Necunoscuta de la Wildfell Hall

60,50 lei
Numai 1992 ramase
SKU
BOK.0832

 Frumoasa și misterioasa necunoscută ce se prezintă ca văduvă, noua chiriașă de la Wildfell Hall, este privită cu multă neîncredere de către săteni, fiind constant bârfită și suspectată de fapte reprobabile. Treptat, ni se dezvăluie toate secretele pe care Helen le ascunde, printre care și faptul că tânăra și-a părăsit, de fapt, soțul, pentru a-și proteja copilul de abuzurile pe care și ea, și băiatul le sufereau. Revendicat astăzi de critica feministă, romanul Necunoscuta de la Wildfell Hall oferă o perspectivă unică în epocă asupra unor probleme ce rămân de actualitate și pentru cititorul contemporan.

Multă vreme considerată – în mod neîntemeiat – scriitoarea mai puțin însemnată din triada surorilor Brontë, Anne a fost redescoperită într-o nouă cheie – împreună cu restrânsa ei operă – cu precădere în ultimele decade. Romanul Necunoscuta de la Wildfell Hall (1848) se remarcă prin temele alese, prin curajul de a prezenta aspecte ale societății (victoriene, însă nu doar) insuficient explorate în literatura perioadei și prin angajamentul asumat al autoarei de a scrie pentru cititorii deopotrivă femei și bărbați. „Toate romanele sunt sau ar trebui să fie scrise pentru a fi citite atât de către bărbați, cât și de către femei și sincer nu pricep cum vreun bărbat și‑ar permite să scrie ceva ce pentru o femeie ar fi necuviincios să scrie sau de ce unei femei ar trebui să i se interzică să scrie orice i s‑ar cuveni unui bărbat”, spunea Anne Brontë, sub pseudonimul masculin Acton Bell, în prefața celei de-a doua ediții a ultimului său volum publicat, Necunoscuta de la Wildfell Hall. Romanul a șocat cititorii și criticii la acea vreme, abordând în principal proble­mele cauzate de alcoolism și desfrânare și lupta femeilor pentru atingerea egalității în drepturi, atât în societatea extinsă, cât și în interiorul căsniciei victoriene. Neconvențională este și maniera scriitoricească prin care Anne Brontë a ales să prezinte povestea lui Helen Graham/Huntington: printr-o narațiune în ramă, cu dublu punct de vedere, constituit din corespondența lui Gilbert Markham, îndrăgostit de eroină, și jurnalul intim al protagonistei înseși. Această frumoasă și misterioasă necunoscută ce se prezintă ca văduvă – sosită drept chiriașă la Wildfell Hall – este privită cu multă neîncredere de către săteni, fiind constant bârfită și suspectată de fapte reprobabile. Treptat, ni se dezvăluie toate secretele pe care Helen le ascunde, printre care și faptul că tânăra și-a părăsit, de fapt, soțul, pentru a-și proteja copilul de abuzurile pe care și ea, și băiatul le sufereau. Revendicat astăzi de critica feministă, romanul Necunoscuta de la Wildfell Hall oferă o perspectivă unică în epocă asupra unor probleme ce rămân de actualitate și pentru cititorul contemporan.

„Într‑un fel anume, cartea Necunoscuta de la Wildfell Hall (The Tenant of Wildfell Hall, 1848) reflectă destinul literar al autoarei sale, Anne Brontë (1820–1849), alias Acton Bell, mezina unei fami­lii cu două scriitoare de neînlocuit ale canonului literar britanic și universal: Charlotte și Emily Brontë, în a căror umbră ea a și rămas, pe nedrept, vreme îndelungată. […] Dacă în roman protagonista, Helen Huntington/Lawrence/Graham, ni se dezvăluie treptat, abia după ce povestirea ei în ramă dă la iveală substratul unor pasionante pagini de corespondență con­fidențială (masculină) și de jurnal intim (feminin), tot astfel și per­sonalitatea scriitoarei Anne Brontë/Acton Bell a trecut prin multe vămi până să ni se prezinte în toată complexitatea și originalitatea ei incontestabilă. Cartea ei li se impune astăzi tuturor cercetătorilor, cititorilor profesioniști sau amatori, pe de‑o parte, ca o operă literară distinctă și inconfundabilă, în ceea ce privește stilul și atmosfera, cu Jane Eyre și La răscruce de vânturi – capodoperele prea bine cunos­cute ale lui Charlotte și Emily; iar pe de altă parte, cartea lui Anne completează prompt triada surorilor Brontë.” ANCA PEIU, Prefață – Anne Brontë: o romancieră regăsită

„Titlul de «primul roman feminist» a mai fost atribuit și altor cărți, poate că nu întru totul justificat. [Necunoscuta de la Wildfell Hall] este o carte grozav de incitantă.” THE GUARDIAN

„Consider că ea [Anne] a fost cea mai neconvențională [dintre surorile Brontë].” SAMANTHA ELLIS

„Întâlnim în uimitorul roman al lui Anne Brontë scene, situații care, prin îndrăzneala cu care au fost scrise, sunt unice în literatura de la mijlocul epocii victoriene și care își mențin statutul în toată literatura «de revoltă» care a urmat.” MAY SINCLAIR

Desemnat de către BBC unul dintre cele „100 de romane care ne-au transformat lumea” (100 Novels That Shaped Our World)

Informaţii suplimentare
Autor Anne Bronte
Traducător Andrei Bantaș
Imprint Corint Clasici ai Literaturii
Data apariției august 2022
Copertă Softcover
Nr. pagini 528
Format 13 x 20 cm
ISBN 978‑606‑088‑065‑3
new_isbn 9786060880653
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Necunoscuta de la Wildfell Hall
Rating-ul tău

BRONTE, Anne

      ANNE BRONTË s-a născut la 17 ianuarie 1820 în sătucul englez Thornton din Yorkshire, fiind cea mai mică dintre cei șase copii ai unui reverend englez de origine irlandeză, Patrick Brontë. A rămas în istoria literaturii britanice ca romancier și poet. Preocuparea pentru lectură și scris a dobândit-o încă din copilărie, alături de surorile sale mai mari, Charlotte și Emily, și de fratele Patrick Branwell, când tatăl lor le-a pus la dispoziție ziare, reviste și cărți. Opera sa nu impresionează neapărat prin dimensiuni, ci, mai degrabă, prin temele abordate și prin vehemența cu care scriitoarea își afirmă dreptul la opinie. Cele două romane ale sale, Agnes Grey (1847) și Necunoscuta de la Wildfell Hall (1848), prefigurează feminismul în literatură. Inspirat din viața scriitoarei, Agnes Grey urmărește destinul unei guvernante care este nevoită să se descurce prin propriile forțe, lovindu-se de prejudecățile și nedreptățile întâmpinate de femei în epoca victoriană. Anne Brontë s-a stins din viață, bolnavă de tuberculoză, la 28 mai 1849, la vârsta de 29 de ani.

CĂRȚILE DE CARE NU TE DESPARȚI NICIODATĂ!

Clasici ai literaturii reprezintă colecția de cărți pe care le citești măcar o dată în viață. Sunt acele narațiuni care te formează, care îți amintesc cine ești și care te însoțesc pretutindeni. Autorii de geniu și operele lor strălucite li se adresează atât celor care se află la început de drum și care descoperă moștenirea culturală a umanității, cât și acelora care se întorc la pasiunea pentru clasic.

Romane captivante, nuvele și proze scurte splendide, povești de un realism feroce sau care creează lumi – aceasta este marea literatură, confirmată de cele mai prestigioase premii și de preferința nestrămutată a generații de cititori.

Să ne lăsăm purtați de cărțile care au schimbat lumea, care au provocat gândirea, care au transformat zeitgeist-ul!

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top