romanului, cerându-i o reevaluare nu numai a personajelor din text, ci și a propriei conduite morale. În definitiv, cititorul este provocat să se ridice la înălțimea standardelor etice ale creștinismului, pe care majoritatea îl mimează, însă pe care aproape nimeni nu îl asumă pe deplin.” - Dragoș Zetu, prefața volumului

„Bâlciul deșertăciunilor este, așa cum au notat numeroși critici de-a lungul timpului, un roman sinuos, plin de capcane, care ține mereu cititorul în gardă, atât prin aspectul său satiric, cât și prin cel moralizator. Thackeray încearcă să privească lucrurile din unghiuri diferite, invitându-l și pe cititor să își reevalueze certitudinile. La fel ca în tragediile shakespeariene, în romanul lui Thackeray nimic nu este ceea ce pare, definițiile facile negăsindu-și rostul. Este o lume a tonurilor de gri, a umbrelor fără contur clar, cititorul aflându-se într-un clarobscur uneori frustrant, alteori fecund.” - Dragoș Zetu, prefața volumului

Informaţii suplimentare
Autor William Makepeace Thackeray
Traducător Lucian Popa
Imprint Corint Clasici ai Literaturii
Data apariției iunie 2021
Copertă Softcover
Nr. pagini 1104
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-793-971-2
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Bâlciul deșertăciunilor
Rating-ul tău

THACKERAY, William Makepeace

William Makepeace Thackeray (născut în 1811 la Calcutta, India; decedat la 24 decembrie 1863, Londra, Anglia) a fost considerat de către contemporanii săi singurul scriitor comparabil cu Charles Dickens. După rătăciri prin mai multe școli britanice, unde beneficiază de o educație de gentleman în concordanță cu statutul cu care se născuse, după studii lăsate neîncheiate, după ani petrecuți călătorind pe continent și risipind moștenirea primită de la tatăl său, tânărul W.M. Thackeray începe să lucreze ca jurnalist, pentru a-și întreține familia de curând alcătuită. În perioada următoare, va deveni un prolific autor de eseuri, proze scurte, satire și schițe, piese de teatru, jurnale de călătorie, lucrări de nonficțiune și romane – unele publicate în foileton –, cel mai cunoscut dintre acestea rămânând până în prezent Bâlciul deșertăciunilor. De asemenea, Thackeray s-a făcut remarcat și prin ilustrațiile sale care îi însoțeau multe dintre scrieri. Astăzi, este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori de origine engleză, operele sale satirice oferind atât o perspectivă asupra societății britanice, cât și o analiză profundă asupra caracterelor și naturii umane.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: