Coreea de Nord. Un stat-gherilă în transformare

Discount 49,99 lei Preţ standard 76,90 lei
Numai 1986 ramase
SKU
BOK.0707

Istoria politică a Coreei de Nord de la fondare până în zilele noastre.

Foarte mulți oameni detestă Republica Populară Democrată Coreeană, cum este denumită oficial țara care ocupă nordul peninsulei Coreea, dar cel puțin la fel de mulți fie nu cunosc aproape nimic despre ea, fie știu anumite lucruri care se întemeiază pe o serie de prejudecăți. Prin această carte, Philippe Pons își propune să înfățișeze resorturile unui sistem totalitar fără egal prin ideologia sa bine închegată, plasându-l în spațiu și timp pentru a afla originile și a descifra funcționarea unei economii pline de contradicții.

 Acest teritoriu din Extremul Orient are o istorie plină de frământări: peninsula a fost colonizată de Japonia (1910–1945), apoi, împărțită de SUA și URSS în 1945, împărțire validată trei ani mai târziu și contestată printr-un război fratricid (1950–1953), care, teoretic, nu s-a încheiat, nefiind semnat un tratat de pace, ci doar un armistițiu.

Ajuns la putere, Kim Il Sung a dat luptei de eliberare caracterul unui mit fondator și a organizat țara după modelul unei unități de gherilă, populației insuflându-i-se o mentalitate de asediu permanent. Acest „stat-gherilă” își datorează durabilitatea nu atât caracterului său stalinist, cât naționalismului inveterat.

Economia țării capătă din ce în ce mai mult o natură hibridă. Granița dintre sectorul public și cel privat este tot mai neclară, fapt care produce profunde mutații sociale. Această evoluție internă are ca fundal o serie de aspecte geostrategice: riscurile pe care le implică ambițiile nucleare ale regimului nord-coreean, dorința de hegemonie a puternicului vecin chinez și revenirea Rusiei în marele joc diplomatic. 

Informaţii suplimentare
Autor Philippe Pons
Traducător Diana Morăraşu
Imprint Corint Istorie
Data apariției Mai 2021
Copertă Softcover
Nr. pagini 848
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-950-789-6
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Coreea de Nord. Un stat-gherilă în transformare
Rating-ul tău

PONS, Philippe

     Philippe Pons (n. 1942) este jurnalist la publicația franceză Le Monde. A scris mai multe cărți, dedicate în special Japoniei, unde își desfășoară activitatea în calitate de corespondent de presă. Dintre acestea amintim: D’Edo à Tokyo: Memoires et modernités (1988), Misère et crime au Japon: Du XVIIe siècle à nos jours (1999), Des villes nommées Tokyo (2008). A călătorit în mai multe rânduri în Coreea de Nord.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: