Reginele scriitoare ale României

Discount 36,30 lei Preţ standard 60,50 lei
SKU
BOK.0699

Volumul de faţă este o aducere aminte despre primele două regine ale României, Elisabeta (Carmen Sylva) şi Maria, ca scriitoare.

Volum îngrijit de Silvia Irina Zimmermann

Istoria monarhiei din România şi a celor patru regi ai ei ar fi incompletă fără povestea consoartelor regale, care, prin carisma, energia şi atitudinea din momentele tragice ale destinului lor, par mai fascinante decât auguştii lor soţi.

Dintre cele patru regine, îndeosebi primele două, Regina Elisabeta (Carmen Sylva) şi Regina Maria, au ieşit în evidenţă la vremea lor prin apariţia carismatică, devenind populare şi câştigând notorietate în întreaga lume, graţie talentului literar în serviciul Coroanei României.

În literatură şi artă, cele două regine s-au influenţat reciproc, şi-au dat direct sau indirect impulsuri noi şi, în ciuda tuturor diferenţelor de gust, vârstă şi formare artistică, îndeosebi activitatea de scriitoare a fost ceea ce le-a unit şi le-a remarcat în străinătate ca regine scriitoare ale României – un fenomen românesc de excepţie prin care Regina Elisabeta (Carmen Sylva) şi Regina Maria rămân în memoria culturii.

Volumul de faţă este o aducere aminte despre primele două regine ale României, Elisabeta (Carmen Sylva) şi Maria, ca scriitoare. Această primă antologie a scrierilor celor două regine conține, în prima parte, o privire de ansamblu asupra relației dintre ele prin oglinda textelor lor epistolare și memorialistice; în a doua parte, reunește texte din opera reginelor care relevă asemănări tematice abordate în stiluri diferite, precum și o anumită evoluție de la prima regină scriitoare, Elisabeta (Carmen Sylva), la a doua re­gină, Maria, prin modul de abordare a motivelor și temelor românești în po­vestirile lor fantastice, în basmele pentru copii și în eseuri.

O trăsătură comună evidentă reiese din textele celor două regine-scriitoare ale României: scrisul ca un mod de viață.

Informaţii suplimentare
Autor Volum îngrijit de Silvia Irina Zimmermann
Imprint Corint Istorie cu Blazon
Data apariției Mai 2021
Copertă Softcover
Nr. pagini 400
Format 16,5 x 22 cm
ISBN 978-606-793-964-4
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Reginele scriitoare ale României
Rating-ul tău

Istoria cu blazon este istoria elitelor autentice. Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligență, bun-gust și subtilitatea conversației din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântați nu numai cu avere și ranguri, ci și cu patriotism, spirit de sacrificiu și simțul datoriei.

Studii istorice, jurnale, memorii, monografi i, evocări, literatură „cu ștaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică și plină de farmec a vechilor elite românești sau de pe alte meleaguri. Purtați de dorința de a ne aminti cine suntem, să deschidem vechile cufere rămase de la bunici, să suflăm praful de pe blazon și să-l purtăm, cu mândrie, pe o carte.

ZIMMERMANN, Silvia Irina

Silvia Irina Zimmermann a studiat la universităţile din Sibiu și Marburg filologie germană şi engleză, istoria artei și sociologie. Este doctor în literatură germană al Universităţii din Marburg, cu o teză despre opera literară a Reginei Carmen Sylva.

A publicat mai multe cărţi despre personalitatea şi însemnătatea primei regine a României, Elisabeta de Wied (Carmen Sylva), şi este iniţiatoare şi coordonatoare a Centrului de Cercetare „Carmen Sylva” al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied.

A publicat în seria centrului de Cercetare „Carmen Sylva”, între altele: ediţia completă germană a corespondenţei perechii regale Carol I şi Elisabeta în 2 volume: In zärtlicher Liebe Deine Elisabeth – Stets Dein treuer Carl. Der Briefwechsel Elisabeths zu Wied (Carmen Sylva) mit ihrem Gemahl Carol I. von Rumänien aus dem Rumänischen Nationalarchiv in Bukarest. 1869–1913, 2018;  Die Feder in der Hand bin ich eine ganz andre Person. Carmen Sylva (1843–1916). Leben und Werk (Cu pana în mână sunt o cu totul altă persoană. Carmen Sylva. Viaţa şi opera, 2019); The Child of the Sun: Royal Fairy Tales and Essays by the Queens of Romania, Elisabeth (Carmen Sylva) and Marie, 2020.

În România a publicat, între altele: Carmen Sylva, Poveştile Peleşului (Corint, 2016, 2018). Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate”, 2013.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: