Marele Gatsby

Discount 26,98 lei Preţ standard 41,50 lei
Numai 996 ramase
SKU
BOK.1075

Una dintre capodoperele literaturii americane, Marele Gatsby prezintă, prin ochii și vocea tânărului Nick Carraway, povestea ascensiunii și decăderii lui Jay Gatsby.

The Great Gatsby, film din 2013, cu Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire și Carey Mulligan, în regia lui Baz Luhrmann, nominalizat și câștigător la Premiile Oscar, dar și la Premiile BAFTA și AACTA (pentru cel mai bun film, cea mai bună regie și cel mai bun actor în rol principal)

Marele Gatsby se citește cu o hartă (imaginară) a New Yorkului mereu la îndemână. Harta aceasta este mai mult sau mai puțin tributară unei anume epoci – pentru că însăși «Epoca Jazzului» (The Jazz Age) este o ficțiune, o pro­iecție metaforică a unor vremuri prea puțin poetice în sine. Fără harta aceasta închipuită am pierde noțiunea timpului său ideali­zat, cu atâtea punți de oțel țintind în vremuri ca acestea, prin care trecem chiar acum, la 120 de ani de la nașterea lui F. Scott Fitzge­rald (1896–1940).” Anca Peiu, în „Prefață”

Deși apariția i-a fost întâmpinată cu unele rezerve, romanul Marele Gatsby a cunoscut o popularitate extraordinară după decesul autorului, astăzi fiind considerat una dintre capodoperele literaturii americane. Nenumărate dramatizări și ecranizări îi încununează statutul de preferat atât în rândul cititorilor, cât și al criticii.

 

„Romanul acesta [Marele Gatsby] este aproape de perfecțiune. Ai scris o capodoperă dată naibii!” Ernest Hemingway

Marele Gatsby e un roman elaborat cu atâta, extraordinară migală – scenele sale sunt atât de pe deplin realizate, evocările sentimentelor, atât de delicate, limbajul său are atât de multe straturi −, încât […] trebuie să îl studiezi rând cu rând […] pentru a-i putea aprecia adevărata valoare.” Haruki Murakami

Informaţii suplimentare
Autor

F.Scott Fitzgerald

Ilustrator Ilustrație copertă: Colin Campbell Cooper, Fifth Avenue, New York City (1906)
Traducător Simona Goșu
Prefață Anca Peiu
Imprint Corint Clasici ai Literaturii
Gen Literatură clasică
Vârsta +18 ani
Data apariției Iunie 2024
Copertă Softcover
Nr. pagini 208
Format 13 x 20 cm
ISBN 9786060885870
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Marele Gatsby
Rating-ul tău

Scott Fitzgerald (1896−1940), unul dintre cei mai importanți scriitori americani, a făcut parte din așa-numita „generație pierdută”, a scriitorilor ajunși la maturitate în timpul Primului Război Mondial. Ernest Hemingway, Sherwood Anderson, John Dos Passos etc. se regăsesc, cu toții, în această generație de creatori. Niciunul nu va fi însă, asemenea lui Fitzgerald, considerat adevăratul bard al tumultuoșilor ani 1920. Fitzgerald a scris numeroase nuvele și povestiri apărute în diverse publicații și adunate în antologii inegale ca valoare, precum: Flappers and Philosophers (Fătuci și filozofi, 1921), Tales of the Jazz Age (Povestiri din epoca jazzului, 1922); și doar patru romane antume: This Side of Paradise (Dincoace de Paradis, 1920), The Beautiful and the Damned (Cei frumoși și blestemați, 1922), The Great Gatsby (Marele Gatsby, 1925) și Tender is the Night (Tandră e noaptea, 1934), precum și unul publicat postum, The Last Tycoon (Ultimul magnat, 1941).

Unul dintre cei mai citiți și mai apreciați scriitori modern-clasici, F. Scott Fitzgerald este, prin excelență, cronicarul de seamă al anilor 1920 – eclectici, inovatori, marcați de excese, liberi și cruzi, plini de culoare și de exuberanță. Perioada va fi pentru totdeauna asociată cu Fitzgerald, acela care, de altfel, i-a și dat numele: „epoca jazzului”

CĂRȚILE DE CARE NU TE DESPARȚI NICIODATĂ!

Clasici ai literaturii reprezintă colecția de cărți pe care le citești măcar o dată în viață. Sunt acele narațiuni care te formează, care îți amintesc cine ești și care te însoțesc pretutindeni. Autorii de geniu și operele lor strălucite li se adresează atât celor care se află la început de drum și care descoperă moștenirea culturală a umanității, cât și acelora care se întorc la pasiunea pentru clasic.

Romane captivante, nuvele și proze scurte splendide, povești de un realism feroce sau care creează lumi – aceasta este marea literatură, confirmată de cele mai prestigioase premii și de preferința nestrămutată a generații de cititori.

Să ne lăsăm purtați de cărțile care au schimbat lumea, care au provocat gândirea, care au transformat zeitgeist-ul!

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top